Na jesienne wieczory kawa

2017-09-17
Na jesienne wieczory kawa

Za oknem deszcz. Liście spadają z drzew. Zrobiło się zimno. Znów stoimy u progu długiej, deszczowej jesieni, po której miejmy nadzieję, piękny, biały puch pokryje miasta i wsie. Póki co, stopniowo wyciągamy z szafy ciepłe swetry. Wieczory spędzamy przed telewizorem lub z książką w ręku okryci kocem. Idealnym dopełnieniem takich chwil jest kubek z rozgrzewającym napojem. A zatem, co powiecie na smakowitą kawę po irlandzku?

Skąd wzięła się irish coffe?

Na temat powstania irish coffee, czyli kawy po irlandzku przeczytać można wiele historii. Najpopularniejsza z nich sięga jednak lat czterdziestych XX wieku, kiedy to w porcie lotniczym Shannon w zachodniej Irlandii z powodu złych warunków atmosferycznych zawrócony został samolot amerykańskiej linii PanAm. Podróżujący do swojego kraju obywatele Stanów Zjednoczonych zmuszeni byli spędzić mroźną noc na opustoszałym lotnisku. Wówczas, dyrektor obiektu przygotował im kawę, do której dolał odrobinę whiskey. W tych czasach bardzo popularnym napojem była kawa brazylijska, stąd niemałe zdziwienie Amerykanów, kiedy mężczyzna podając im filiżanki rzekł, że to kawa po irlandzku. Jeden z pasażerów, po powrocie do domu podzielił się przepisem ze swoim przyjacielem - właścicielem kawiarni Buena Vista, która jako pierwsza w USA zaczęła serwować taką kawę. I tak, przepis na irish coffee rozprzestrzeniał się po całym świecie.

Jak przygotować irish coffee w domu?

Przede wszystkim kawę po irlandzku należy podawać w pokalu, czyli dużym kieliszku do piwa. Jeśli nie posiadamy takiego naczynia w domu wystarczy jakakolwiek szklanka na nóżce bądź kieliszek do wina. Szkło uprzednio powinno się przelać gorącą wodą, tak aby kawa nie stygła zbyt szybko. Kofeinowy napój musi być dość intensywny. Warto przy tym pamiętać, że alkohol będzie świetnie komponować się z naparem o orzechowych i czekoladowych nutach smakowych. Do kawy w pierwszej kolejności dodaje się cukier trzcinowy, a następnie irlandzką whiskey (ilość według uznania). Na koniec ubija się śmietanę i delikatnie pokrywa nią przyrządzony napój. Chodzi o to, aby kawa nie zmieszała się z puszystą pianą. Z tego też względu irish coffee nie powinno się mieszać, lecz pić przez utworzony ze śmietany kożuch. Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel