Klasyczne połączenie, czyli kawa w czekoladzie

2020-07-27
Klasyczne połączenie, czyli kawa w czekoladzie

Połączenie intensywnego i pobudzającego smaku kawy ze słodką i kremową czekoladą znane jest od dawna. To właśnie po kostkę czekolady sięgamy najchętniej, gdy raczymy się filiżanką kawy – czy to intensywnym espresso, czy delikatnym i mlecznym cappuccino. Kombinacja kawy i czekolady szczególnie często wykorzystywana jest w cukiernictwie. Czekolady, pralinki, batoniki, wymyślne monodesery i inne słodkości łączące w sobie oba wspomniane smaki to jedne z częściej wybieranych łakoci. Prócz niewątpliwych walorów smakowych, kawa w czekoladzie może też pozytywnie działać na nasze zdrowie.

Co łączy kawę i czekoladę?

Klasyczne połączenie, czyli kawa i czekolada

Choć mogą wydawać się skrajnie różne, ziarna kawy i czekolady mają ze sobą wiele wspólnego. Klimat, w którym są uprawiane, warunki glebowe i stopień nasłonecznienia upraw mają istotny wpływ na smak ziaren. Ponadto, zarówno ziarna kakaowca, jak i ziarna kawy poddawane są procesowi palenia, aby wydobyć z nich pożądane aromaty i nuty smakowe. Dużo podobieństw zachodzi także w składzie ziaren, które kryją w sobie wiele wartościowych związków. Zarówno w kawie i czekoladzie obecna jest kofeina, która działa pobudzająco, zmniejsza uczucie zmęczenia, a także poprawia koncentrację i wydajność w pracy. W obu ziarnach znajdziemy również liczne polifenole o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, jednak ich stężenie zależne jest od stopnia wypalenia ziaren – im mocniej będą wypalone, tym mniej tych związków znajdziemy w kawie i czekoladzie.

Część badań dowodzi, że połączenie kawy z czekoladą może być korzystne dla naszego zdrowia i samopoczucia. Kawa dodaje energii i poprawia koncentrację, a także pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Czekolada z wysoką zawartością kakao sprzyja wydzielaniu serotoniny, dzięki czemu poprawia się nasze samopoczucie. Jednocześnie czekolada może częściowo niwelować ewentualne skutki nadmiaru kofeiny. Jak widać, miłośnicy kawy i czekolady instynktownie wiedzą, że jest to zdrowe połączenie!

Mokka – kawa z dodatkiem czekolady

kawa mokka mocha z czekoladą i bitą śmietaną

Nie ma bardziej czekoladowej kawy niż mokka, która uznawana jest za jeden z wariantów caffè latte. Klasyczne latte przygotowuje się na bazie espresso oraz podgrzanego i odpowiednio spienionego mleka. Mokka dodatkowo zawiera w sobie mleczną bądź gorzką czekoladę. Swoją nazwę zawdzięcza nadmorskiemu miastu Mokka w Jemenie, które niegdyś było jednym z najważniejszych i największych eksporterów kawy. Ziarna te miały podobno wyrazisty smak czekolady.

Do przygotowania kawy mokka potrzebować będziemy:

Mleko należy podgrzać i spienić przy pomocy dyszy ekspresu – jego konsystencja powinna być gładka i kremowa. Następnie mieszamy mleko z czekoladą, aż znikną wszystkie grudki. Czekoladowe mleko wlewamy do filiżanki z kawą. Wierzch możemy posypać odrobiną kakao lub przybrać czapą bitej śmietany. Jeżeli wybraliśmy opcję z syropem, należy go wymieszać z kawą i dodać do tej mieszanki podgrzane mleko.

A może kawa w czekoladzie?

ziarna kawy w czekoladzie do cappucino

Kawa zazwyczaj stanowi zaledwie dodatek do czekoladowych łakoci. Są jednak takie słodycze, które uczyniły z niej główny punkt zainteresowania. Mowa o “perłach kawowych”, czyli ziarnach kawy zatopionych w czekoladzie. Stanowią świetną alternatywę dla draż i pralin, a to za sprawą interesującego kontrastu smaków i struktur. Słodycz delikatnej czekolady została przełamana chrupkością i goryczką kawowego ziarna.

Kawa w czekoladzie to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie nieco bardziej wytrawne łakocie i niebanalne połączenia smaków. Sprawdzi się jako słodki dodatek do filiżanki kawy lub wyjątkowy prezent dla miłośnika małej czarnej.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel