Do niedawna ekspresy przelewowe były podstawowym wyposażeniem każdej polskiej kuchni. Dzięki nieskomplikowanej konstrukcji i bezproblemowej obsłudze pozwalały w szybkim czasie zaparzyć sporą ilość kawowego naparu. Z czasem zostały wyparte przez kawę rozpuszczalną, a następnie automatyczne ekspresy ciśnieniowe. Dzisiaj, za sprawą alternatywnych metod parzenia kawy, ekspresy przelewowe znowu wracają do łask, oferując wiele nowych funkcji oraz to, co zawsze - wygodę użytkowania i dzbanek pełen pysznej kawy!
Przygotowanie smacznej kawy własnym sumptem jest możliwe i to przy niewielkich nakładach finansowych. W rozsądnej cenie można kupić dobrej jakości ziarna, niezły ekspres ciśnieniowy, czy sprzęt do metod alternatywnych. Jest jednak jedno urządzenie, na którym nie warto oszczędzać - młynek do kawy. Każdy barista potwierdzi, że bez porządnego młynka nie ma co myśleć o smacznej kawie w domu. Jeżeli właśnie stoicie przed wyborem takiego sprzętu i zastanawiacie się, czy elektryczny młynek do kawy jest Wam potrzebny, spieszymy z pomocą!
Herbata, zaraz po wodzie, jest najczęściej spożywanym napojem na świecie. Tyko jednego dnia ponad 60% ludności całego świata wypija nawet 20 miliardów filiżanek herbacianego naparu. W światowej produkcji suszu herbacianego dominuje odmiana czarna i właśnie po taką najchętniej sięgamy. Choć herbata zielona uznawana jest za najzdrowszą i pełną przeciwutleniaczy, kolejne badania dowodzą, że czarna herbata w niczym jej nie ustępuje. Poznajcie prozdrowotne właściwości czarnej herbaty i z przyjemnością delektujcie się kolejną filiżanką!
Zimą wyjątkowo chętnie sięgamy po ciepłe napoje z dodatkiem przypraw korzennych. Nie tylko rozgrzewają, ale też poprawiają humor, pobudzają do działania i pozwalają poczuć się lepiej, mimo niekorzystnej aury i ujemnych temperatur. Jedną z najbardziej lubianych przypraw korzennych jest cynamon, częsty składnik ciasteczek, pierników, szarlotki, grzańca, a nawet wytrawnych dań. Ma intensywny, lekko pikantny smak, który doskonale komponuje się ze smakiem kawy. Jeżeli jesteście ciekawi, jak zrobić kawę z cynamonem, czytajcie dalej.
Używając czajnika do gotowania wody z pewnością zauważyliście, że z czasem na jego dnie i ściankach pojawia się osad. To samo zjawisko zachodzi w ekspresach do kawy – w pojemniku na wodę oraz na wszystkich elementach, przez które przepływa woda, odkłada się kamień, który nie pozostaje obojętny dla ich prawidłowego funkcjonowania. Nie wspominając o niekorzystnym wpływie na smak zaparzanej kawy! Dlatego regularne odkamienianie ekspresu to absolutna konieczność.