Ekspresy przelewowe, czyli najprostszy sposób na dobrą kawę

2020-03-26
Ekspresy przelewowe, czyli najprostszy sposób na dobrą kawę

Do niedawna ekspresy przelewowe były podstawowym wyposażeniem każdej polskiej kuchni. Dzięki nieskomplikowanej konstrukcji i bezproblemowej obsłudze pozwalały w szybkim czasie zaparzyć sporą ilość kawowego naparu. Z czasem zostały wyparte przez kawę rozpuszczalną, a następnie automatyczne ekspresy ciśnieniowe. Dzisiaj, za sprawą alternatywnych metod parzenia kawy, ekspresy przelewowe znowu wracają do łask, oferując wiele nowych funkcji oraz to, co zawsze - wygodę użytkowania i dzbanek pełen pysznej kawy!

Ekspres przelewowy - jak działa?

Ekspres przelewowy, jak wskazuje nazwa, to urządzenie, które przygotowuje kawę w sposób automatyczny, przelewając gorącą wodę przez zmielone ziarna kawy. Otrzymany napar jest pozbawiony fusów i klarowny, ponieważ zmieloną kawę umieszcza się w filtrze - papierowym, siatkowym lub metalowym. Urządzenie podgrzewa wodę w zbiorniku do odpowiedniej temperatury (około 95 st. C), a następnie przepompowuje ją do tzw. “prysznica”, czyli wylewki znajdującej się nad lejkiem z filtrem, która równomiernie zwilża przemiał. Gotowy napar spływa do znajdującego się pod lejkiem dzbanka. I to cała filozofia!

zasada działania przelewowego ekspresu do kawy

Ekspres ciśnieniowy czy przelewowy - który wybrać?

Trudno porównywać ekspresy przelewowe z ciśnieniowymi, ponieważ są to skrajnie różne urządzenia. Ekspres ciśnieniowy do parzenia kawy wykorzystuje wodę pod wysokim ciśnieniem, zaś zasadą działania ekspresu przelewowego jest swobodne przelewanie wody przez kawę. Z obu sprzętów uzyskamy kawę, jednak o zupełnie odmiennych parametrach. Ekspres ciśnieniowy pozwala uzyskać bardzo esencjonalny napar o niewielkiej objętości, z którego można przygotować klasyczne włoskie cappuccino, czy mleczne caffè latte. Urządzenia te zazwyczaj wyposażone są w dyszę do spieniania mleka, co ułatwia przygotowywanie mlecznych kaw. Przygotowując kawę w ekspresie przelewowym możemy liczyć na nawet 10 filiżanek czarnej kawy. Napar jest mniej skoncentrowany i bardziej delikatny, jednak nadal może być równie złożony i interesujący w smaku, jak espresso.

Jeżeli stoicie przed wyborem ekspresu dla siebie i zastanawiacie się, który wybrać, kierujcie się swoimi preferencjami smakowymi oraz ilością wypijanej kawy. Lubicie w ciągu dnia wypić 2-3 filiżanki mocnej kawy? Celujcie w ekspres ciśnieniowy. Jeżeli w Waszym domu wypija się duże ilości kawy, często gościcie kawoszy bądź preferujecie dużą i bezmleczną kawę - ekspres przelewowy będzie dobrym wyborem.

Ekspresy przelewowe - jak parzyć w nich kawę?

parzenie kawy w ekspresie przelewowym

Z parzeniem kawy w ekspresie przelewowym poradzi sobie każdy. Do jej przygotowania potrzebujemy filtrowanej wody, filtra do kawy dopasowanego do urządzenia oraz zmielonych ziaren kawy.

Filtr należy włożyć do lejka i przelać gorącą wodą, by pozbyć się nieprzyjemnego posmaku papieru. Do filtra wsypujemy porcję kawy, w ilości dopasowanej do przewidywanej objętości naparu. Wodę wlewamy do przeznaczonego na to zbiornika i uruchamiamy ekspres. Podgrzana woda stopniowo będzie wlewać się do filtra z kawą i w postaci naparu spływać do umieszczonego pod lejkiem dzbanka. Gdy cała woda zostanie przelana przez filtr, kawa jest gotowa! Jeżeli ekspres został wyposażony w płytę grzewczą, nie musimy od razu wypijać całej kawy. Płyta utrzymuje optymalną temperaturę naparu (około 80 st.C) przez 30 minut.

Jaki ekspres przelewowy kupić do domu?

Wszystkie ekspresy przelewowe działają na podobnej zasadzie, jednak dzisiejsze urządzenia różnią się zastosowanymi w nich technologiami i udogodnieniami. Na które z nich warto zwrócić szczególną uwagę, gdy myślimy o zakupie takiego ekspresu do domu?

  • Sygnalizacja po zakończeniu parzenia - proste i bardzo potrzebne rozwiązanie. W trakcie zaparzania kawy możemy poświęcić się innym obowiązkom. Gdy kawa będzie gotowa, ekspres poinformuje nas o tym sygnałem dźwiękowym.
  • Wybór liczby filiżanek - pomocna funkcja, gdy nie chcemy za każdym razem przygotowywać całego dzbanka kawy.
  • Funkcja timera - część ekspresów posiada wbudowany timer, który umożliwia ustawienie preferowanej godziny uruchomienia urządzenia.
  • Automatyczne odkamienianie - wygodne rozwiązanie, gdy zdarza nam się zapominać o regularnym czyszczeniu ekspresu. Urządzenie po określonej liczbie cykli parzenia samodzielnie uruchamia program usuwania kamienia.
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel