CZYM JEST KAWA BEZKOFEINOWA?

2016-11-13
CZYM JEST KAWA BEZKOFEINOWA?

Kawa ceniona jest nie tylko za jej pobudzające i orzeźwiające właściwości. Wiele osób pija kawę aby rozkoszować się jej wspaniałym aromatem i smakiem. Co zrobić, kiedy ze względów zdrowotnych nie możemy pozwolić sobie na tradycyjną filiżankę kawy z ekspresu? Rozwiązaniem może okazać się kawa bezkofeinowa!

Wiele osób jest zdania, że kawa bezkofeinowa nie ma wiele wspólnego ze wspaniałym aromatem, jaki daje klasyczna kawa. Na szczęście dzisiejsza technologia i pomysłowość producentów sprawia, że wiele rodzajów kaw tego typu praktycznie nie odbiega smakiem czy aromatem od kaw z kofeiną.

Historia kawy bezkofeinowej sięga wieku XIX, kiedy słynny poeta Goethe poprosił swojego przyjaciela, chemika, o zbadanie składu kawy i rozwiązanie problemu jego bezsenności po piciu tego aromatycznego napoju. Chemik Runge szybko odkrył, że to kofeina zawarta w kawie jest przyczyną bezsenności swojego przyjaciela. Jednak dopiero kilkadziesiąt lat później produkcją kawy bezkofeinowej na większa skalę zajął się Ludwig Roselius. Aby wyeliminować kofeinę z ziaren wykorzystał on jednak benzen – w efekcie kawa była pozbawiona kofeiny, ale jednocześnie stała się także silnie trująca.

Jak usuwa się kofeinę z ziaren?

Obecnie preferowanych jest kilka metod na usuwanie kofeiny z ziaren kawowca. Technologie te pozwalają na zachowanie pełni smaku i aromatu ziaren. Pierwsza metoda wykorzystuje różnorodne rozpuszczalniki chemiczne. Początkowo jednak ziarna poddawane są działaniu pary wodnej pod ciśnieniem – dzięki temu pęcznieją one i zwiększają swoją objętość. Pod ciśnieniem, przy użyciu rozpuszczalników, usuwa się z ziaren kofeinę. Warto dodać, że wszystkie rozpuszczalniki są wcześniej poddawane testom żywieniowym!

Druga metoda polega na wykorzystaniu gazów nadkrytycznych. Kofeina usuwana jest przy pomocy dwutlenku węgla o temperaturze ok. 70 stopni Celsjusza. Tu również stosowane jest wysokie ciśnienie. Zaletą tej metody jest pozostawienie struktury ziarna kawy w stanie nienaruszonym.

Trzecia metoda wykorzystuje wodę oraz liczne ekstraktory. W tym przypadku ziarna moczone są przez długi czas w gorącej wodzie z dodatkiem węgla drzewnego.

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel