Mazagran – idealny koktajl na letnie wieczory

2017-04-30
Mazagran – idealny koktajl na letnie wieczory

Czekamy już z utęsknieniem na lato. Nie możemy doczekać się pierwszych gorących dni. Mimo, że jak dotąd pogoda raczej nas nie rozpieszcza, trzeba wierzyć, że już za chwilę zza deszczowych chmur wyjdzie piękne słońce i znów będzie ciepło. To dobry moment, aby zastanowić się jakich orzeźwiających kawowych napojów spróbujemy w tym sezonie.

Czym jest mazagran?

Mazagran to klasyczny i elegancki koktajl na bazie kawy i koniaku, podawany na zimno. Co ważne, jego wykonanie jest bardzo proste. Wystarczą składniki, które większość z nas na co dzień ma w swoich domach. Biorąc pod uwagę, że dziś niewiele mówi się o tym kofeinowym napoju, to świetny poczęstunek, którym możemy zaskoczyć naszych gości w letnie wieczory.

Kilka słów o powstaniu mazagranu

Nazwa koktajlu pochodzi od miasta Mazagran położonego w Algierii. Wieść niesie, że w XIX wieku stacjonujący na tych terenach francuscy żołnierze, szczęśliwym trafem uszli z życiem, kiedy to szturmujący ich Arabowie i Berberzy odstąpili od bitwy. Ci sami żołnierze raczyli się mocną, schłodzoną kawą z dodatkiem koniaku. Wiadomość o oblężeniu Mazagranu dotarła do Francji, wraz z przepisem na żołnierską kawę. Przez długi czas był to napój bardzo popularny w wyższych sferach, który chętnie pito w Europie jeszcze w latach 50. i 60. Na pewien czas zapomniano o nim, lecz dziś znów powoli wraca na salony.

Jak przygotować mazagran?

Do przygotowania koktajlu potrzebna będzie nam oczywiście świeża kawa mielona (najlepiej mocna i aromatyczna), koniak, cukier oraz pokruszone kostki lodu. Kawę zaparzamy w dowolny sposób – możemy użyć zarówno ekspresu przelewowego, ciśnieniowego, jak i kawiarki czy chemexu. Natomiast istotne, by otrzymać intensywną, czarną kawę, którą następnie chłodzimy w lodówce, aż nabierze temperatury kilku stopni Celsjusza. Zimny napój słodzimy (powinien być dość słodki) i dodajemy koniaku. Co do ostatniej kwestii pojawia się bardzo dużo sprzecznych opinii. Niektórzy twierdzą (tak jak sam Winston Churchill), że proporcje kawa - koniak powinny być równe. Bezpieczną wersją wydaje się jednak użycie jednej miarki koniaku na cztery miarki kawy, np. do 400 ml naparu, dodajemy 100 ml koniaku. Gotowy koktajl dokładnie mieszamy i podajemy w wysokich szklankach, do połowy napełnionych kruszonym lodem. Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel