Herbata Yunnan – szlachetny susz.
Spoglądając na sklepowe półki z herbatą, można z łatwością zauważyć, że część z nich nierozerwalnie związana jest z regionem, w którym się je uprawia. Assam to stan leżący w północno-wschodnich Indiach, Ceylon to dawna nazwa Sri Lanki, a Yunnan to prowincja górska prowincja w południowo-zachodnich Chinach. To właśnie ten ostatni region uznawany jest za kolebkę chińskiej herbaty i jednego z głównych producentów herbaty na świecie. Istnieje wiele rozmaitych odmian herbat Yunnan, jednak największą popularnością cieszy się herbata Yunnan czarna. Jak należy ją zaparzać, by docenić jej wyjątkowy aromat i subtelne nuty smakowe?
Yunnan, czyli „Na południe od chmur”.
Prowincja Yunnan leży w południowo-zachodniej części Chin, graniczy z Mjanmą, Laosem i Wietnamem. To wyjątkowo górzysty region, charakteryzujący się ciepłym i wilgotnym klimatem, idealnym do uprawy herbacianych krzewów. To właśnie w prowincji Yunnan rosną najstarsze herbaciane drzewa, których wiek szacuje się nawet na 3200 lat! Nie dziwi więc, że przez niektórych prowincja ta uznawana jest za miejsce narodzin herbaty.
Dzisiaj herbaty Yunnan są jedną z głównych gałęzi chińskiego przemysłu herbacianego. Wiele upraw nadal prowadzonych jest w tradycyjnej formie, czyli bez nawozów i polegającej głównie na ręcznych zbiorach herbacianych listków. Niemniej przy obecnej skali produkcji trudno uniknąć automatyzacji – każdego roku w prowincji Yunnan wytwarza się ponad 350 tysięcy ton herbaty wysokiej jakości, która trafia do niemal wszystkich zakątków świata.
Herbata Yunnan liściasta, czy w torebce?
Yunnan słynie z blisko 200 różnych odmian herbaty, jednak niesłabnącą popularnością cieszą się jej tradycyjne, czarne odmiany. Można je nabyć w formie sypkiego suszu lub zapakowane w wygodnych torebkach. Tym, co wyróżnia herbatę Yunnan, jest obecność „golden tips”, czyli delikatnych pączków liści herbacianych, które odpowiedzialne są za wyjątkowo delikatny i słodki smak uzyskanego naparu. Proporcja „tipsów” do ciemnych liści zależna jest od rodzaju herbaty, najwięcej złocistych pąków znajdziemy w odmianach gold i pure gold.
Odpowiednio zaparzona czarna herbata Yunnan ma złocisto-bursztynową barwę i intensywny zapach, wyczuwalne są słodkawe nuty orzechów, miodu i czekolady, a także cytrusów, co czyni z niej idealną herbatę na co dzień. Dobrze się komponuje z dodatkiem mleka, cukru lub miodu, a także soku z cytryny bądź owocowego syropu. Na jej bazie można przygotować własne mieszanki herbaciane, dodając do suszu liofilizowane lub kandyzowane owoce, zioła, bakalie.
Herbata Yunnan liściasta zawsze będzie lepszym wyborem od herbaty w torebce. Herbaty ekspresowe krócej zachowują swój smak i aromat, często też produkowane są z suszu niskiej jakości. Herbata liściasta pozwala poznać całe spektrum oferowanych nut smakowych, daje więcej możliwości parzenia, łatwiej też ocenić jej jakość po wyglądzie suszu.
Warto również wiedzieć, że to właśnie z prowincji Yunnan pochodzi oryginalny Pu-Erh, znany jako herbata czerwona. Przygotowuje się go z tych samych liści Camellia Sinensis, jednak poddawane są one procesowi fermentacji, co diametralnie zmienia ich smak, określany jako ziemisty. Herbatę tę najczęściej sprzedaje się w formie sprasowanego dysku lub niewielkich gniazd i cegiełek. Ponadto dostępna jest też szeroka gama zielonych herbat Yunnan.
Herbata Yunnan – jak parzyć?
Parzenie herbaty Yunnan jest wyjątkowo proste i nie powinno sprawiać kłopotu. Zaleca się, by na 3 g suszu przypadało 120 ml wody o temperaturze 95 st. C (1-2 minuty od momentu zagotowania w czajniku). Czas parzenia powinien wynosić 1-3 minuty, susz można zaparzać kilkukrotnie, za każdym razem odkrywając nowe niuanse smakowe. Herbatę można dosłodzić dodatkiem cukru lub miodu, jednak na początek warto eksperymentować bez żadnych dodatków.