Ranking kawy ziarnistej

2019-03-09
Ranking kawy ziarnistej

Mówiąc o dobrej kawie, przede wszystkim mówimy o kawie ziarnistej, którą to mielimy tuż przed parzeniem. Tylko świeżo mielona kawa stanowi bowiem gwarancję idealnego smaku i aromatu. Co ciekawe, jak już wielokrotnie podkreślaliśmy na naszym blogu, nawet nienajlepszej jakości kawa ziarnista zawsze będzie lepsza niż nawet najdoskonalsza kawa mielona. W związku z tym, warto poznać opinie, recenzje i uwagi zarówno specjalistów, jak i kawoszy oraz stworzony na ich podstawie ranking kawy ziarnistej.

Ranking kawy ziarnistej według Café Silesia

Na potrzeby Café Silesia oraz klientów sklepu internetowego i stacjonarnego, tworząc ranking kawy ziarnistej przede wszystkim kierujemy się opiniami, recenzjami i uwagami wszystkich miłośników kawy oraz znawców tematu, w tym roasterów i baristów. Wobec tego, liczą się dla nas głosy nie tylko utalentowanych, nagradzanych licznymi dyplomami i tytułami specjalistów, ale również każdego, kto docenia naturalny smak kawy i pragnie cieszyć się najlepszymi ziarnami na co dzień. Wierzymy, że tylko w ten sposób uda nam się stworzyć uniwersalny ranking kawy ziarnistej, pośród którego każdy znajdzie ziarna w sam raz dla siebie. W związku z tym w naszym rankingu kawy ziarnistej postaramy się uwzględnić i wyselekcjonowane mieszanki, i kawy jednorodne segmentu specialty, które cieszą się pozytywnymi opiniami, recenzjami i komentarzami.

Kawa Agust NATURA EQUA 1000g ziarnista
Ranking kawy ziarnistej
Niezwykle ceniona mieszanka ze względu na jej łagodność i zbalansowanie smakowe. Kompozycja ziaren pochodzących z krajów Ameryki Centralnej i Południowej. Ziarna zbierane są na niewielkich plantacjach na wysokości od 1400 do 1900 m n.p.m. Jej wyjątkowość polega na "zdolności do tworzenia" zarówno balsamicznego espresso jak i aksamitnych kompozycji mlecznych, w których na pierwszy plan wybijają się nuty czekoladowe zamiast kwaskowato-owocowych - tak silnie dominujących w espresso.

KUP TERAZ
Kawa La Brasiliana MARFISA 1000g ziarnista
Ranking kawy ziarnistej
Świetnie zrównoważony i delikatny smak. Mieszanka 3 różnych odmian arabiki: z Brazylii, Salwadoru i Kolumbii z niewielkim dodatkiem wysokogatunkowej robusty. Zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia. Najwyższa półka wśród kaw.

KUP TERAZ
kawa VARESINA TOP QUALITY 1000g ziarnista
Ranking kawy ziarnistej
Ewenement wśród kawowych mieszanek. Kawa, która posiada zaledwie 5% Robusty, co stanowi jedynie delikatne podkreślenie lekkiej kwasowatości, jaka rozwija się w espresso. Tak uzyskane bogactwo skusi nawet tych, którzy wolą wyłącznie 100% Arabiki. Jej jedwabistość pozwala długo rozkoszować się idealnym połączeniemem owocowego charakteru z czekoladą.

KUP TERAZ

Ranking kaw ziarnistych - do ekspresu i metod alternatywnych

Jak już zostało wspomniane na wstępie, dołożyliśmy wszelkich starań i uwzględniliśmy opinie, recenzje i uwagi zarówno specjalistów, jak i wymagających kawoszy, by w rankingu kawy ziarnistej kawiarni i sklepu Café Silesia każdy znalazł coś w sam raz dla siebie. Pośród naszych propozycji nie brakuje zatem ani doskonale zbilansowanych mieszanek, ani kaw jednorodnych specialty. Dzięki temu, swój ideał bez wątpienia znajdą tu z jednej strony miłośnicy klasycznego włoskiego espresso i cappuccino, z drugiej fani kaw parzonych metodami alternatywnymi. Ziarna z Ameryki Południowej i Środkowej, z Afryki, aż po te z Azji, obrabiane na sucho lub na mokro, palone ciemno, średnio bądź jasno - stworzony przez nas ranking kawy ziarnistej to obszerna baza ziaren, które spełnią oczekiwania najbardziej wymagających kawoszy.

Ranking kaw ziarnistych - jakie ziarna do ekspresu, jakie pod metody alternatywne?

Na koniec naszego rankingu kaw ziarnistych pragniemy podsumować zebrane opinie, recenzje i uwagi dotyczące tego, jakie ziarna najlepiej sprawdzają się pod espresso oraz napoje mleczne na jego bazie, a jakie pod metody alternatywne. Niewątpliwie ogromne znaczenie ma m.in. region, z jakiego pochodzą ziarna, sposób ich obróbki oraz stopień wypalenia. Najogólniej rzecz biorąc, do pierwszej grupy, czyli ziaren pasujących pod klasyki rodem ze słonecznej Italii zaliczamy kawy ciemno, ewentualnie średnio palone z Ameryki Południowej, a przede wszystkim z Brazylii i Kolumbii. Do czołowych kaw zaliczamy tu ziarna spod znaku Lavazza, La Brasiliana, Mokito, a także ziarna segmentu specialty od Awaken czy też Gardelli. W metodach alternatywnych, do których zaliczamy przede wszystkim różnego rodzaju dripy, dzbanki Chemex oraz charakterystyczny, przypominający dużą strzykawkę Aeropress najlepiej sprawdzają się natomiast ziarna wypalane jasno. Szczególnie warto sięgać tu po rozmaite odmiany z Afryki (np. z Kenii, Etiopii, Ugandy, Rwandy), a także z tak egzotycznych zakątków świata, jak Kostaryka, Honduras, Salwador, Indonezja. Z pomocą niekonwencjonalnych sposobów parzenia kawy można bowiem wydobyć wszystkie niuanse smakowe oraz aromatyczne. Wobec tego, jeśli na co dzień przygotowujemy małą czarną np. przy pomocy dripa, z pewnością warto zainwestować w ziarna Hard Beans, Wroasters, Coffee Grange czy też DoubleShot. Pamiętajmy jednak, że te wytyczne to tylko podpowiedzi stworzone na podstawie opinii, recenzji i uwag miłośników kawy. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie ku temu, byśmy eksperymentowali i próbowali nowych rozwiązań. Być może w ten sposób odnajdziemy przepis na kawę doskonałą?

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel