BARISTA - POZNAJ TEN ZAWÓD Z BLISKA!

2016-10-16
BARISTA - POZNAJ TEN ZAWÓD Z BLISKA!

Jeszcze 10-15 lat temu zawód baristy nie był w Polsce popularny – parzenie kawy kojarzyło się z czynnością raczej automatyczną a międzynarodowe konkursy baristyczne traktowano jako niszowe. Dzisiaj sytuacja ta jest zdecydowanie odmienna – doświadczony barista jest dzisiaj na wagę złota, a kawa przyrządzona przez niego to prawdziwa poezja smaku. Co warto wiedzieć o tym zawodzie?

Słowo barista przywędrowało do nas z Włoch – tam jednak oznacza ono osobę zarówno przyrządzającą kawę, jak i wszelkie inne alkohole podawane w restauracjach czy kawiarniach. Poza Italią rozróżnienie jest jednak dość widoczne: barista przygotowuje kawę z barmani zajmują się przygotowywaniem drinków.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że w Polsce dawniej istniało słowo zbliżone znaczeniowo do baristy – była to kawiarka. Kawiarką nazywana była kobieta, która we dworach zajmowała się przygotowywaniem wyśmienitej kawy: początkowo ją mieliła, samodzielnie wybierała śmietankę. Postać kawiarki znajdziemy w „Panu Tadeuszu”.

Profil idealnego baristy

Barista to osoba posiadająca gruntowną wiedzę dotyczącą nie tylko samej kawy, ale też jej przyrządzania, przechowywania, mielenia, serwowania. Musi on również doskonale wiedzieć jak działa młynek oraz jak ustawić go, aby w danym dniu kawa smakowała idealnie. Doświadczony barista zdaje sobie sprawę, jak różnorodne procesy i sytuacje mają wpływ na finalny smak i wygląd kawy w filiżance.

Profesjonalny barista wie, jak ważna jest wprawa – każdego dnia musi sprawdzić młynek. Okazuje się bowiem, że wilgotność powietrza wpływa na jakość zmielonej kawy. Grubość mielenia powinna być dopasowana do tego parametru. Podczas codziennej pracy musi on również przestrzegać wielu reguł. Jedną z nich jest fakt, że zmielona w młynku kawa nie może czekać na jej przygotowanie dłużej niż 30 minut. Po tym czasie kawa traci połowę swoich cennych olejków eterycznych, wietrzeje.

Praca baristy to nie tylko parzenie kawy – musi on dbać o swoje miejsce pracy. Czystość za barem jest kluczowa do tego, aby przygotować pyszny napój.

Sztuka w kawie!

Osoba ubiegająca się o miano baristy powinna opanować również sztukę art latte. Osoby, które zetknęły się z tym rodzajem kawowe sztuki wiedzą, jak wiele czasu i cierpliwości potrzeba, aby na kawowej piance wyczarować rozetę czy serce. Właściciele kawiarni wiedzą, że jemy również oczami, przez co kawa ozdobiona eleganckim ornamentem z pewnością przyciągnie większa ilość klientów.

Pokaż więcej wpisów z Październik 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel