PRZEZNACZENIE
( ilość produktów: 584 )
kawa ziarnista Trismoka Degustazione 250g
Trismoka Degustazione
kawa ziarnista
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 80% ARABICA/20% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: średnia

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Brescia, Lombardia

Profil smakowy

Połączenie Arabiki i Robusty w proporcji 80 do 20 stanowi klasyczną, prawie złotą proporcję w przypadku porannego espresso, które nie tylko musi wybornie smakować, ale przy tym musi przynosić znakomite pobudzenie. Kawa dla tych, którzy poszukują smaków kakao w połączeniu nutami zboża, lekkiej goryczki. A wolą, by kwasowość i smak przypraw były ledwie wyczuwalne.

susz z owoców kawowca COFFEE PLANT CASCARA 180g
Suszone owoce kawowca
Opakowanie: 180
g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Kostaryka
Obróbka: natural
Profil sensoryczny: Melon, śliwka, mirabelka, miód, jaśmin
Odmiany botaniczne: Bourbon, Jackson, Mbirizi
Cascara to wysuszona skórka owoców kawowca, z której można zaparzyć pyszny, orzeźwiający napar. W smaku cascara cieszy herbatowatymi nutami z przyjemną, owocową słodyczą melona, śliwek i kwiatowymi nutami jaśminu. Napar można zaparzyć jak herbatę; ma bardzo niewielką ilość kofeiny.
Sposób przygotowania:
- Na każde 100ml wody wsyp 7g suszu;
- Susz zalej wrzątkiem;
- Przykryj i odstaw na 4-5min;
- Przelej do filiżanki odcedzając fusy;

kawa mielona Trismoka Brasil 250g
Trismoka Brasil
kawa mielona
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 70% ARABICA/30% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: średnia

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Brescia, Lombardia

Profil smakowy

To idealny wybór dla miłośników kawy o zdecydowanym smaku i konsystencji przypominającej rozpływającą się w ustach mleczną czekoladę, w której zatopione są rodzynki, suszone figi, a to wszystko z zwieńczone słodyczą karmelu. Przez przewagę smaków bardziej przypominających ciemne owoce, aniżeli te cytrusowe ta mieszanka nie tylko sprawdzi się w formie mocno kofeinowego espresso, ale jest wręcz stworzona do kaw mlecznych takich jak espresso czy cappuccino. Kawa została zmielona z myślą przede wszystkim o kawiarkach.

kawa mielona Trismoka Crema 250g
Trismoka Crema
kawa mielona
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 30% ARABICA/70% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: wysoka

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Brescia, Lombardia

Profil smakowy

Propozycja mocno kofeinowa, szczególnie polecana do ekspresów automatycznych oraz kaw z dodatkiem spienionego mleka, ale jako pozytywnie zaskoczy również miłośników espresso swoim niebywale gęstym body i na długo pozostającym w ustach posmaku ciemnej czekolady. Arabica zaznacza się w tej kawie niewielką kwasowością.

kawa mielona Trismoka Italia 250g
Trismoka Italia
kawa mielona
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 50% ARABICA/50% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: wysoka

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Brescia, Lombardia

Profil smakowy

Mieszanka, która szczególnie da o sobie znać ze względu na znakomite body. Tutaj doznania smakowe podkreślane są przez to, jak kawa powoli rozpływa się w ustach. Po zaparzeniu odkryjemy gęste espresso, którego konsystencja wynika z dużej zawartości wyśmienitej Robusty. Kawa dla tych, którzy lubią by w kawie kwasowość była jedynie ledwie wyczuwalna. To doskonały wybór szczególnie dla tych kawoszy, którzy kochają pić kawę po posiłku.

kawa COFFEE PLANT Flower Touch Espresso 250g
COFFEE PLANT Flower Touch Espresso
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Tanzania
Region:ARUSHA
Odmiana botaniczna:BLUE MOUNTAIN, KENT, BOURBON
Metoda obróbki: Myta
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny: AKACJA, CZERWONA PORZECZKA, JAŚMIN, CYTRUSY
Flower Touch to intensywnie kwiatowa propozycja dedykowana metodom ciśnieniowym. Sprawdzi się doskonale w espresso i kawach czarnych, ale i w kawach z mlekiem się odnajdzie.
Kawa skomponowana z ziaren pochodzących od 390 rolników, jednak obrabianych przez jednego z nich - Egatę Beshu. Kawa cieszy gładkim, lekkim body i delikatną kwasowością. Na

kawa ziarnista Hard Beans TOUCAN BLEND 2.0 250g ESPRESSO
Toucan Blend
Skład: 80% Arabica/20% Robusta
Średniazawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mieszanka, która doskonale komponuje się z mlekiem tworząc niezapomniane mleczne specjały takie jak cappuccino czy late. Znakomicie sprawdzi się zarówno w ekspresach kolbowych jak i automatycznych, ale znakomicie smakuje także przygotowana w kawiarce. Jest to znakomicie zbilansowana kawa o bardzo niskiej kwasowości. W smaku wyczuwalne są nuty nuty gorzkiej czekolady, orzechów włoskich oraz ciasta biszkoptowego. Niewielka domieszka wysokogatunkowej robusty nadaje mieszance mocy i aromatu, co sprawia, że jest to doskonała propozycja jako kawa śniadaniowa w domu lub biurze

kawa mielona Costa Coffee CREMA BLEND 200g
Costa Coffee
CREMA BLEND
Dark Roast
kawa mielona
opakowanie 200g,
Skład: Arabica, Robusta
Costa Coffee CREMA BLEND to starannie dobrana kompozycja wyjątkowych ziaren amerykańskiej arabiki i indyjskiej robusty.
Ciemny stopień wypalenia pozwolił uzyskać intensywnie czekoladowe nuty. Mocna, wyrazista mieszanka doskonale sprawdzi się w espresso, w kawach mlecznych zaś pojawią się nuty prażonych orzechów.

kawa Lavazza ESPRESSO ITALIANO CLASSICO 250G mielona
Lavazza CLASSICO
ESPRESSO ITALIANO
kawa mielona
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 100% ARABICA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Turyn, Piemont

Lavazza Espresso Italiano Classico to aromatyczna mieszanka do przygotowania tradycyjnego włoskiego espresso. Jest delikatna, ale aromatyczna z subtelnymi aromatami owoców i kwiatów. W smaku pojawiają się słodkie i goryczkowe nuty czekolady.
Kawa pochodzi z oficjalnego kanału dystrybucji palarni Lavazza.

kawa ziarnista KAFAR KOSTARYKA La Guaca 250g
KOSTARYKA La Guaca
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Kostaryka |
---|---|
Region: | Chirippo, brunca region, prowincja San Jose |
Farma: | La Guaca |
Odmiana botaniczna: | Catuai |
Obróbka: | Honey-controlled fermentation |
Profil: | Rum, toffi, truskawki |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Głęboka, słodka i gęsta!
Kostaryka La Guaca cieszy bardzo złożonym smakiem. Na pierwszy plan wybijają się truskawki, syrop klonowy i toffi. W posmaku czekolada, orzechy laskowe i rum.

kawa Hard Beans BRAZYLIA CAMPO 500g | PRZELEW
BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 500g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Region: | Campo das Vertentes |
Wysokość upraw: | 900 - 1300 m n.p.m |
Odmiana botaniczna: | Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai |
Obróbka: | natural |
Nuty smakowe: | Nugat, czekolada, suszona figa |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Zielone ziarno zostało zakupione zgodnie z zasadami Direct Trade. Oznacza to przede wszystkim zakup surowca pozyskanego w zrównoważony sposób bezpośrednio od plantatora. Przekłada się to nie tylko na najwyższą jakość kawy, ale również pełną transparentość samej kawy oraz jej uprawy. Ziarna z plantacji to palarni transportowane są w specjalnych workach Specialty Coffee Bags zaprojektowanych przez Universidade Federal De Lavras oraz BSCA Cafes Especiais Do Brasil. Bezpośrednio przekłada się to na jeszcze wyższą jakość produktu finalnego - czyli lepszą filiżankę kawę.
Jest to klasyczna brazylijska kawa. Znakomicie zrównoważona, czysta, rześka, delikatnie owocowa. W filiżance możemy oczekiwać nut nugatu, czekolady oraz suszonych fig.

kawa ziarnista KAFAR GWATELAMA El Llano 250g
GWATELAMA El Llano
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Gwatemala |
---|---|
Region: | Acatenango |
Farma: | El Lliano |
Odmiana botaniczna: | Catuai |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Wanilia, owoce leśne, kakao |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Jedwabista, rześka, gładki, lekki posmak.
W aromacie wyczuwalne nuty cukru trzcinowego, wanilii i owoców leśnych. W smaku wyczuwalna czarna herbata, nuty orzechów i mlecznej czekolady, delikatna nuta kwiatu hibiskusa.

Kapsułki Meseta FORTE 10szt. | NESPRESSO
Kawa mielona, w kapsułkach
Skład: 5% Arabica, 95% Robusta
Wysoka zawartość kofeiny
Kawa o wyrazistym smaku, dedykowana miłośnikom kawy mocnej. Skomponowana przede wszystkim z Robusty z Azji i Afryki zapewnia silne pobudzenie.
Intensywność: 12/12
Opakowanie: 10 szt.
Kompatybilne z Nespresso, kapsułki plastikowe.

kawa ziarnista KAFAR | INDONEZJA Bersama 250g
INDONEZJA Bersama
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Indonezja
Region:Sumatra, Kerinci
Odmiana botaniczna:Adung Sari, Sigar Utang
Metoda obróbki:Anaerobic Honey
Profil sensoryczny: ananas, miód, przyprawy
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Złożona,, słodka, wyraziście kwaskowata
Kawa o bardzo złożonym aromacie. Na pierwszym planie wyczuwalne fermentowane kakao, tropikalne owoce i przyprawy, całość uzupełniona lekko miodowym charakterem.

kawa Essse Americano 250g mielona KOSTKA
Essse AMERICANO
kawa mielona
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 90% ARABICA / 10% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Bolonia, Emilia-Romania

Profil smakowy

Kompozycja najlepszych ziaren arabiki z Centalnej i Południowej Ameryki, z niewielką domieszką indyjskiej robusty.
Jest to delikatna mieszanka o niskim body z wyczuwalnymi nutami karmelu oraz kwiatów pomarańczy i jaśminu. Znakomita do przygotowania w ekspresach przelewowych.

kawa ziarnista HAYB Kolumbia 250g | ESPRESSO
Kolumbia San Sebastian
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Kolumbia |
---|---|
Region: | Cauca |
Odmiana botaniczna: | Caturra, Castillo |
Wysokość upraw: | 1700-2000m.n.p.m. |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Cytrusy, pomarańcze, morele, mleczna czekolada |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa z okolic miasta San Sebastian, które, oprócz doskonałymi widokami, zachwyca również świetnymi warunkami do uprawy kawowca. Propozycja pozwala na uzyskanie soczyście owocowego espresso, gdzie słodycz doskonale miesza się z kwasowością.
Wypalona dość jasno, typowo w stylu warszawskiego HAYB-a. Doskonale sprawdzi się przede wszystkim w espresso i małej czarnej na podwójnym shocie, ale i miłośnicy lekkich cappuccino znajdą coś dla siebie.

Kapsułki Caffen ORO BLEND 50szt. | NESPRESSO
Kawa mielona, w kapsułkach
Skład: 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Mieszanka Arabik ciemnopalonych,w stylu południowowłoskim. Niska zawartość kofeiny pozwala cieszyć się z kawy o każdej porze dnia.
Opakowanie: 50 szt.

Kapsułki Caffen INTENSA 50szt. | NESPRESSO
Kawa mielona, w kapsułkach
Skład: 50% Arabica, 50% Robusty
Wysoka zawartość kofeiny
Mieszanka Arabiki i Robusty. Kawa ciemnopalona,w stylu południowowłoskim. Propozycja dla fanów mocnego, pobudzającego espresso.
Opakowanie: 50 szt.

Coffee Pro GWATEMALA RIO AZUL 250g | PRZELEW
GWATEMALA RIO AZUL
Skład: 100% arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem
chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Producent: Rio Azul EP
Wysokość upraw: 1500-1800m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Bourbon, Catuai, Caturra
Obróbka: Washed
Przeznaczenie: metody alternatywne
Profil sensoryczny: żurawina, czekolada, orzechy

kawa COFFEE PLANT Kolumbia La Reserva 250g
Kolumbia La Reserva
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kolumbia
Odmiana botaniczna: Caturra, Chiroso
Wysokość upraw: 1950-2000 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic natural
Profil sensoryczny: Miód wielokwiatowy, figa, truskawka
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa specialty z kolumbijskiej Finca La Reserva przeszła proces fermentacji beztlenowej (anaerobic natural), dzięki czemu zyskała intensywną słodycz, owocowy charakter i miodową głębię.
W jej smaku dominują wyraźne nuty miodu, harmonijnie przeplatające się z kwiatowymi akcentami i aromatem czerwonych owoców. Figowy posmak dodaje zbalansowanej głębi, a pełna, gęsta struktura sprawia, że każdy łyk pozostawia przyjemne, lekko lepkie odczucie.

kawa ziarnista RMK Katowicka 1kg
Regionalna Manufaktura Kawy - Katowicka
Skład: 60%Arabica / 40% Robusta
Wysoka zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mocna i gęsta. Przez swoją wyrazistość jest wprost stworzona do tego, by budzić rano każdego, kto żyje w pośpiechu, ale potrzebuje dawki znakomitej energii.
W profilu sensorycznym dominują czekolada i śmietanka; wysoko zarysowana szlachetna goryczka i gęste body.

kawa ziarnista RMK Lubelska 1kg
Regionalna Manufaktura Kawy - Lubelska
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Połączenie arabik z Brazylii, Etiopii i Meksyku. Wyczuwalna nuta karmelowo-czekoladowa idealnie podkreśli smak espresso oraz nada wyjątkowy charakter kawy americano. Delikatnie wyczuwalna gorycz z idealnie zbalansowaną kwasowością na pewno zaskoczy niejednego kawosza. Posiada niską zawartość kofeiny, dzięki czemu sprawdzi się o każdej porze dnia.

kawa ziarnista ROASTAINS Gwatemala ESCOGITO 1kg
ROASTAINS Gwatemala ESCOGITO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Gwatemala
Farma: Huehuetenango
Odmiana botaniczna: Red Bourbon
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Kawa ze wschodniej Gwatemali. Kawowiec uprawiany był na wysokości ok 1700-1800 m n.p.m..
W smaku bardzo czysta. W profilu sensorycznym pojawiają się migdały, orzechy włoskie, a także czekolada. Są to deserowe nuty, które delikatnie równoważy smak czerwonych owoców - wiśni i słodkiej żurawiny.
W kawach mlecznych na pierwszy plan wybijają się nuty czekolady i orzecha.

kawa ziarnista ROASTAINS Gwatemala MI LOCO 250g
ROASTAINS Gwatemala MI LOCO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Gwatemala
Farma: Finca Medina
Odmiana botaniczna: Burbon, Pacas
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Kawy o słodkich, alkoholowych nutach z połączeniem skórki z grejpfruta. W profilu sensorycznym dominuje krem czekoladowy i amaretto, w espresso smakuje niemal jak poncz w cieście.

Coffee Pro KOSTARYKA La Guaca 250g | PRZELEW
KOSTARYKA La Guaca
Skład: 100% arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem
chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: Kostaryka
Region: Chirripo
Producent: Urena Rojas Family
Wysokość upraw: 1700m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Catuai
Obróbka: Sealed fermentation, Black Honey
Przeznaczenie: metody alternatywne
Profil sensoryczny: Mango, banan, rum

Coffee Pro Gwatemala Rio Azul 250g | ESPRESSO
GWATEMALA RIO AZUL
Skład: 100% arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem
chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Producent: Rio Azul EP
Wysokość upraw: 1500-1800m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Bourbon, Catuai, Caturra
Obróbka: Washed
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny: żurawina, czekolada, orzechy

Coffee Pro BRAZYLIA Cocarive 250g | PRZELEW
BRAZYLIA Cocarive
Skład: 100% arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem
chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: Brazylia
Region: Cocarive
Producent: Jose Wagner Ribeiro Junqueira
Wysokość upraw: 1200 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Yellow Catuai
Obróbka: Pulped Natural
Przeznaczenie: metody alternatywne
Profil sensoryczny: ciemna czekolada, orzechy, żółte owoce

kawa ziarnista KAFAR | BURUNDI Yandaro 250g
BURUNDI Yandaro
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Burundi |
---|---|
Region: | Kayanza |
Odmiana botaniczna: | Red Bourbon |
Obróbka: | Fully Washed |
Profil: | Miód, brzoskwinia, limonka |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Jedwabista, herbaciana.
W charakterze przypomina przede wszystkim herbatę z miodem i cukrem, całość uzupełniona nutami owoców takich jak brzoskwinie i czerwone owoce. Rześka o owocowym charakterze.

kawa COFFEE PLANT Kolumbia Narino Decaf 250g
Kolumbia Narino Decaf
Skład: 100% Arabica
Brak kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kolumbia
Region: Nariño
Odmiana botaniczna: Caturra, Castillo, Colombia
Wysokość upraw: 1700-2300 m n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Profil sensoryczny: Śliwka węgierka, czekolada, kwiaty
Przeznaczenie: metody alternatywne
Bezkofeinowa propozycja, którą bez obaw można się delektować niezależnie od pory dnia. Kofeina została wyciągnięta z ziaren metodą "sugarcane (EA) decaf" - pomocą octanu etylu (EA) naturalnie pozyskiwanego z cukru trzcinowego.

kawa ziarnista KAFAR | INDONEZJA Java Ijen 250g
INDONEZJA Java Ijen
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Indonezja |
---|---|
Region: | East Java |
Odmiana botaniczna: | Typica, S795, Andungsari |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Czarna herbata, owoce leśne, agrest |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Lepka, herbaciana.
W charakterze przypomina przede wszystkim czarną herbatę z toffi, z nutami mocno dojrzałego agrestu.

FIGA Cascara Honduras Santa Rosa 200g
CASCARA
Opakowanie: 200g
Kraj Pochodzenia:Honduras
Cascara (hiszp. "skórka") są to kawałki owoców kawowca, oddzielone od ziarna w procesie obróbki kawy. Często są one traktowane, jako "efekt uboczny" powstały podczas produkcji zielonego ziarna. Wysokiej jakości i odpowiednio przygotowana Cascara, może stanowić ciekawą alternatywę dla kawy czy herbaty i dostarczyć niezapomnianych doznań smakowych.
W smaku przypomina nieco kompot z suszonych owoców.
Sposób przygotowania:
- Na każde 100ml wody wsyp 5g suszu;
- Susz zalej wrzątkiem;
- Przykryj i odstaw na 10min;
- Przelej do filiżanki odcedzając fusy;

FIGA Brazylia Monte Carmelo natural 250g | PRZELEW
FIGA Brazylia Monte Carmelo natural 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma: Cerrado, Monte Carmelo i Chapadao de Ferro
Odmiana botaniczna: Paraiso MG, Mundo Novo
Wysokość upraw: 800-1300 m n.p.m.
Profil sensoryczny: czekolada, orzechy, karmel
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa pochodzi z plantacji Monte Carmelo i Chapadao de Ferro położonych w północno-zachodniej części regionu Minas Gerais we wschodniej części Brazylii. Minas Gerais jest regionem znanym na całym świecie z produkcji wysokojakościowej kawy.
Region upraw charakteryzują stabilne warunki pogodowe, niezależnie od pory roku. Dogodny klimat w połączeniu z żyzną, wulkaniczną glebą pozwalają cieszyć się kawą najwyższej jakości, o czystych nutach smakowych.

FIGA Tutti Frutti 9 blend 250g | PRZELEW
Tutti Frutti 9 blend
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia/ Kolumbia
RegionCerrado, Monte Carmelo, Chapadao de Ferro / Cauca
Metoda obróbki: Natural
Profil sensoryczny: czekolada, owoce, średnia kwasowość
Przeznaczenie: metody alternatywne
Tutti Frutti to sezonowa mieszanka palarni Figa, która zmienia się wraz z porami roku. Tym razem mieszankę skomponowano z czekoladowej Brazylii (65%) i mocno owocowej Kolumbii (35%). Warto spróbować, póki jest!

FIGA Indonezja Nola Wonga washed 250g | PRZELEW
Indonezja Nola Wonga washed 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Indonezja
Farma: Bajawa, Wyspa Flores, Małe Wyspy Sundajskie
Odmiana botaniczna: S795
Wysokość upraw: 1300-1600 m n.p.m.
Profil sensoryczny:Kwiaty czarnego bzu, pomelo, karmel
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa z Wyspy Flores, jednego z głównych obszarów uprawy kawy w Indonezji. Ziarna z Flores są bardzo złożone w smaku, rześki, czyste, z silnymi kwiatowymi i cytrusowymi nutami.

LOKALNA PALARNIA KAWY Decaf Brazylia 250g
Skład 100% Arabica
Brak kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia
Profil sensoryczny: czekolada deserowa, prażone migdały
Przeznaczenie: Espresso
Propozycja dla osób, które nie chcą lub nie mogą spożywać kofeiny, ale wciąż nie chcą sobie odmawiać znakomitej kawy. W naparze wyczuwalne nuty czekolady i migdałów.

BeMyBean Brazylia Patrocinio 1kg | ESPRESSO
Brazylia Patrocinio
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma: Monte Carmelo, Chapadao de Ferro
Odmiana botaniczna: Paraiso MG, Mundo Novo
Wysokość upraw: 800-1300 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Brazylia Petrocinio to połączenie wysiłków dwóch plantatorów, Acacio Jose Dianin i Cesara Jordao. Kawa uprawiana we wschodniej Brazylii, w klimacie z gorącym, wilgotnym latem i bardzo łagodną zimą, dzięki czemu owoce mają optymalne warunki do wzrostu (i przechowywania).
W naparze bardzo prosta, czysta, słodka. Dominują nuty kakao, czereśni i nerkowców.

BeMyBean Funky Bean 250g | ESPRESSO
Funky Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Funky Bean to mieszanka, która zmienia się sezonowo. Podstawą blendu zawsze jest ziarno obrabiane metodą natural dające delikatną słodycz suszonych owoców oraz nuty funky.
Dedykowana metodom ciśnieniowym, ale świetnie się sprawdzi również w ekspresach przelewowych typu Moccamaster, gdzie wyciągniemy z niej bardzo wysoką słodycz, lekką kwasowość i odrobinę goryczki.

BeMyBean Heavy Bean 250g | ESPRESSO
Heavy Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma:Minas Gerais
Odmiana botaniczna:
Mundo Novo, Bourbon, Catuai
Wysokość upraw: 1100 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Pulped natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa palona pod espresso, z myślą o fanach nieco intensywniejszej smakowo kawy. Dzięki nieco ciemniejszemu stopniu palenia kawa zyskuje uniwersalność i gwarantuje brak nudy. W zależności od wybranej metody parzenia, a nawet specjału kawowego, jest kwasowość może się zmieniać, czasem jest bardziej owocowa, czasem po prostu słodsza, zawsze jednak dominują nuty czekolady, nugatu i cukru trzcinowego.
W naparze bardzo prosta, czysta, słodka. Dominują nuty kakao, czereśni i nerkowców.

Kapsułki ESSSE DOLCE 10szt.| NESPRESSO
Kawa mielona, w kapsułkach
Skład: 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Palona w stopniu średnim, ale nieco ciemniej, znakomita mieszanka najlepszych ziaren arabiki, skomponowana tak aby uzyskać stały powtarzalny smak. Wyśmienite, zbilansowane espresso z nutami owocowymi i kwiatowymi i delikatnym czekoladowym posmakiem.
Opakowanie: 10 szt.

kawa Hard Beans KENIA Rungeto Kiangoi AA 250g
KENIA Rungeto Kiangoi AA
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kenia
Region: Kirinyaga
Wysokość upraw:1600 - 1800 m n.p.m
Odmiana botaniczna:SL 28, SL 34, Batian
Metoda obróbki: Fully washed
Profil sensoryczny: rabarbar, cytrusy, mleczna czekolada
Przeznaczenie: Metody przelewowe
Ziarna rosną na obficie żyznej ziemi. Po zbiorze wiśnie obrabiane są metodą washed, w smaku zyskujemy więc typowo kenijską, klarowną kawę. W naparze wyczuwalne nuty cytrusów, rabarbaru z subtelną mleczną czekoladą.

Hard Beans KOSTARYKA Los Duran H17 Full Honey 250g | PRZELEW
KOSTARYKA Los Duran H17 Full Honey
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Kostaryka |
---|---|
Region: | West Valley |
Wysokość upraw: | 1650 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | H17 |
Obróbka: | Full Honey |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Kawa z rodzinnej plantacji będącej w rękach rodziny Duran. Do paczki trafiła odmiany H17 (hybryda etiopskiej odmiany Landrace i lokalngo Sarchimora). Ziarna zostały obrobione metodą miodową (w zasadzie full honey). W naparze wyczuwalne nibsy kakaowe, mandarynka., wiśnie.

kawa ziarnista HAYB Rwanda Mahembe Anaerobic 72h 250g
HAYB Rwanda Mahembe
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Rwanda
Region: Western Province
Odmiana botaniczna: Red Bourbon
Wysokość upraw: 1700-1900 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic 72h
Profil sensoryczny: Jeżyna, whisky, toffi
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
Ziarno fermentowane w beztlenowej atmosferze przez 72 godziny, dzięki czemu napar charakteryzuje się wysoką słodyczą. Kawa czysta, elegancka, z bardzo długim, przyjemnym, grejpfrutowym jeżyn.

kawa ziarnista KAFAR | KENIA Mwira Fully Washed 250g
KENIA Mwira
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kenia
Region:Embu
Odmiana botaniczna:SL 28, SL34, Ruiru 11, Batiyan
Metoda obróbki:Fully Washed
Profil sensoryczny: Porzeczka, kwiaty, migdały
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Rześka, łagodna, pełna.
W naparze dominują świeże nuty czerwonych owoców i kwiatowa łagodność. Napar kompletny, niezłożony, typowo afrykańska kawa.

kawa ziarnista HAYB Etiopia Aricha 250g
Etiopia Aricha
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Etiopia
Region: Yirgacheffe
Odmiana botaniczna: Heirloom
Wysokość upraw: 2100-2300 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Profil sensoryczny: Czarna herbata, pomarańcza, truskawka.
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
Kawa, po zbiorach, została obrobiona w wyjątkowo obszernej stacji myjącej, która rocznie wypuszcza w świat około tony owoców. Pomimo ogromnych ilości surowca, procesy odbywają się z najwyższą dbałością o jakość produktu, dzięki czemu możemy cieszyć się czystym, soczystym, bardzo klasycznym naparem w filiżance.

kawa ziarnista HAYB Etiopia Bench Maji 250g
Etiopia Bench Maji
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Etiopia
Region: Bench Maji
Odmiana botaniczna: Geisha
Wysokość upraw: 1830-2000 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic 96h
Profil sensoryczny: Mango, papaja, czerwona pomarańcza
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
To wyjątkowo klarowny napar o tropikalnym, a jednocześnie wyrafinowanym charakterze – można powiedzieć, że ta kawa jest aksamitna jak jedwab. Ziarna pochodzą z Kebir Coffee, jednej z największych spółdzielni w Etiopii, która od lat doskonali swoje metody obróbki, zanim wyruszą w podróż w różne części świata. Obrabiana przez 4 doby w warunkach beztlenowych nie ma wielu cieżkich nut, jest jednak bardzo owocowa i soczysta.

BeMyBean Winter Brew Kostaryka William Elizondo Carvaja 250g | PRZELEW
Kostaryka William Elizondo Carvaja
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kostaryka
Region: Tarrazú, San José
Odmiana botaniczna: Caturra, Catuai
Wysokość upraw:1600 m n.p.m.
Metoda obróbki: anaerobic co-fermented
Profil sensoryczny: cynamonka, pomarańcza, pieczone jabłko
Przeznaczenie: metody alternatywne
Sezonowy charakter tej kawy, jej korzenno-owocowy profil sensoryczny, czyni ją prawdziwą esencją zimowego nastroju i przytulności. Delikatne korzenne nuty przeplatają się tutaj z otulającą słodyczą sezonowych pomarańczy i pieczonego jabłka. Ta kawa nie tylko rozgrzewa, ale też dodaje energii, a w dobrym towarzystwie potrafi rozjaśnić nawet najchłodniejszy, ponury poranek. Podaruj ją sobie lub bliskiej osobie i pozwól się wciągnąć w jej zimowy, magiczny klimat!

Hard Beans KOLUMBIA Tablon De Gomez 250g
KOLUMBIA Tablon De Gomez
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Kolumbia |
---|---|
Region: | Narino |
Wysokość upraw: | 1800-2200 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Caturra |
Obróbka: | Honey |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Kolumbia Tablón de Gómez to kawa rodem z wysokogórskiego regionu Nariño w Kolumbii, gdzie plantacje sięgają imponujących 2200 m n.p.m., jednych z najwyższych na świecie! Chłodny, górski klimat sprawia, że owoce kawowca dojrzewają powoli, dzięki czemu zyskują owocowy, słodki i doskonale zrównoważony smak. Ta kawa to prawdziwa harmonia – wyczujecie w niej nuty czerwonych owoców, jagód oraz tamaryndowca.

Hard Beans GWATEMALA La Maravilla H1 250g
GWATEMALA La Maravilla H1
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Gwatemala |
---|---|
Region: | Hueheuetenango |
Wysokość upraw: | 1500-1850 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | H1 |
Obróbka: | Washed |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
„La Maravilla” oznacza po hiszpańsku „cud” i to słowo doskonale oddaje charakter tej kawy. Jej słodki, zbalansowany, owocowy profil, wzbogacony nutami dżemu jeżynowego, borówki i śliwki, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Ta wyjątkowa kawa pochodzi z malowniczej, trudno dostępnej farmy w regionie Huehuetenango w Gwatemali – to prawdziwy skarb, który koniecznie trzeba odkryć!

Hard Beans ETIOPIA Yirgacheffe Aricha Washed 250g
ETIOPIA Yirgacheffe Aricha Washed
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Etiopia |
---|---|
Region: | Yirgacheffe |
Wysokość upraw: | 2000-2200 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Mixed Heirloom |
Obróbka: | Washed |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Etiopia Yirgacheffe Aricha Washed to absolutna klasyka ze słynnego regionu Yirgacheffe – kwintesencja tamtejszego terroir. To doskonały przykład zbalansowanego, czystego profilu, z którego ten obszar jest znany na całym świecie. Jeśli chcecie rozpocząć przygodę z etiopskimi kawami i zakochać się w ich smaku, ta propozycja jest idealna! Odkryjcie lekkie, soczyste nuty miodu, limonki, mango i brzoskwini, które doskonale łączą delikatną słodycz z przyjemną kwasowością.

kawa COFFEE PLANT Etiopia Gera 250g
Etiopia Gera
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kenia
Region: Kiambu
Odmiana botaniczna: 74100 , HEIRLOOM, WUSH WUSH
Metoda obróbki: Myta
Profil sensoryczny: Dojrzała wiśnia, morela, dżem pomarańczowy, kwiaty
Przeznaczenie: metody alternatywne
Etiopia Gera to kawa z górzystego regionu zachodniej Etiopii, gdzie żyzne i wilgotne gleby tworzą idealne warunki dla jej uprawy. Dzięki obróbce washed ziarno zyskało wyjątkową czystość i soczystość. Charakteryzuje się intensywnym, owocowym profilem – dominuje w niej dojrzała wiśnia, słodycz pomarańczy oraz subtelne nuty moreli, uzupełnione delikatnym, kwiatowym aromatem. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią bogate, owocowe smaki i aromaty, które pozostawiają niezapomniane wrażenia.

kawa COFFEE PLANT Etiopia Guji 250g
Etiopia Guji
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kenia
Region: Guji
Odmiana botaniczna: Jarc
Metoda obróbki: Natural
Profil sensoryczny: Truskawka, czerwone jabłko, czereśnie
Przeznaczenie: metody alternatywne
Choć mogłoby się wydawać, że etiopskie kawy nie mają przed nami tajemnic, Guji zaskakuje złożonością i bogactwem swojego smaku. Dzięki obróbce naturalnej kawa urzeka słodyczą dojrzałych truskawek, soczystością czereśni oraz delikatnymi nutami czerwonego jabłka. To idealnie zbalansowana kompozycja, która zachwyci wszystkich miłośników owocowych i słodkich kawowych profili.

kawa COFFEE PLANT Kenia Ragati 250g
Kenia Ragati
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kenia
Odmiana botaniczna: SL28, SL34, Ruiru 11
Metoda obróbki: Washed
Profil sensoryczny: Cytrusy, agrest, pomidor malinowy
Przeznaczenie: metody alternatywne
Ziarna kawy ze stacji Ragati w Kenii zostały poddane obróbce washed, co nadało im czysty i jasny profil smakowy. Choć metoda obróbki jest klasyczna, kawa zaskakuje nietuzinkowym aromatem – obok cytrusów i nut agrestu pojawia się delikatny, przyjemny zapach pomidora malinowego.
Smak jest soczysty, słodki i jednocześnie kwaskowy, harmonijnie łącząc cytrusowe i agrestowe akcenty. To Kenia w swojej najlepszej formie – przyjemna, a zarazem pełna intrygujących i nieoczywistych doznań smakowych.

kawa COFFEE PLANT Kenia Nyeri Decaf 250g
Kenia Nyeri Decaf
Skład: 100% Arabica
Brak kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kenia
Odmiana botaniczna: SL28, SL34
Metoda obróbki: Washed
Profil sensoryczny: Grejpfrut, ciemne winogrono, słodkie kakao
Przeznaczenie: metody alternatywne
Bezkofeinowe ziarno może zaskoczyć swoją głębią i bogactwem smaku. Kenia Nyeri to doskonały przykład, jak afrykańskie kawy zachowują swój niepowtarzalny charakter nawet po dekofeinizacji.
Ziarno zostało poddane naturalnemu procesowi dekofeinizacji przy użyciu dwutlenku węgla, a następnie klasycznej obróbce na mokro (washed). W efekcie kawa zachowuje pełnię smaku – dominuje w niej słodkie kakao, soczyste nuty ciemnego winogrona i subtelny aromat grejpfruta.
To dowód na to, że starannie poprowadzony proces produkcji i wyjątkowe pochodzenie ziaren decydują o bogatym profilu smakowym, który wyróżnia bezkofeinową Kenię Nyeri w każdej filiżance przelewu.

kawa Mokito DECAFFEINATED 500g ziarnista
Mokito DECAFFEINATED
kawa ziarnista
opakowanie 500g
Najważniejsze cechy

Skład: 100% ARABICA

Zawartość kofeiny: BRAK

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Mediolan, Lombardia

Produkt stworzony dla tych, którzy chcą zrezygnować z kofeiny, ale nie z intensywnego i pełnego smaku kawy. Aromatyczne i delikatne nuty starannie dobranych Arabik.

kawa ziarnista HAYB RWANDA Gituntu WASHED 250g
Rwanda Gituntu
Skład 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Rwanda |
---|---|
Region: | Nyamasheke |
Wysokość upraw: | 1800-2000 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Bourbon |
Obróbka: | Washed |
Profil sensoryczny: | Morela, melon, mleczna czekolada |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Kawa wyszła spod rąk plantatora Gihoza Williego, który już wielokrotnie współpracował z warszawskim HAYB-em. Te ziarenka nie pochodzą z jego głównych upraw, a z farm, które leżą w pobliżu głównej lokacji. Sąsiedzi Williego często dostarczają mu wiśnie, a ci, którzy przynoszą najbardziej dojrzałe owoce, mogą liczyć na dodatkową premię za staranność i selektywny zbiór. Dzięki temu proces produkcji kawy staje się jeszcze bardziej precyzyjny, a jakość ziarna utrzymuje się na najwyższym poziomie.

kawa ziarnista HAYB Rwanda Mahembe Anaerobic 96h 250g
Rwanda Mahembe Anaerobic 96h
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Rwanda
Region: Western Province
Odmiana botaniczna: Red Bourbon
Wysokość upraw: 1700-1900 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic 72h
Profil sensoryczny: Kola, powidła śliwkowe, przyprawy
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
Ziarno fermentowane w beztlenowej atmosferze przez 96 godzin, dzięki czemu napar charakteryzuje się wysoką słodyczą. Dzięki obróbce słodycz w naparze jest wyjątkowo intensywna, wręcz musująca.

kawa ziarnista HAYB Gwatemala Santa Barbara 250g
Gwatemala Santa Barbara
Skład 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Gwatemala |
---|---|
Region: | Huehuetenango |
Wysokość upraw: | 1600-1850 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Caturra, Typica, Sarchimor |
Obróbka: | Washed |
Profil sensoryczny: | Gorzka czekolada, prażone migdały, suszone figi |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Profil tej kawy to bogactwo nut czekolady i prażonych orzechów, z delikatnym akcentem suszonych owoców. Wyraźna słodycz i niska kwasowość czynią ją doskonałym przykładem klasycznej, mytej kawy z Gwatemali – idealnie zrównoważonej i pełnej smaku.

FIGA Kolumbia Paola i Carlos NATURAL 250g | PRZELEW
Kolumbia Paola Carlos NATURAL 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Region: Caldono, Cauca
Odmiana botaniczna: Colombia
Wysokość upraw: 1700 m n.p.m..
Profil sensoryczny: żurawina, miód, kwasowość jabłek
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: metody alternatywne
Rodzinna farma Patio Bonito została założona przez Carlosa Arturo Trujillo, który od niemal 50 lat z pasją zajmuje się uprawą kawy. Obecnie w prowadzeniu gospodarstwa wspiera go córka Paola. Na 11 hektarach ziemi aż 9 hektarów przeznaczono na uprawy, gdzie rośnie 47 tysięcy drzewek kawowych. To miejsce, w którym doświadczenie łączy się z rodzinną tradycją, a pasja do kawy przekłada się na wyjątkową jakość upraw.

FIGA Honduras Las Calaveras NATURAL 250g | PRZELEW
Honduras Las Calaveras NATURAL 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Honduras
Region: Montecillos, El Matazano
Odmiana botaniczna: Ihcafe90, Pacas
Wysokość upraw: 1400-1550 m n.p.m..
Profil sensoryczny: winogrona, gruszki, jabłka
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: metody alternatywne
Farma Las Calaveras powstała w 1986 roku, kiedy Carlos Alonso Castillo, dotychczasowy pracownik okolicznych plantacji, spełnił swoje marzenie o własnym gospodarstwie. Dzięki zgromadzonym oszczędnościom kupił swoją pierwszą działkę, na której rozpoczął uprawę kawy. Jego determinacja i pasja zapoczątkowały historię farmy, która dziś jest symbolem ciężkiej pracy i zaangażowania w produkcję wysokiej jakości kawy.
Finca Las Calaveras położona jest na wysokości 1400-1550 m n.p.m. w regionie La Paz, w południowo-zachodniej części Hondurasu, niedaleko rezerwatu Montecillos. Obszar ten, przez rdzennych mieszkańców Lenca nazywany „miejscem kamienia,” charakteryzuje się górzystym terenem otoczonym gęstą dżunglą. Region La Paz wyróżnia się gliniasto-ilastymi glebami i umiarkowanym klimatem, który ogranicza ilość światła słonecznego docierającego do kawowców w ciągu dnia. Dzięki temu proces dojrzewania owoców przebiega wolniej, co pozwala roślinom wytwarzać mniej, ale za to wyższej jakości owoców, przekładających się na doskonały smak kawy.

FIGA Sumatra Asman Gayo Mil NATURAL 250g | PRZELEW
Sumatra Asman Gayo Mil NATURAL 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Indonezja
Region: Aceh, Sumatra
Odmiana botaniczna: Ateng, Bor Bor, Catimor, Timor
Wysokość upraw: 1300-1650 m n.p.m..
Profil sensoryczny: czekolada, czerwone wino, goździki
Metoda obróbki: natural
Przeznaczenie: metody alternatywne
Asman Gayo Mill to niewielka, ale niezwykle ceniona stacja przetwórcza zlokalizowana w dzielnicy Pegasing w Takengon, sercu słynnego regionu kawowego Aceh na Sumatrze. Stacja jest prowadzona przez Asmana Arianto. Stacja przetwarza kawy pochodzące od kilku małych producentów z wioski Pantan Musara. Ci rolnicy, po doświadczeniu dramatycznej klęski żywiołowej, która zmusiła ich do opuszczenia domów i ziemi, zdołali odbudować swoje życie i gospodarstwa. Skupiają się obecnie na uprawie kawy, tworząc wyjątkowe ziarna, które dzięki starannemu przetwarzaniu w Asman Gayo Mill, zyskują niepowtarzalny charakter i jakość.
Aceh to region w północnej części Sumatry,który słynie z produkcji kawy. Jest to obszar o zróżnicowanej geografii – otoczony plażami i bagnistym lądem, z dominującymi w krajobrazie górami Barisan. Kawa w Aceh jest uprawiana w wulkanicznych, żyznych glebach, w otoczeniu bujnych lasów deszczowych. Dzięki temu region ten produkuje ziarna o wyrazistym smaku i wysokiej jakości. Większość plantacji kawy to niewielkie gospodarstwa o powierzchni około 1 hektara. Co ciekawe, aż 80% producentów kawy w północnej Sumatrze to kobiety, które odgrywają kluczową rolę w uprawie i przetwarzaniu kawy w tym regionie.

