„Wszyscy na świecie powinni pić dobrą kawę”, czyli słów kilka o ziarnach Hard Beans Coffee Roasters

2018-03-30
„Wszyscy na świecie powinni pić dobrą kawę”, czyli słów kilka o ziarnach Hard Beans Coffee Roasters

Od kilku lat polski rynek kawy przeżywa prawdziwy rozkwit. Nie tylko powstaje coraz więcej kawiarni, w których profesjonalni bariści serwują małą czarną przygotowywaną na bazie wysokiej jakości ziaren, ale również licznie otwierają się palarnie. I to nie byle jakie, bo kaw segmentu specialty. A zatem, aby napić się dobrej kawy nie musimy już sprowadzać ziaren z Włoch, Anglii czy innych. Naszym oczekiwaniom z pewnością sprostają rodzime marki. A Hard Beans Coffee Roaster już na pewno je przewyższy!

Od kawiarni do palarni

Hard Beans Coffee Roasters to palarnia, która powstała z inicjatywy Katarzyny i Artura Porada, właścicieli słynnej kawiarni Kofeina Art Cafe z Opola, która była jednym z pierwszych lokali tzw. Trzeciej Fali (podejścia jakościowego) w Polsce. Według plebiscytu Specialty Coffee Association Poland została zaś uznana za najlepszą kawiarnię specialty w naszym kraju. Od początku założyciele robili wszystko, aby promować wysokiej jakości kawy oraz alternatywne metody parzenia. Dopiero po dziesięciu latach zdobywania doświadczenia, odkrywania złożoności smaków i aromatów ziaren pochodzących z różnych plantacji i różnych zakątków świata postanowili spróbować swoich sił z rzemieślniczymi piecami do prażenia zielonych ziaren.

Wizja i misja

Hard Beans Coffee Roasters od początku swojej działalności robi wszystko, aby kawy spod znaku marki wyróżniały się najwyższą jakością. Ludzie, którzy tworzą opolską palarnie robią to z czystej pasji i przyjemności. Dbałość o nawet najdrobniejsze szczegóły jest zauważalna na etapie doboru i sprowadzania zielonych ziaren, procesu palenia i przechowywania i wreszcie pakowania i dystrybucji. Sami właściciele podkreślają, że przez te wszystkie lata zarówno obserwacji rynku kawy, jak i czynnego w nim udziału doszli do wniosku, że pomimo rewolucji i zmian, jakie nastąpiły 95% ludzi wciąż sięga po mieszanki niskiej jakości - nieświeże, wypalane w wysokich temperaturach na skalę przemysłową, wzmacniane chemicznymi aromatami. A przecież wszyscy na świecie powinni pić dobrą kawę.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel