Barista – mistrz ceremonii parzenia kawy

2017-07-09
Barista – mistrz ceremonii parzenia kawy

Nie każdy potrafi zaparzyć naprawdę smaczną, aromatyczną kawę. Są jednak i tacy, którzy z kofeinowego naparu potrafią uczynić prawdziwe dzieło sztuki. We Włoszech, mekce najlepszych kaw na świecie osoby posiadające takie umiejętności, przygotowujące i serwujące gościom kawiarni i restauracji doskonałą małą czarną i kawy mleczne na jej bazie, a także różnego rodzaju drinki i koktajle alkoholowe, nazywane są baristami. W Polsce i pozostałych krajach europejskich rozróżnia się natomiast te dwie funkcję – za alkohole odpowiedzialny jest barman, barista natomiast zajmuje się wyłącznie kawą.

Barista – charakterystyka zawodu

Przede wszystkim barista jest to osoba, która o kawie wie wszystko. Prócz doskonałej znajomości poszczególnych gatunków ziaren kawowca oraz umiejętności rozróżniania ich i wykorzystywania do przygotowywania odpowiednich kofeinowych napojów, barista powinien również posiadać wiedzę z zakresu przechowywania, mielenia, parzenia, dekorowania i podawania kawy. Obowiązkowo musi też znać i umieć obsługiwać różne ekspresy, dzbanki i inne akcesoria, a także rozumieć, jaki wpływ na smak i aromat otrzymanego naparu mają poszczególne etapy parzenia kawy w tych urządzeniach. Do jego zadań należy dopilnowanie, aby kawa była najwyższej jakości, mielenie ziaren na określoną grubość drobin, zaparzanie w ekspresie oraz atrakcyjne podawanie klientowi. Wobec tego, można powiedzieć, że barista to mistrz ceremonii parzenia i przygotowywania kawy.

Mleczne dekoracje

Od baristów wymaga się również opanowania tzw. latte art. Na porządku dziennym w dzisiejszych czasach jest bowiem serwowanie w kawiarniach kaw mlecznych, na powierzchni których widnieją fantazyjne wzorki zabarwione brązową pianką z espresso. Wprawna ręka doświadczonego baristy umożliwia stworzenie na spienionym mleku obrazków w kształcie serc, kwiatów, zwierząt i wielu innych.

Kawa i alkohol

Coraz bardziej popularna staje się także sztuka łączenia kaw z różnymi alkoholami. Drinki na bazie małej czarnej z wybranym alkoholem bariści serwują w niestandardowych naczyniach, które często przypominają raczej duże szklanki, kieliszki lub pokale na piwo, aniżeli klasyczne filiżanki.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel