Czym zastąpić cukier w kawie?

2018-01-07
Czym zastąpić cukier w kawie?

Jako świadomi miłośnicy kawy staramy się robić wszystko, aby każdego poranka wypijać filiżankę naprawdę dobrej małej czarnej. W tym celu zakupujemy porządny ekspres automatyczny bądź jedno z urządzeń do metod alternatywnych, np. drip, Chemex czy też Aeropress. Poza tym, w naszym zestawie małego baristy nie może zabraknąć młynka - w końcu dobra kawa, to kawa świeżo mielona. Wreszcie, odwiedzamy profesjonalny sklep z kawą, by zakupić świeżo palone ziarna. Na swojej drodze do kawy doskonałej napotykamy jednak kilka przeszkód. Przyzwyczajenie niestety robi swoje. Wielu z nas, mimo starań ciężko zrezygnować choćby z odrobiny cukru. Wiemy oczywiście, że pełnia smaku kawy to mała czarna bez żadnych dodatków. Mamy również świadomość, że cukier nie jest zdrowy. Jeśli jednak naprawdę nie możemy przekonać się do niesłodzonej kawy, jest na to kilka dobrych sposobów.

Miód

Miód to najpopularniejszy, znany od wieków słodzik, będący w pełni naturalnym zamiennikiem cukru. W naszej kulturze przypisany jest oczywiście do herbaty z cytryną, jako dodatek o właściwościach prozdrowotnych. Stanowi bowiem bogactwo cennej witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, fosforu i wielu innych korzystnych dla naszego zdrowia mikroelementów. Nic więc dziwnego, że po taką miksturę sięgamy, gdy dopada nas przeziębienie i ból gardła. Jednak, okazuje się, że miód doskonale pasuje również do kawy. A co najlepsze, wystarczy mniej niż pół łyżeczki, aby mała czarna zyskała pożądaną słodycz.

Stewia

Stewia, produkt dostępny pod postacią tabletek bądź w płynie, stanowi w stu procentach naturalny zastępnik białego cukru. Tak, jak miód pszczeli jest od niego nieco słodsza, zdrowsza i zawiera witaminę C. Prócz tego, jest źródłem magnezu, wapnia i innych mikroelementów. Co ciekawe, jej wartość kaloryczna jest równa zeru, w związku z czym po stewię z czystym sumieniem mogą sięgać osoby na diecie odchudzającej. W końcu, nie powoduje ani nagłych skoków poziomu cukru we krwi, ani też napadów głodu. Poza tym, jest odporna na wysokie temperatury.

Ksylitol

Ksylitol to kolejny, w pełni naturalny słodzik. Co ciekawe, pod względem smaku oraz wyglądu do złudzenia przypomina biały cukier. Jednak, w przeciwieństwie do niego, ksylitol jest lepiej wchłaniany przez organizm. Posiada także mniej kalorii i ma niższy indeks glikemiczny. Dzięki temu, stanowi świetną alternatywę dla cukrzyków.

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel