Najlepsze kawy z Etiopii w Cafe Silesia

2018-06-22
Najlepsze kawy z Etiopii w Cafe Silesia

Etiopia to kraj, z którego pochodzi kawa, o czym nie każdy miłośnik małej czarnej wie. To właśnie tam w IX wieku odkryto wyjątkowe właściwości czerwonych owoców. Ponad tysiąc lat uprawy Arabiki i idealne warunki klimatyczne sprawiły, że kawa z Etiopii uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Sprawdźcie, które kawy z tego kraju szczególnie Wam polecamy!

Kawa w Etiopii

Kawowce uprawiane w ponad 60 krajach między zwrotnikiem Raka i zwrotnikiem Koziorożca pochodzą właśnie z Etiopii. Odkrycia wyjątkowych właściwości ziaren kawowca miał dokonać pasterz Kaldi w IX wieku, który zauważył, że kozy, które zjadły owoce z pobliskich krzew były znacznie bardziej pobudzone od pozostałych zwierząt znajdujących się pod jego opieką. Owoce zaniósł do klasztoru, gdzie próbowano je przyrządzić na różne sposoby. Wyprażone, zmiażdżone i zalane gorąca wodą miały zyskać uznanie zakonników.

To tylko legenda, jednak faktem jest, że uprawa krzewów kawowca szybko zyskała na popularności. Od wieków niewiele się tu zmieniło w kwestii. Tylko 15% to profesjonalne plantacje. Większość to niewielkie gospodarstwa, w których nie stosuje się pestycydów, nawozów ani kombajnów. Kawę zbiera się tu ręcznie, zrywając jedynie dojrzałe owoce. To wszystko w połączeniu z doskonałymi warunkami klimatycznymi i odpowiednią glebą sprawia, że kawa z Etiopii uznawana jest jedną z najlepszych na świecie.

Odmiany Arabiki z Etiopii

W Etiopii spotyka się praktycznie głównie Arabikę. Ziarna najczęściej nazywane są od regionu, z którego pochodzą. W tym afrykańskim kraju najwięcej upraw kawowca znajdziemy w Sidamo. Zbiory z tego regionu charakteryzują się głębokim, lekko pikantnym smakiem i przede wszystkim wyczuwalnymi nutami cytrusów, które najczęściej kojarzymy z kawą z Etiopii. Niezwykle cenione są ziarna z regionu Yirgacheffe. Możemy w nich wyczuć cytryny i pomarańcze. Nieco mniejszą kwasowość odnajdziemy natomiast w ziarnach z Harrar. Tu znajdziemy najstarsze plantacje kawowca całej Etiopii.

Najlepsze kawy z Etiopii w Cafe Silesia

Jakie kawy z Etiopii z najwyższej półki znajdziecie w Cafe Silesia? Jest ich oczywiście wiele, jednak wybraliśmy dla Was kilka singli, na które szczególnie warto zwrócić uwagę. Zacznijmy od włoskiej palarni Gardelli Specialty Coffees, w której roasterem jest mistrz świata w wypalaniu kawy z 2017 roku. Z tej palarni spróbujcie koniecznie kawy Gardelli Specialty Coffees - Ethiopia Ambella z regionu Guji. To Arabica Heirlooms uprawiana na wysokości 1900 m n.p. m. Zastosowano tu szlachetną, mokrą obróbkę ziaren. Kawa posiada orzeźwiający smak, w którym możemy wyczuć słodycz, nuty owoce, a także herbatę. Sprawdzi się przede wszystkim w alternatywnych metodach parzenia, jednak jej twórca zachęca nas do spróbowania espresso przyrządzonych z ziaren Ethiopia Ambella.

Przenieśmy się teraz do polskiej palarni. W Opolu kawy speciality wypala Hard Beans. W naszej ofercie znajdziecie między innymi ziarna Etiopia Wonago Yirgacheffe. To bardzo ciekawa kawa do parzenia metodami alternatywnymi. Posiada złożony, kwiatowy aromat, ale w jej smaku najciekawsze są nuty trawy cytrynowej, chałwy śmietankowej i rozmarynu.

Ostatnia z palarni specialty to krakowskie Coffee Proficiency. Chcieliśmy Waszą uwagę zwrócić na ziarna kawy Ethiopia Limu Kossa. Podobnie jak w pozostałych dwóch przypadkach mamy do czynienia z wysokojakościową odmianą Heirloom i mokrą obróbką. W smaku jednak kawa różni się w sposób zasadniczy od wymienionych wcześniej. Poza klasycznymi kwiatami wyczujemy to bowiem marcepan, cukier trzcinowy i winogrona.

Sprawdźcie również inne kawy z Etiopii, które są dostępne w ofercie Cafe Silesia!

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel