Kawy zbożowe – czy to dobry wybór?

2017-02-05
Kawy zbożowe – czy to dobry wybór?

Każdy ceniący się kawosz powie, że kawa zbożowa jest niczym marna namiastka ich ulubionego napoju. Faktem jest jednak, że kawa zbożowa wraca do łask. Dawniej podawana była wyłącznie dzieciom, jako substytut „dorosłej” kawy. Dzisiaj jest chętnie pita również przez osoby dorosłe. Dlaczego? Czy kawa zbożowa jest zdrowa? Jakie korzyści osiągniemy poprzez jej spożywanie?

Kawa zbożowa faktycznie nie ma z klasyczną kawą wiele wspólnego poza kolorem i nazwą. Nie jest ona tworzona z aromatycznych ziaren kawowca, a z bogatej mieszanki zbóż takich jak jęczmień, pszenica, żyto. Jednym z najbardziej znanych składników kawy zbożowej jest cykoria – aromatyczny dodatek, nadający jej charakterystycznego aromatu. Producenci mogą również dodawać do takich kaw śladowe ilości buraków cukrowych, które sprawiaj, że mimo braku słodzenia, jest ona delikatnie słodka.

Kawa zbożowa pojawiła się w Europie w XVIII wieku w Holandii – poprzez licznych kupców powędrowała na wschód: do Niemiec, Polski. W naszym kraju zasmakowali w niej przede wszystkim niezbyt bogaci mieszczanie. Jej cena była jednak wysoka – wszystko za sprawą sprowadzanej z Holandii cykorii. Dopiero po 100 latach od jej pojawienia się stworzono pierwsze firmy produkujące kawę tego typu w kraju. Wraz z możliwością hodowli w Polsce zbóż i składników niezbędnych do tworzenia kawy zbożowej spadła jej cena, przez co stała się jeszcze popularniejsza. Pomimo licznych zawirowań w historii kawa zbożowa była ceniona przez Polaków zarówno w czasie obu wojen, jak i okresu PRL.

Czy kawa zbożowa jest zdrowa?

Bez wątpienia. W jej składzie znajdziemy przede wszystkim niezwykle cenny błonnik, którego obecność w naszej diecie pozwala na regulowanie pracy przewodu pokarmowego, jelit. Dodatkowo błonnik zawarty w kawie zbożowej jest łatwo przyswajalny, powoduje uczucie sytości. Dzięki temu sprzyja również odchudzaniu! W kawie zbożowej znajdziemy również wiele składników mineralnych i pierwiastków, między innymi selen, magnez oraz witaminy z grupy B. Ciekawy wpływ na nasze zdrowie ma również cykoria – pozwala ona na zachowanie odpowiedniego pH w jelitach, co sprzyja ich prawidłowej pracy.

Kawa zbożowa dla wszystkich?

W gruncie rzeczy faktycznie kawę zbożową może pić każdy, bez względu na wiek czy stan zdrowia. Ze względu na brak kofeiny jest ona doskonała dla dzieci, kobiet w ciąży, pań karmiących, osób starszych. Nie powoduje ona podwyższania ciśnienia, nadkwasoty żołądka. Jedynym problemem może okazać się obecność glutenu, co sprawia, że osoby z nietolerancją na ten składnik powinny jej jednak unikać.

Pokaż więcej wpisów z Luty 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel