La Brasiliana – palarnia miesiąca w Cafe Silesia we wrześniu 2017r.
Renesansowe portyki, średniowieczne domy, a wszystko to zwiedzane na darmowych rowerach. Tak w skrócie można by określić Ferrarę – jedno z piękniejszych miast północnych Włoszech. Miłośnicy espresso również nie będą zawiedzeni. To właśnie w Ferrarze od ponad 50 lat w palarni La Brasiliana wypalane są znane na całym świecie mieszanki kawy, których trzeba spróbować.
Ferrara – miasto o wielu twarzach
Od czasu wpisania miasta na listę światowego dziedzictwa UNESCO Ferrara kojarzona jest głównie z renesansem, jednak historia miasta sięga VII wieku. Znaleźć tu możemy wiele elementów gotyckich i romańskich. To jednak dopiero okres odrodzenia doprowadził do prawdziwego rozwoju miasto pod względem gospodarczym i kulturalnym. Na dworze D’Este bywał nie tylko Petrarka, lecz również Mikołaj Kopernik.
Średniowieczna i renesansowa zabudowa Ferrary jest nie tylko świetnie zachowana, lecz również zamieszkana. Przechodząc wąskimi uliczkami, które pamiętają początki miasta nie musimy się obawiać tłumów turystów, ponieważ Ci skupiają się głównie w centralnych punktach Ferrary, gdzie główną atrakcją jest między innymi Castello Este. Warto więc spędzić czas w bocznych, spokojnych uliczkach, gdzie można się napić dumy regiony, czyli kawy z palarni La Brasiliana.
La Brasiliana – od małego sklepu do profesjonalnej palarni kawy
Genialny pomysł, który zapoczątkował długą historię palarni pochodził od Carla Govoniego, który w 1948 roku otworzył sklep z kawą w historycznej części Ferrary. Kupił w tym celu od właściciela pobliskich delikatesów piec do kawy, który leżał odłogiem ukryty pod schodami od czasów wojny.
Od ponad 50 lat w palarni La Brasiliana zmieniało się wiele. Zaczęto korzystać z nowoczesnych technologii, a mały sklep zamienił się w profesjonalną palarnię, jednak nie zmieniło się niezwykle emocjonalne podejście do wypalania kawy i tworzenia doskonałych mieszanek, w których nie ma miejsca na kompromisy.
Surowe ziarna sprowadzane są Ameryki Środkowej, Kolumbii, Brazylii, Kamerunu, Tanzanii, Wietnamu i Indii. Kupowane jednak są dopiero po szczegółowym sprawdzeniu ich jakości. Każda mieszanka przygotowywana jest w taki sposób, by wydobyć najlepsze cechy wszystkich ziaren. Partie kawy przygotowywane są w taki sposób, by trafiały do klienta najpóźniej 8 – 10 dni od wypalenia ziaren.
La Brasiliana – palarnia miesiąca w Cafe Silesia we Wrześniu 2017r.
We wrześniu możecie cieszyć się charakterystycznym czekoladowym smakiem La Brasiliany 10% taniej. Jakie mieszanki polecamy Waszej uwadze?
La Brasiliana Oro Blu –to jedna z popularniejszych i bardziej klasycznych kompozycji palarni La Brasiliana. W jej składzie znajdziemy 70% arabici z Ameryki Środkowej i 30% azjatyckiej robusty. La Brasiliana Oro Blue nadaje się idealnie do przyrządzenia espresso, które będzie miało charakterystyczny, korzenny posmak. Ta mieszanka sprawdzi się również świetnie jako podstawa cappuccino czy latte.
La Brasiliana MARFISA – najbardziej prestiżowa kawa z Ferrary to mieszanka aż 12 rzadkich arabik pochodzących z Ameryki Środkowej. Jest szczególnie doceniana za pełny i łagodny smak. Po jej wypiciu długo utrzymuje się czekoladowy posmak.
La Brasiliana ARGENTO AZZURRO - w skład mieszanki wchodzi kilka odmian robusty, w tym szczególnie cenione ziarna z Indii. Kawa jest intensywna, ale jednocześnie dobrze zbalansowana. Wytwarza bardzo gęstą cremę.
Sprawdźcie wszystkie kawy z palarni La Brasiliana w Cafe Silesia!