Awaken - węgierskie kawy segmentu specialty

2018-06-10
Awaken - węgierskie kawy segmentu specialty

Było o kawach włoskich (z przeróżnych regionów Italii), polskich, brytyjskich, a nawet czeskich. Najwyższa pora na kolejny krok w kierunku odkrywania europejskich smaków świeżo wypalanych kaw specialty. Wobec tego, dziś przenosimy się na południe, a mianowicie do Węgier. Odkryjemy co mają nam do zaoferowania tamtejsi miłośnicy małej czarnej, którzy obróbkę surowych ziaren i komponowanie ich w najdoskonalszej mieszanki postanowili uczynić sposobem na życie. Przedstawiamy kawy Awaken.

Palarnia kawy Awaken

Palarnię Awaken powołała do życia grupa Węgrów, którzy od początku mieli jasno określony cel - oferowanie najdoskonalszej jakości ziaren, konsekwencja w dążeniu do ideału oraz obsługa klientów na najwyższym poziomie. W związku z tym, w zakładzie korzysta się z zaawansowanych technologii i najnowocześniejszego sprzętu. Sprowadzane z odległych regionów świata ziarna to sezonowe, unikatowe kawy segmentu specialty. Dla palarni Awaken nie bez znaczenia są także kwestie etyczne, w tym wspieranie zrównoważonego rozwoju. Stąd też sprowadza się do niej wyłącznie najwyższej jakości ziarna, za które farmerzy otrzymują 5, a nawet 10 razy wyższą zapłatę niż średnia cena rynkowa.

Ziarna Awaken

Pośród oferty palarni Awaken odnajdziemy rozmaite mieszanki najwyższej jakości ziaren, spośród których każda odznacza się wyjątkowym smakiem i aromatem. Wszystkie przedstawiane przez nas propozycje to jasno wypalane, 100% arabiki. Awaken Alarm w 60% składa się z ziaren brazylijskich, zaś w 40% z kolumbijskich, których odmienny sposób obróbki decyduje o delikatnej kwasowości owoców i nutach czekoladowych. Z kolei w Awaken Amaca znajdziemy wyłącznie ziarna pochodzące z Kolumbii, które dają napar o wyrazistej słodyczy karmelizowanego cukru i łagodnej kwasowości cytrusów. Niezwykle oryginalną propozycją jest Awaken Etiopia, na którą składają się ziarna z regionu Edido oraz Yirgacheffe, bowiem można w niej wyczuć nuty lawendy, moreli i cytrusów. Natomiast Finca la Bolsa to kostarykańska arabika z regionu Dota Tarrazu o smaku jasnych winogron i toffee oraz kwiatowym aromacie. Wreszcie, wielbicielom nut malinowych, cytrusowych i karmelowych z pewnością przypadnie do gustu kenijska Awaken Kamviu, zaś fanom borówki i kakao zrównoważonych maślanym posmakiem - Maria Estela Hernandez z Salwadoru.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel