Jolly Caffe – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w maju 2017r.

2017-05-05
Jolly Caffe – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w maju 2017r.

Z Neapolu wyruszamy na północ, jednak omijamy gwarny Rzym szerokim łukiem, lądując tym razem w pięknej Toskanii. Można tu nie tylko podziwiać zabytki i sielskie krajobrazy. Region ten słynie bowiem z doskonałych palarni, które specjalizują się w wypalaniu idealnych ziaren do espresso. Poznajcie środkowe Włochy i palarnię Jolly Caffe, której kawy w tym miesiącu kupicie w jeszcze lepszej cenie.

Sielska Toskania i wieczna Florencja

Toskania nie tylko przez Włochów uznawana jest za najpiękniejszy region Półwyspu Apenińskiego. Co roku turyści z całego świata odwiedzają to miejsce, by cieszyć oczy widokiem drzewek oliwnych i winnic, które ciągną się aż po horyzont. Do przyjazdu zachęca również doskonała kuchnia i muzea światowej sławy, w których można zobaczyć dzieła takich artystów, jak Leonardo da Vinci, Michał Anioł czy Donatello.

Szczególnym miejscem jest oczywiście stolica regionu, czyli Florencja, w której tworzył Dante Alighieri, a liczne polityczne intrygi knuł ród Medyceuszy. Nad miastem dominuje katedra Santa Maria del Fiore , a poniżej znajdziemy plątaninę wąskich uliczek i placów wypełnionych renesansowymi dziełami sztuki.

Jolly Caffe – rzemieślnicza palarnia kawy

Jeśli jednak chcemy zaznać więcej spokoju musimy wybrać się poza największą aglomerację w Toskanii. Zaledwie 7 kilometrów od Florencji znajduje się miejscowość Bagno a Ripoli, w której od ponad 50 lat wypala się kawę znaną na całym świecie.

Jolly Caffe założył w 1953 Dante Belardinelli i do dnia dzisiejszego zachowała ona swój lokalny charakter. Palarnia słynna jest przede wszystkim z ogromnej dbałości o jakość przygotowywanych mieszanek.

Wykorzystuje się tu kawę z 12 regionów świata, a kupowane ziarno jest drobiazgowo kontrolowane zanim zostanie wypalone. Pracownicy uczą się całe życie odpowiedniej metody wypalania różnych rodzajów kawy, by wydobyć z nich najbardziej wartościowe cechy. Znakiem rozpoznawczym Jolly Caffe jest to, że uprażone ziarna chłodzone są zimnym powietrzem. Jest to długi i znacznie droższy proces niż chłodzenie wodne, jednak pozwala na uzyskanie znacznie ciekawszych nut smakowych.

Palarnia jest również członkiem wielu stowarzyszeniem, które zajmują się dbaniem o jakość i promocją włoskiego Espresso. W 1998 stała się ona jednym z założycieli Narodowego Instytutu Espresso. Jolly Caffe może się również pochwalić tym, że jako pierwsza palarnia otrzymała certyfikat

Narodowy Instytut Espresso Istituto Internazionale Assaggiatori Caffè (Międzynarodowego Instytutu Degustatorów Kawy).

Jolly Caffe palarnią maja w Cafe Silesia

W maju znajdziecie w naszej ofercie kawy Jolly Caffe tańsze o 10%. Zachęcamy Was do spróbowania JOLLY CAFFE CREMA, która jest jedną z najchętniej wybieranych mieszanek we Florencji. To stu procentowana Arabika, w której dominują nuty gorzkiej czekolady i słodycz suszonych owoców.

JOLLY CAFFE TSR - "Tuscan Smooth Roasted" to kawa o delikatniejszym paleniu i legendarnej już kremowej konsystencji. Polecana jest zarówno do espresso, jak i do gęstego i słodkiego cappuccino.

Zapraszamy w maju do zakupu kaw z palarni Jolly Caffe!

Pokaż więcej wpisów z Maj 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel