Coffee Republic - warszawska palarnia kawy ziarnistej
O włoskich palarniach, sztuce parzenia espresso doskonałego i mieszankach, które idealnie sprawdzają się do przygotowywania tegoż intensywnego, pełnego aromatu napoju można by pisać bez końca. Jednak czasem, raz na jakiś czas warto zrobić sobie choćby małą przerwę od kaw rodem ze słonecznej Italii. I tak dziś wracamy do ziaren wypalanych w naszym kraju. Z roku na rok w Polsce przybywa bowiem miłośników wysokiej jakości małej czarnej, spośród których co odważniejsi decydują się na otwarcie własnego, choćby rzemieślniczego zakładu. Jedną z takich palarni, które niewątpliwie zasługują na uwagę jest warszawska Coffee Republic.
Coffee Republic, czyli marzenia się spełniają!
Coffee Republic to niewielka palarnia kawy, której siedziba mieści się w samym centrum Warszawy - na alejach Jerozolimskich. Powołała ją do życia grupa przyjaciół, których ogromną pasją jest kawa, zaś głównym celem oferowanie podobnym sobie ludziom ziaren najwyższej jakości. Stąd też wszyscy zgodnie deklarują, że ich biznes jest niezbitym dowodem na to, że marzenia się spełniają. I chociaż młody zespół szczerze przyznaje, że nie jest w stanie towarzyszyć produktowi na każdym etapie (np. zbiorów, suszenia owoców, obróbki) ma pewność jego pochodzenia i szeroką wiedzę na temat charakterystyki regionu, z jakiego pochodzi.
Czarna, niebieska, żółta
Pośród oferty palarni Coffee Republic znajdziemy takie mieszanki ziaren, jak Black, Blue i Yellow. Pierwsza z nich, średnio palona w 70% składa się z gwatemalski i brazylijskich arabik, zaś w 30% z indyjskiej robusty. Stąd stanowi idealną bazę pod klasyczne, włoskie espresso bądź też latte i cappuccino, w których niewątpliwie wyczujemy nuty czekolady i orzechów. Dwie pozostałe propozycje to z kolei 100% arabiki. Coffee Republic Blue to kompozycja trzech odmian arabik pochodzących z trzech różnych zakątków świata (Brazylia, Gwatemala, Honduras). Wyraźna słodycz, delikatna kwasowość oraz posmak gorzkiej czekolady i orzechów laskowych sprawia, że nie da się jej pomylić z doskonale zbilansowaną Yellow - brazylijsko-gwatemalskimi arabikami, w których kwasowość jest ledwo wyczuwalna. Wszystkie te mieszanki polecane są do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek.
Kolumbia, Kostaryka, Kenia, Etiopia, Gwatemala, Peru
Poza wyżej wymienionymi propozycjami, czyli Black, Blue i Yellow w ofercie palarni Coffee Republik znajdziemy również ziarna jednorodne, czyli kawy segmentu specialty. Należą do nich: Colombia Cajibo, Costa Rica San Luis, Etiopia Chelektu, Guatemala Las Terrazas, Kenya Kirinyaga oraz Peru Tunki. Ziarna te są jasno palone, a ich nuty smakowe i aromat (czekolady, orzechów, egzotycznych kwiatów i owoców) najlepiej oddają metody alternatywne.