Jolly Caffe - florencka kawa z rzemieślniczej palarni
Było już o kawie Gardelli z miasta Forli, Mesecie z Castel-Maggiorie nieopodal Bolonii, Mokito i Varesinie z Lombardii, Illy i Hausbrandt z Triestu, Gimie z Rzymu, Kimbo z Neapolu, S-Caffe z Rabli, La Brasilianie z Ferrary i Pellini z Werony. Na tym jednak nie kończy się nasza przygoda z włoskimi palarniami. Te wymienione to zaledwie niewielki odsetek spośród ponad 400 tego rodzaju zakładów zlokalizowanych w samej Italii. W poszukiwaniu klasycznych, a zarazem unikatowych smaków espresso tym razem przenosimy się do pięknej Florencji, aby nieco bliżej zapoznać się z marką Jolly Caffe.
O palarni Jolly Caffe
Jolly Caffe to palarnia, która powstała w 1953 roku w niewielkiej gminie Bagno a Ripoli. Od początku swojego istnienia przyjęła sobie za cel propagowanie fundamentalnej kultury prawdziwego włoskiego espresso. Stąd też, każde kolejne pokolenie, które rozpoczyna pracę na rzecz prażenia i komponowania najlepszych mieszanek od najmłodszych lat uczone jest tego, jak prawidłowo wygląda przebieg całego procesu, począwszy od dobierania najdoskonalszych zielonych ziaren. Co ciekawe, mimo 50-letniej tradycji rozmiar i ilość ziaren pozostają bez zmian, a do ich palenia wciąż używa się pieców rzemieślniczych, w efekcie czego, wysoka jakość mieszanek pozostaje bez zmian. Niebywałą konsekwencję Jolly Caffe można wyczuć w każdej filiżance.
Crema, TSR i Florence, czyli mieszanki Jolly Caffe dostępne w sklepie Cafe Silesia
Jolly Caffe Crema to średnio palona, 100% arabika o niskiej zawartości kofeiny. Z jednej strony niesamowicie esencjonalna, z drugiej wyjątkowo subtelna. Wyczuć można w niej nuty gorzkiej czekolady oraz suszone owoce. Należy do czołówki najbardziej rozchwytywanych kaw w całej Florencji. Została nawet nagrodzona certyfikatem jakości INEI. TSR, czyli Tuscan Smooth Roasted (Toskańskie Delikatne Palenie) to mieszanka arabiki (70%) i robusty (30%), średnio palona i o umiarkowanej zawartości kofeiny. Wyróżnia się kremową konsystencją, dzięki której idealnie sprawdza się w formie typowo florenckiego espresso, jak i cappuccino. Wreszcie Florence to kompozycja, na którą w 60% składa się arabika, a w 40% robusta. Intensywna, bardzo wyrazista, o wysokiej zawartości kofeiny, lecz wciąż reprezentująca toskański charakter, cechuje się gęstą cremą, głębię smaku i pozostającą długo na języku słodyczą.