FIGA Etiopia Tadese Teko WASHED 250g | PRZELEW
Etiopia Tadese Teko WASHED 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Etiopia
Region: Shale, Worka, Yirgacheffe, strefa Gedeo
Odmiana botaniczna: Heirloom Ethiopian Varieties
Wysokość upraw: 1780-2100 m n.p.m..
Profil sensoryczny: toffi, kwiaty, brązowy cukier, herbata oloong
Metoda obróbki: natural
Przeznaczenie: metody alternatywne
Asman Gayo Mill to niewielka, ale niezwykle ceniona stacja przetwórcza zlokalizowana w dzielnicy Pegasing w Takengon, sercu słynnego regionu kawowego Aceh na Sumatrze. Stacja jest prowadzona przez Asmana Arianto. Stacja przetwarza kawy pochodzące od kilku małych producentów z wioski Pantan Musara. Ci rolnicy, po doświadczeniu dramatycznej klęski żywiołowej, która zmusiła ich do opuszczenia domów i ziemi, zdołali odbudować swoje życie i gospodarstwa. Skupiają się obecnie na uprawie kawy, tworząc wyjątkowe ziarna, które dzięki starannemu przetwarzaniu w Asman Gayo Mill, zyskują niepowtarzalny charakter i jakość.
Aceh to region w północnej części Sumatry,który słynie z produkcji kawy. Jest to obszar o zróżnicowanej geografii – otoczony plażami i bagnistym lądem, z dominującymi w krajobrazie górami Barisan. Kawa w Aceh jest uprawiana w wulkanicznych, żyznych glebach, w otoczeniu bujnych lasów deszczowych. Dzięki temu region ten produkuje ziarna o wyrazistym smaku i wysokiej jakości. Większość plantacji kawy to niewielkie gospodarstwa o powierzchni około 1 hektara. Co ciekawe, aż 80% producentów kawy w północnej Sumatrze to kobiety, które odgrywają kluczową rolę w uprawie i przetwarzaniu kawy w tym regionie.

FIGA Kenia Guama AA WASHED 250g | PRZELEW
Kenia Guama AA WASHED 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kenia
Region: Kianyaga, Kirinyaga County
Odmiana botaniczna: SL34, SL28, SL, Ruiru 11, Batian
Wysokość upraw: 1800 m n.p.m..
Profil sensoryczny: czarna porzeczka, rodzynki, herbata
Metoda obróbki: washedl
Przeznaczenie: metody alternatywne
Stacja obróbki Guama Coffee Washing Station jest zarządzana przez kooperatywę Baragwi Farmers' Cooperative Society. Kooperatywa założona stanowi wspólne przedsięwzięcie ponad 3500 drobnych rolników, którzy połączyli siły, by wspólnie przetwarzać i promować swoje zbiory kawy.
Każdy z członków kooperatywy posiada średnio około 300 krzewów kawowych, co pokazuje, jak ważne dla tej społeczności jest efektywne zarządzanie i współpraca. Dzięki wspólnemu działaniu stacja obróbki Guama odgrywa istotną rolę w zapewnianiu wysokiej jakości ziaren kawy z regionu.

kawa ziarnista KAFAR | ETIOPIA Aricha WASHED 250g
ETIOPIA Aricha
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Etiopia
Region:Guji
Odmiana botaniczna:heirloom
Metoda obróbki:Fully Washed
Profil sensoryczny: Limonka, nasiona kolendry, karmel
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Ta kawa zachwyca transparentnym aromatem, w którym dominują świeże cytrusy oraz wyrazisty, charakterystyczny dla etiopskich ziaren aromat nasion kolendry. Smak cechuje się soczystą i intensywną kwasowością, która dodaje naparowi niezwykłej świetlistości i głębi.
Jej jedwabiste body harmonijnie dopełnia całość, tworząc napar o niezwykle złożonym, a jednocześnie czystym profilu smakowym.

kawa ziarnista KAFAR | ETIOPIA Bekele Anaerobic honey 250g
ETIOPIA Bekele
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Etiopia
Region: Sidamo
Odmiana botaniczna:74158, wollega
Metoda obróbki:Anaerobic honey
Profil sensoryczny: Brzoskwinia, kwiaty, cukier trzcinowy
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Kawa zachwyca słodkim aromatem białych kwiatów, który doskonale współgra z soczystymi nutami brzoskwiń otulonych mleczną czekoladą. Ten złożony profil smakowy urzeka swoją delikatnością i harmonią.
Wyjątkowo gęste i pełne body dodatkowo wzmacnia wrażenie słodyczy, dostarczając intensywnego, niemal fizycznego odczucia bogactwa smaku. Długi posmak, przypominający cukier trzcinowy, pozostaje na podniebieniu, zapewniając przyjemne zakończenie każdej filiżanki.

kawa ziarnista KAFAR | KOLUMBIA Dos Quebradas washed 250g
KOLUMBIA Dos Quebradas
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Region: Hulia
Odmiana botaniczna:caturra
Metoda obróbki:Washed
Profil sensoryczny: Jabłko, marcepan, orzech włoski
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Kawa urzeka aromatem, w którym dominują nuty marcepanu, orzechów oraz czerwonych owoców, tworząc złożony i przyjemny bukiet zapachowy.
Smak wyróżnia się przyjemnym balansem słodyczy i subtelnej, prostej kwasowości, które doskonale się uzupełniają. Gładkie i krągłe body nadaje naparowi harmonii, zapewniając satysfakcję z każdej filiżanki.

BeMyBean Salwador El Zapote 250g | PRZELEW
Salwador El Zapote
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Salwador
Region: Morazán
Odmiana botaniczna: Cuscatleco
Wysokość upraw:1100 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic 90h
Profil sensoryczny: czarny bez, jagody goji, konfitura jeżynowa
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa Salwador El Zapote pochodzi z plantacji położonej w malowniczym paśmie górskim Nahuaterique, w północno-wschodnim Salwadorze. Nazwa farmy wywodzi się od owocowego drzewa sapote, popularnie uprawianego w tym regionie.
Warunki uprawy w Nahuaterique są idealne dla kawowców – tropikalny klimat, obfite opady, gliniaste gleby i zacienione górskie zbocza tworzą wyjątkowe środowisko. Dominującą odmianą kawowca jest lokalny Cuscatleco, ceniony za odporność na choroby, zdolność do wzrostu na dużych wysokościach (do 1600 m n.p.m.) oraz długi okres dojrzewania, który sprzyja powstawaniu bogatych, kremowych smaków.
Ziarna poddano fermentacji beztlenowej (anaerobic). Proces ten polega na umieszczeniu pestek oddzielonych od miąższu w próżniowo zamykanych pojemnikach na około 20 godzin. W trakcie fermentacji dodaje się część miąższu, aby kontrolować poziom cukrów, a następnie ziarna suszy się na słońcu.
W filiżance kawa zachwyca lekkim, kremowym body oraz średnią kwasowością, której towarzyszy wyraźna owocowa słodycz. Wyjątkowe właściwości odmiany Cuscatleco i proces obróbki uwydatniają nuty czarnego bzu, słodkich jagód goji oraz kwaskowatej konfitury jeżynowej. To kawa o wyrafinowanym, kwiatowo-owocowym profilu smakowym, która zapewnia pełne wrażeń doświadczenie.

BeMyBean Rwanda Mugina 250g | PRZELEW
Rwanda Mugina
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Rwanda
Region: Southern Province
Odmiana botaniczna: Bourbon
Wysokość upraw:1700 m. n.p.m.
Metoda obróbki: washed
Profil sensoryczny: jaśmin, czarna herbata z cytryną
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa z dystryktu Mugina, położonego w południowej Rwandzie, to przykład doskonałej współpracy lokalnych rolników i stacji obróbki, która od 20 lat wspiera rozwój tamtejszych plantacji.
Proces obróbki ziaren przeprowadzono metodą washed, która zapewnia czysty i delikatny profil smakowy. W trakcie obróbki owoce kawy przepłukuje się i selekcjonuje, po czym miąższ usuwa się mechanicznie w depulperze. Następnie ziarna poddawane są fermentacji w wodzie, co pozwala usunąć resztki miąższu. Po kolejnych płukaniach kawa jest suszona, aż osiągnie pożądaną wilgotność.
W filiżance Rwanda Mugina urzeka czystym i delikatnym smakiem, z wyraźną, lecz zrównoważoną kwasowością. Dominują kwiatowe nuty jaśminu, które płynnie przechodzą w herbaciano-cytrusowe akcenty. Każdy łyk odkrywa nowe warstwy smaku, sprawiając, że trudno poprzestać na jednej filiżance.

BeMyBean Kenia Magomano 250g | PRZELEW
Kenia Magomano
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kenia
Region: Kiambu
Odmiana botaniczna: SL 28, SL 34, Ruiru 11, Batian
Wysokość upraw:1700 m. n.p.m.
Metoda obróbki: washed
Profil sensoryczny: lemon curd, dżem z czarnej porzeczki, karmelki pomarńczowe
Przeznaczenie: metody alternatywne
Ta kawa to nieco cięższa interpretacja typowego profilu smakowego Kenii, która zachwyca idealnym połączeniem kwaśnych i słodkich akcentów. W jej aromacie i smaku odnajdziesz cytrynową kremowość lemon curd, bogatą owocową słodycz dżemu z czarnej porzeczki, a także wyraziste nuty pomarańczowych landrynek, które dodają jej charakterystycznego, radosnego wykończenia. Idealna dla tych, którzy poszukują kawy o intensywnym, ale zrównoważonym charakterze i długim, owocowym finiszu.

kawa ziarnista HAYB ETIOPIA Matyas Belekew 250g
HAYB ETIOPIA Matyas Belekew
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Etiopia
Region: Yirgacheffe, Gedeo
Odmiana botaniczna: Heirloom
Wysokość upraw: 1900-2100 m n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Profil sensoryczny: Biała herbata, melon, poziomka
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
Region Yirgacheffe to jedno z najbardziej renomowanych miejsc uprawy kawy w Etiopii, znane z produkcji czystych, aromatycznych kaw o wyraźnym profilu kwiatowym. W filiżance można odnaleźć klasyczne nuty melona, białej herbaty oraz subtelną owocową słodycz, co czyni ją wyjątkową propozycją dla miłośników delikatnych, eleganckich kaw.

kawa ziarnista HAYB RWANDA Muhondo Anaerobic Honey 250g
HAYB RWANDA Muhondo
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Rwanda
Region: Gakenke
Odmiana botaniczna: Bourbon
Wysokość upraw: 1800 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic Honey
Profil sensoryczny: Czerwona pomarańcza, jagody, karmel
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
Stacja Muhondo od lat buduje swoją renomę, dbając zarówno o jakość kawy, jak i dobrobyt lokalnej społeczności. Ziarna poddane obróbce honey oraz wcześniejszej fermentacji beztlenowej oferują niezwykle słodki, czysty profil smakowy.
W filiżance możesz spodziewać się gładkiej tekstury, zbalansowanej słodyczy i przyjemnego posmaku, który przywodzi na myśl batonik karmelowy oraz jagodowy jogurt. Obróbka wydobywa z ziaren pełnię smaku bez ciężkich nut fermentacji, zachowując świeżość i elegancję naparu.

kawa ziarnista HAYB Keyna Gakuyuini 250g
Keyna Gakuyuini
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Kenia
Region: Kirinyaga
Odmiana botaniczna: SL28, SL34
Wysokość upraw: 1600-1700 m n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Profil sensoryczny: Cukier muscovado, czerwone porzeczki, wiśnie
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
W Kenii dominuje obróbka myta, a double washed process to jej udoskonalona wersja, gwarantująca wyjątkową czystość i soczystość naparu. Najpierw wiśnie trafiają do wanny z wodą, gdzie spędzają od 12 do 24 godzin, co pozwala usunąć drobnoustroje i oddzielić przejrzałe, mniej wartościowe owoce, które unoszą się na powierzchni. Następnie wiśnie z dna wanny są rozcierane w młynie, gdzie specjalne dyski oddzielają miąższ od pestek przy użyciu intensywnego strumienia wody. Kolejnym etapem jest drugie mycie – pestki trafiają do kanalików z wodą, gdzie są dokładnie obmywane, aby usunąć resztki miąższu. Efektem tego procesu jest krystalicznie czysty, soczysty napar o intensywnym smaku i przejrzystym profilu.

kawa ziarnista HAYB SALWADOR Los Pirineos Batian 250g
My sweet honey: SALWADOR Los Pirineos Batian
Skład 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Salwador |
---|---|
Region: | Usulatan |
Wysokość upraw: | 1400 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Batian |
Obróbka: | Black Honey |
Profil sensoryczny: | Jeżyna, suszona żurawina, mleczna czekolada |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Kawa pochodzi z plantacji Los Pirineos, położonej na szczycie wulkanu Tecapa, w regionie Tepaca Chinameca w Usulután. Właścicielem farmy jest Gilberto Barona, którego rodzina prowadzi tę plantację od ponad 120 lat. Gilberto jest znany ze swojego zaangażowania w eksperymenty z różnymi odmianami kawowca, a także nowatorskimi metodami uprawy i obróbki. Jego pasja i innowacyjność przynoszą doskonałe rezultaty, które znajdują odzwierciedlenie w jakości kawy z tej wyjątkowej plantacji.

kawa ziarnista KAFAR GWATELAMA El Llano 250g
GWATELAMA El Llano
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Gwatemala |
---|---|
Region: | Acatenango |
Farma: | El Lliano |
Odmiana botaniczna: | Catuai |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Wanilia, owoce leśne, kakao |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Jedwabista, rześka, gładki, lekki posmak.
W aromacie wyczuwalne nuty cukru trzcinowego, wanilii i owoców leśnych. W smaku wyczuwalna czarna herbata, nuty orzechów i mlecznej czekolady, delikatna nuta kwiatu hibiskusa.

kawa ziarnista Kafar BURUNDI Kayanza Espresso 250g ziarno
BURUNDI Kayanza
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Burundi |
---|---|
Region: | Kayanza |
Odmiana botaniczna: | Red bourbon |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Jagoda, grejpfrut, kakao |
Przeznaczenie: | espresso |
Jedwabista, rześka, gładki, lekki posmak.
W aromacie wyczuwalne nuty cukru trzcinowego, wanilii i owoców leśnych. W smaku wyczuwalna czarna herbata, nuty orzechów i mlecznej czekolady, delikatna nuta kwiatu hibiskusa.

kawa COFFEE PLANT Kostaryka San Diego 250g
Kostaryka San Diego
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kostaryka
Region: Tarrazú
Odmiana botaniczna: Caturra, Catuai
Metoda obróbki: Lactic anaerobic
Profil sensoryczny: Kardamon, cynamonka, limonka
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kostaryka San Diego to wyjątkowa kawa specialty, doskonała do parzenia metodami przelewowymi. Pochodzi z regionu Tarrazú, cenionego za idealne warunki do uprawy kawowców. Dzięki innowacyjnej obróbce beztlenowej z udziałem bakterii kwasu mlekowego, ziarna nabrały jedwabiście kremowej tekstury.
W jej smaku dominują słodkie akcenty cynamonowych wypieków, uzupełnione orzeźwiającą kwasowością limonki, przywodzącą na myśl jej świeżo startą skórkę. Całość dopełnia delikatna nuta kardamonu, która doskonale komponuje się z cynamonowym charakterem kawy, tworząc harmonijną i złożoną kompozycję smakową.

FIGA Etiopia Halo Beriti natural 250g | PRZELEW
Etiopia Halo Beriti natural 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Etiopia
Region: Gedeb, Yirgacheffe
Odmiana botaniczna:Heirloom Ethiopian Varieties
Wysokość upraw: 2100-2300 m n.p.m..
Profil sensoryczny:ciemna i mleczna czekolada, kwiaty czarnego bzu, bergamotka
Metoda obróbki: natural
Przeznaczenie: metody alternatywne
Region Yirgacheffe słynie z doskonałej jakości kawy i bogactwa upraw. Większość plantacji należy do małych producentów, którzy stosują naturalne metody uprawy. Ze względu na ograniczony dostęp do nawozów sztucznych i pestycydów, kawa z tego regionu często spełnia standardy upraw ekologicznych.

FIGA Rwanda Gishyita 170 washed 250g | PRZELEW
Rwanda Gishyita 170 washed 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Rwanda
Region: Karongi
Odmiana botaniczna:Red Bourbon
Wysokość upraw: 1735-1800 m n.p.m.
Profil sensoryczny:pomarańcze, zielone jabłka, toffi
Metoda obróbki: natural
Przeznaczenie: metody alternatywne
Stacja obróbki Gishyita powstała w 2010 roku i początkowo należała do niewielkiej spółdzielni, która jednak borykała się z brakiem zasobów i trudnościami w zarządzaniu zbiorami. W efekcie stację wynajęto prywatnemu operatorowi, który ostatecznie przejął jej pełną własność w 2019 roku.
Gishyita znajduje się w dystrykcie Karongi, w zachodniej Rwandzie, na wysokości 1750 m n.p.m. Kawa trafia tu od lokalnych rolników, którzy uprawiają swoje plantacje na wzgórzach otaczających jezioro Kivu, na wysokości od 1600 do 1800 m n.p.m.

FIGA Kenia Rungeto Karimikui washed 250g | PRZELEW
Kenia Rungeto Karimikui washed 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kenia
Region: Kirinyaga County
Odmiana botaniczna:SL 28, SL 34, Batian
Wysokość upraw: 1600-1800
Profil sensoryczny:owoc dzikiej róży, czarna porzeczka, maliny, czarna herbata
Metoda obróbki: washed
Przeznaczenie: metody alternatywne
Spółdzielnia rolnicza Rungeto, skoncentrowana na przetwórstwie kawy, powstała w 1997 roku po rozwiązaniu znanej kooperatywy Ngiriama. W jej skład wchodzą trzy stacje obróbki: Kii Factory, Kiangoi Factory i Karimikui Factory. To właśnie w Karimikui przetwarzane są ziarna dostarczane przez około 1400 członków spółdzielni.
W ramach działań modernizacyjnych zarząd Rungeto FCS wdrożył innowacyjne rozwiązania we wszystkich swoich fabrykach. Między innymi zainstalowano płytki w kanałach myjących i zbiornikach fermentacyjnych oraz wprowadzono system ponownego wykorzystania wody wykorzystywanej w procesie obróbki kawy.

FIGA Kolumbia Finca Patio Bonito Gesha Microlot 200g | PRZELEW
Kolumbia Finca Patio Bonito Gesha Microlot 200g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 200 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Region: Caldono, Cauca
Odmiana botaniczna: Gesha
Wysokość upraw: 1700 m.n.p.m. Profil sensoryczny: owoce tropikalne, hibiskus, winna kwasowość Metoda obróbki: natural
Przeznaczenie: metody alternatywne
Carlos Arturo Trujillo od prawie 50 lat zajmuje się uprawą kawy, a obecnie prowadzi rodzinną farmę Patio Bonito wraz z córką Paolą. Na 11-hektarowym gospodarstwie aż 9 ha zajmuje 47 tysięcy drzewek kawowych. Duży nacisk kładą na eksperymentowanie z różnymi metodami obróbki, w tym na fermentację beztlenową.
Gesha to etiopska odmiana kawowca, występująca w dwóch głównych szczepach – 1931 i 1956. Ceniona za niezwykły profil sensoryczny i wyjątkowy aromat, jest jedną z najbardziej pożądanych odmian na świecie. Ze względu na wymagającą uprawę i niskie plony, Gesha uchodzi za kawę luksusową.
BeMyBean Salwador El Roble 250g | PRZELEW
Salwador El Roble
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Salwador
Region: Morazán
Odmiana botaniczna: Cuscatleco
Wysokość upraw:1100 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic 120h
Profil sensoryczny: wiśnie w rumie, dżem z czarnej porzeczki, żółte kiwi, praliny
Przeznaczenie: metody alternatywne
Plantację El Roble od 2003 roku prowadzi rodzina Joségo Evera, który tajniki uprawy kawy zgłębiał pod okiem ojca. Jego gospodarstwo leży w górzystym regionie Salwadoru, w paśmie Cacahuatique – znanym jako „wzgórza ogrodów kakaowych”. Od lat obszar ten słynie z plantacji kakaowców, owoców i kawy, która obecnie jest jednym z najważniejszych uprawianych tam surowców.
Kawowce Joségo dojrzewają w cieniu wiekowych drzew, będących pozostałością po dawnych plantacjach. Bliskość lasów sprzyja ich wzrostowi i chroni przed intensywnym nasłonecznieniem. Panuje tam tropikalny klimat, ze średnią temperaturą 25°C i rocznymi opadami na poziomie 1100 mm, a dominujące gleby gliniaste zapewniają roślinom doskonałe warunki do rozwoju. Kawa pochodząca z tego regionu wyróżnia się kremowym body, średnią kwasowością i karmelową słodyczą.
Salwador El Roble została poddana obróbce beztlenowej (anaerobic). Po oczyszczeniu w depulperze owoce trafiają do pojemników, do których dodawany jest odseparowany wcześniej miąższ. Następnie są one szczelnie zamykane próżniowo i pozostawiane na kilkadziesiąt godzin, by przejść proces fermentacji – w tym przypadku trwał on około 120 godzin. Po zakończeniu fermentacji ziarna są równomiernie suszone.
W smaku kawa zachwyca owocową kwasowością połączoną z intensywną, deserową słodyczą. Wyczuwalne są nuty wiśni w rumie, kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki i żółtego kiwi, które płynnie przechodzą w rozkosznie czekoladowe akcenty pralinek.

BeMyBean Uganda Sipi Falls 250g | PRZELEW
Uganda Sipi Falls
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Uganda
Region: Mount Elgon
Odmiana botaniczna: SL28, SL34
Wysokość upraw:2000 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed
Profil sensoryczny: shake truskawkowy, poziomka, kompot porzeczkowy
Przeznaczenie: metody alternatywne
To prawdziwy klejnot z Ugandy – kraju, który rzadko kojarzy się z kawą specialty, ale dzięki staraniom lokalnych farmerów i wyjątkowym warunkom upraw powstał tutaj smakowy wyjątek. Ziarna pochodzą z mikroregionu Sipi Falls, położonego na zboczach góry Elgon. Wysokie położenie plantacji oraz kenijskie odmiany botaniczne nadają tej kawie niezwykły charakter.
Profil sensoryczny zachwyca soczystymi nutami shake’a truskawkowego, poziomki i kompotu porzeczkowego, które są podkreślone wysoką słodyczą i średnią kwasowością. Dzięki obróbce naturalnej – czyli suszeniu kawy w pełnym owocu – ziarna nabierają głębokiego, intensywnie owocowego smaku z subtelną nutą fermentacyjnej słodyczy.
Kawa pochodzi od rolników współpracujących z projektem Zukuka Bora, który nie tylko wspiera lokalnych farmerów, ale także finansuje ważne inicjatywy społeczne, takie jak dostęp do czystej wody, edukacja i rozwój rolnictwa. Wybierając tę kawę, odkrywasz nie tylko wyjątkowy smak, ale również wspierasz ugandyjskie społeczności.

BeMyBean Happy Bean 250g | PRZELEW
Happy Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: ???
Region: ???
Odmiana botaniczna: ???
Wysokość upraw:???
Metoda obróbki: ???
Profil sensoryczny: mandarynka, kwiat lipy, zielona herbata, miód
Przeznaczenie: metody alternatywne
W tej kawie wszystko jest zagadką - urodzinową! BeMyBean ma już 6 lat! Podobnie jak w zeszłym roku, w ramach świętowania palarnia zaprasza do wzięcia udziału w szalonym konkursie dla prawdziwych kawoszy. Tym razem w nieco innej odsłonie. Przyjmij wyzwanie i zgłębiaj tajemnice pochodzenia ziaren tej urodzinowej kawy. Wskaż miejsce pochodzenia tej kawy a może zgarniesz jedną z wyjątkowych nagród!
Organizatorem konkursu jest palarnia BeMyBean. Koniecznie zapoznaj się z Regulaminem konkursu: REGULAMIN KONKURSU. Po zapoznaniu się z Regulaminem, formularz konkursowy znajdziesz tutaj: FORMULARZ KONKURSOWY Zgłoszenie konkursowe należy przesłać do 14 marca 2025 roku do godziny 23:59 czasu polskiego.

kawa ziarnista KAFAR | BURUNDI Rubagabaga 250g
BURUNDI Rubagabaga
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Burundi |
---|---|
Region: | Kayanza |
Odmiana botaniczna: | Red Bourbon |
Obróbka: | Fully Washed |
Profil: | Grejpfut, wiśnia, czarna herbata |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
W aromacie dominują cytrusy i wiśnia, a całość dopełnia finisz kojarzący się z czarną herbatą z nutą miodu. Smak wyróżnia się wysoką, soczystą kwasowością dojrzałych owoców, doskonale zrównoważoną przez gładkie, jedwabiste body. To kawa o eleganckim profilu i przyjemnej, owocowej świeżości.

kawa ziarnista KAFAR | KENIA Nandi 250g
KENIA Nandi
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Kenia |
---|---|
Region: | Nandi Hills |
Odmiana botaniczna: | Ruiru, Batian |
Obróbka: | Sleeping bag anaerobic |
Profil: | Morela, truskawka, karmel |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Kawa z Kenii o unikalnej metodzie obróbki, która przekształca typowy cytrusowy profil w coś zupełnie innego – słodki, aromatyczny napar przypominający powidła. W aromacie dominują nuty moreli i truskawki, przełamane delikatnym, karmelowym akcentem. Kremowe, krągłe body oraz soczysta, średnia kwasowość doskonale równoważą słodycz, tworząc harmonijny i pełny profil smakowy.