Jaka jest najlepsza kawa mielona – poznaj nasze rekomendacje

2021-03-17
Jaka jest najlepsza kawa mielona – poznaj nasze rekomendacje Jaka jest najlepsza kawa mielona – poznaj nasze rekomendacje

Zazwyczaj polecamy naszym czytelnikom mielenie ziaren kawy bezpośrednio przed ich zaparzeniem, mamy jednak świadomość, że nie zawsze jest to możliwe. W sytuacjach, gdy nie mamy dostępu do młynka do kawy, w sukurs przychodzą gotowe kawy mielone. Wybór takich kaw jest szeroki, by każdy mógł dopasować je do swoich preferencji smakowych, a także wybranej metody zaparzania. Zastanawiacie się, jaka będzie najlepsza kawa mielona? Sprawdźcie nasze typy!

Kawa mielona ma wiele zalet

Kawa zmielona na chwile przed procesem parzenia to zawsze najlepszy wybór, jednak nie zawsze możliwy do zrealizowania. Co zrobić w sytuacji, gdy jesteśmy w podróży lub nie zaopatrzyliśmy się jeszcze w odpowiedni młynek? Odpowiedzią na tę potrzebę jest kawa mielona, która jest jednym z chętniej wybieranych wariantów kawy wśród konsumentów, gdyż nadaje się do zaparzania w ekspresach ciśnieniowych, kawiarkach i ekspresach przelewowych, jak również do przyrządzania tradycyjnej parzuchy - bezpośrednio w kubku.

Kawa mielona ma wiele zalet

Czy to oznacza, że sprawdzi się dowolna kawa marketowa? Niekoniecznie. Również w przypadku kaw mielonych istotny jest stopień i data palenia ziaren, grubość mielenia, skład mieszanki, czy kraj pochodzenia ziaren. Parametry te należy dostosować do swoich preferencji oraz metody parzenia kawy, którą będziemy stosować. Ważne też, by wybierać kawy możliwie jak najświeższe i wysokiej jakości, ponieważ zmielone ziarna znacznie szybciej tracą swój aromat. Najlepszym wyborem będą więc kawy sprzedawane w szczelnych opakowaniach o niewielkiej gramaturze, które można użyć w stosunkowo krótkim czasie.

Najlepsza kawa mielona do ekspresu kolbowego

Najlepsza kawa mielona do ekspresu kolbowego

W przypadku ekspresu kolbowego doskonale sprawdzają się zarówno kawy wyłącznie na bazie arabiki (np. ILLY CLASSICO), jak i te z dodatkiem robusty, która daje espresso gorzkawe, czekoladowe nuty oraz wspaniała cremę na powierzchni naparu. Taką kawą jest np. Essse ESPRESSO (arabica 80%, robusta 20%), którą producent zamknął w szczelnej, specjalnie zaprojektowanej puszce, która zachowuje aromat kawy. Z kolei kawa mielona Fantino Espresso Bar zawiera nieco więcej, bo 30% robusty, będzie więc bardziej pobudzająca i wyrazista w smaku.

Ciśnieniowe ekspresy kolbowe wymagają stosunkowo drobnego i precyzyjnego mielenia, dlatego warto zwracać szczególną uwagę na opisy producenta, do jakiej metody nadaje się dana kawa.

Najlepsza kawa mielona do ekspresu automatycznego

Najlepsza kawa mielona do ekspresu automatycznego

Większość ekspresów automatycznych oprócz młynka posiada również otwór na kawę mieloną. To rozwiązanie często ratuje sytuację, gdy akurat zabrakło nam kawy ziarnistej lub gdy mamy ochotę napić się innej kawy niż ta aktualnie znajdująca się w młynku.

Kawą, która sprawdzi się w ekspresie automatycznym, jest Gima RUBINO - mieszanka arabiki i robusty (w stosunku 70/30), która zapewnia przyjemną goryczkę przełamaną słodyczą, a także kremowe body i gęstą cremę. Ciekawym innych smaków być może przypadnie do gustu kawa mielona Alps Coffe Classic, która w większości składa się z robusty (aż 75%) i stanowi świetną bazę do kaw mlecznych.

Najlepsza kawa mielona do kawiarki

Kawiarka to wyjątkowo proste i wygodne urządzenie do przygotowywania kawy, w dodatku mało awaryjne, możliwe do zabrania w podróż i dostępne w przystępnej cenie. W tym wypadku również należy zadbać o właściwie zmieloną kawę - zbyt drobny przemiał może utrudniać ekstrakcję i sprawi, że uzyskany napar będzie wyjątkowo niesmaczny.

Wśród kaw przeznaczonych do parzenia w kawiarce na uwagę zasługuje kawa mielona Fantino MOKA (70% arabiki i 30% robusty), średnio palona, o wyrazistym smaku i wyczuwalnych, słodkich nutach czekolady. Nieco łagodniejsza będzie kawa mielona włoskiej palarni Agust ELEGANTE, w której arabika stanowi 85% mieszanki. Znajdziemy w niej przyjemne, miodowo-czekoladowe aromaty, przełamane delikatną kwasowością. Jeśli jednak szukamy 100% arabiki, warto sięgnąć po Jolly Caffe Moka Espresso, zamkniętą w wygodnej puszce.

Najlepsza kawa mielona do kawiarki

Najlepsza kawa mielona do ekspresu przelewowego

Ekspres przelewowy to prosty sposób na duży dzbanek pełen pysznej kawy w zaledwie kilka minut. Wystarczy umieścić w filtrze odpowiednią ilość zmielonej kawy i włączyć urządzenie, które przeleje przez przemiał odmierzoną ilość gorącoej wody. W tym wypadku proces parzenia trwa znacznie dłużej niż w przypadku ekspresów ciśnieniowych, czy kawiarki, dlatego kawa powinna być zmielona nieco grubiej. Z tego zadania dobrze wywiąże się kawa mielona Essse Americano o zawartości 90% arabiki i niewielką domieszką robusty, odznaczająca się kwiatowymi i karmelowymi nutami. Fanom łagodnych mieszanek powinna przypaść do gustu kawa mielona Costa Coffee BRIGHT BLEND, bazująca na arabice z Ameryki Południowej.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.Wykorzystujemy je w celach analitycznych, marketingowych oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

OK
pixel