CZY WODA DO KAWY MA ZNACZENIE?

2016-11-04
CZY WODA DO KAWY MA ZNACZENIE?

Kupujemy wysokiej jakości kawę, wypaloną w cenionej palarni. Przyrządzamy kawę w doskonałym ekspresie... a mimo to, kawa nadal smakuje nijako? Co może być powodem takiej sytuacji? Wiele osób szuka problemu w samej kawie czy w ekspresach. Przyczyna bywa jednak bardziej prozaiczna i może dotyczyć... wody!

Woda ma olbrzymie znaczenie kiedy myślimy o smaku kawy – w końcu to właśnie woda stanowi ponad 97% kawy! Warto poznać kilka zasad, które z pewnością poprawią smak pitej codziennie kawy i pozwolą rozkoszować się pełnią smaku wybranych mieszanek ziaren. O czym musimy pamiętać?

Filtrowana woda

Faktem jest, że woda składa się z wielu minerałów i pierwiastków, które zmieniają jej smak. W przypadku wody destylowanej, pozbawionej minerałów, wykorzystanie jej do zaparzenia kawy sprawi, że napój będzie kwaśny i ostry. Wykorzystanie wody twardej, czyli z nadmiarem minerałów spowoduje natomiast, że kawa stanie się „płaska”, bez smaku. Pobierając wodę z kranu do robienia kawy musimy mieć świadomość, że dodawany jest do niej bakteriobójczy chlor. Niewielka ilość tego składnika nie szkodzi naszemu zdrowiu, ale skutecznie zmienia smak napoju. Najlepszym rozwiązaniem jest więc kupienie niewielkiego, domowego filtra, którego zadaniem jest oczyszczenie wody z zanieczyszczeń i osadów. Proces filtracji nie pozbawia wody jej zawartości minerałów. Dzbanki do filtrowania wody na potrzeby naszego domu znajdziemy w sklepach gospodarstwa domowego oraz w sieci. Ich ceny wahają się od 50 zł w górę. Drugim powodem złego smaku kawy jest silne zakamienienie ekspresu. Kamień tworzący się wewnątrz urządzenia również zepsuje smak naszego ulubionego napoju – tworzy się on głównie z powodu niefiltrowanej, twardej wody.

Temperatura wody

Drugim ważnym elementem podczas parzenia kawy jest pilnowanie jej temperatury. Szacuje się, że zakres wody, którą zalewamy kawę, powinien wahać się pomiędzy 88 a 94 stopniami Celsjusza. Jeśli nasza kawa zalewana jest wodą o wyższej temperaturze zabijane są delikatne olejki eteryczne znajdujące się w ziarnach. Jeśli jednak zalejemy kawę chłodną wodą nie wydobędziemy z niej całego, wartościowego bukietu aromatycznego.

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel