Jak wybrać i gdzie kupić dobrą kawę?
Gatunek kawy: 100% Arabica czy mieszanka z Robustą?
Na świecie istnieje ponad 60 gatunków kawy, jednak w praktyce większość z nich stanowi zaledwie 1% całej produkcji. Najczęściej spotykana i zazwyczaj najwyżej ceniona jest Arabica. Szacuje się, że 70% wszystkich plantacji uprawia właśnie ten gatunek kawy. Napar zaparzony z takich ziaren będzie raczej łagodny z lekko wyczuwalną kwaskowatością i nutami czekoladowymi. Również zawartość kofeiny będzie tutaj mniejsza niż w Robuście. Zazwyczaj kształtuje się ona na poziomie 0,9 -1,7%.
Istnieje wiele odmian Arabiki, których smak znacząco się od siebie różni. Jedną z najpopularniejszych jest Bourbon, który posiada jeszcze szereg wariacji jak yellow, orange czy red. Smak tej odmiany jest delikatny i słodki. W Pacamarze odnajdziemy natomiast nuty cytrusów i kwiatów, a w SL28 wysoką kwasowość. Warto czytać profile sensoryczne, by lepiej ocenić, która z kaw będzie odpowiadała naszym gustom.
A jak prezentuje się Robusta? Tutaj możemy liczyć na wyrazisty, bardziej goryczkowy smak i znacznie większą zawartość kofeiny. Te kawę odkryto dopiero w XIX wieku, jednak jej uprawa stała się bardzo popularna ze względu na swoją wytrzymałość na warunki środowiska. Robusta występuje najczęściej jako element mieszanki w kawach przeznaczonych do espresso. Dzięki niej napar zyskuje na wyrazistości i mocy. Dodając Robustę można uzyskać także znacznie intensywniejszą piankę. Polecamy Wam spróbować nie tylko 100% Arabiki, ale również mieszanek z Robustą.
Jaki rodzaj palenia kawy wybrać?
Przed wyborem stopnia wypalenia powinniśmy sobie zadać podstawowe pytanie: jakim sposobem będziemy parzyć kawę? Jednym z podstawowych podziałów są oczywiście alternatywy, jak drip, chemex czy aeropress, do których wybieramy jasne lub średnie palenie. W przypadku metod ciśnieniowych będzie to średnie lub mocniejsze palenie. Jak jednak zmienia się smak i właściwości kawy w zależności od tego procesu?
Kawę wypalamy przede wszystkim po to, by wydobyć z niej odpowiedni smak. Surowe ziarna mają zaledwie kilka związków aromatycznych, podczas gdy wyprażone ponad 700. Lżej wypalone ziarna w smaku są bardziej owocowe i kwaskowate. Mocniejsze palenie sprawia, że na pierwszym plan wysuwają się nuty orzechowo-czekoladowe i pojawia się goryczka. Wraz z intensywnością wypalenia spada zawartość kofeiny w ziarnach, co dla wielu osób nie jest intuicyjne.
Należy pamiętać, że zbyt mocne wyprażenie kawy pozbawia ją cukrów i tłuszczów. W smaku takiego naparu wyczuwalna jest spalenizna, popiół i wysoka goryczka. Stosuje się je często w przypadku kawy niskiej jakości, ponieważ ukrywane są w ten sposób ich wady.
Jeśli więc cenimy sobie smak cytrusów i kwiatów, wybierajmy jaśniejsze palenie i metody alternatywne. W takich kawach odnajdziemy też większą zawartość kofeiny. Jeśli szukamy klasycznych nut czekoladowo-orzechowych wybierzmy mocniejsze palenie i metody ciśnieniowe.
Jakość ziaren: czy warto wybierać kawy speciality?
W specjalistycznych sklepach z kawą jak Cafe Silesia można znaleźć również ziarna z segmentu speciality. Czym są takie kawy i czy warto je kupować?
Kawy są oceniane w skali od 1 do 100 quality graderów i tylko te, które osiągnęły notę powyżej 80 punktów mogą uzyskać miano speciality. W przypadku tych kaw nie spotyka się mocnego palenia, ponieważ ich twórcom zależy na wydobyciu przede wszystkim owocowych, naturalnych aromatów.
W śród kaw speciality bardzo często możemy spotkać mieszanki, składające się z wielu odmian Arabik, ale występują tu również kompozycje z Robustą. Niektóre palarnie wypuszczają również single, czyli kawy, które w całości pochodzą z konkretnej plantacji. Znawcy więc już po spojrzeniu na informacje o pochodzeniu ziaren, metodzie obróbki i stopniu palenia mogą szybko ocenić jak kawa będzie smakowała.
Kawa mielona czy ziarnista?
Najczęściej spotykamy się z przekonaniem, że najlepszym wyborem jest kupienie kawy ziarnistej. Kawa mielona zachowuje świeżość znacznie krócej, ponieważ szybko wietrzeje razem z wartościowymi aromatami. Musimy jednak zdać sobie sprawę, że jeśli chcemy kupować kawę ziarnistą musimy być wyposażani w odpowiedniej jakość młynek żarnowy. W przeciwnym wypadku możemy doprowadzić do tego, że nasze ziarna zostaną zmielone nierównomiernie. Pył kawowy pozostawi po sobie dużą gorycz, a większe drobinki kawy nie pozwolą na wydobycie jej prawdziwego aromatu. Jeśli więc nie posiadamy odpowiedniego młynka, to lepszym wyborem będzie kawa mielona.
Gdzie kupować kawę?
Kawę najlepiej kupować w sklepach specjalistycznych. Jeśli decydujemy się na zakup przez internet, to należy zwrócić uwagę na to, by kawy były odpowiednio opisane. Zawsze powinna pojawić się informacja o gatunku i odmianie ziaren. Niezbędne są również informacje o stopniu palenia i metodzie obróbki. Bardzo dobrze, gdy w ulotce wypisana jest również wielkość ziaren i wysokość na której znajduje się plantacja. Te wszystkie informacje razem z profilem sensorycznym kawy, jej przeznaczeniem i opiniami klientów znajdziecie w Cafe Silesia. Sprawdźcie ofertę naszych kaw!