Najlepsze polskie palarnie kawy

2017-12-14
Najlepsze polskie palarnie kawy

Polacy wyjątkowo licznie odpowiedzieli na kawową rewolucję. W naszym kraju powstają ciągle nowe palarnie, które w niczym nie ustępują światowej czołówce. Przedstawiamy Wam trzy – naszym zdaniem – najlepsze polskie palarnie, których kawy znajdują się w naszej ofercie. Sprawdźcie, które z nich wybraliśmy do naszego zestawienia!

Mastro Antonio – Kołobrzeg

Mastro Antonio

Palarnia Mastro Antonio znajduje się w Kołobrzegu przy ulicy Westerplatte 18E/U4. Palarnię założyła dwójka pasjonatów kawy. Elżbieta posiada tytuł testera espresso speciality i organizuje kursy sensoryczne. Jest również botanikiem, który odpowiada za wybór najlepszych ziaren do wypalenia. Andrzej jest doktorem elektroniki, który czuwa nad technicznymi aspektami wypalania kawy.

Palarnia Mastro Antonio nie kupuje popularnych mixów ziaren, lecz zawsze stawia na konkretną plantację. Jakie kawy znajdziemy w ofercie tej palarni?

Jedną z bardziej charakterystycznych jest Mastro Antonio Mefisto. W tej starannie przygotowanej mieszance znajdziemy dużą ilość wysokiej jakości robusty z Indii. Możemy więc liczyć na solidną dawkę kofeiny. W Mastro Antonio Mefisto na uwagę zasługuje również oczywiście arabica. Zastosowano tu odmiany Catuai i Bourbon z brazylijskich plantacji regionów Cerrado i Pocos de Caldas. Jak smakuje ta kawa? Dominują tu aromaty orzechów i czekolady.

Jeśli jesteście natomiast fanami stuprocentowej arabiki, to sprawdźcie koniecznie kawę Mastro Antonio Stormy Weather. W jej składzie znajdziecie odmiany z Brazylii, Panamy i Gwatemali. Mieszanka charakteryzuje się bardzo dobrym balansem z wyczuwalnymi nutami czekolady i orzechów. Charakterystyczna jest dla niej również lekka goryczka i kwasowość.

Coffee Grange – Kamyk

Coffee Grange

Wydawać by się mogło, że tak świeża na polskim rynku palarnia nie może się pochwalić jeszcze wyrafinowanymi kawami. To prawda, że Coffee Grange została założona w 2017 roku, jednak roasterzy z tej palarni zajmują się wypalaniem ziaren już od ponad 10 lat. Jakich kaw z Coffee Grange warto spróbować?

Ciekawym wyborem jest z całą pewnością Coffee Grange Burundi Nkaka, w której skład wchodzą ziarna odmiany Red Bourbon. Na uwagę zasługuje charakterystyczna dla regionu obróbka, czyli podwójna fermentacja, dzięki której ziarna nabierają owocowego aromatu. Możemy wyczuć tu śliwki i czereśnie. Jednocześnie w profilu sensorycznym daje o sobie znać herbata i marcepan.

Bardzo dobrym wyborem jest także kawa Guatemala Catalan de Las Mercedes, której ziarna poddano mokrej obróbce, a następnie były suszone na słońcu. Kawa idealnie nadaje się do metod przelewowych. Wyczujemy w niej aromat ciasteczek karmelowych, białej czekolady i nut agrestu.

Etno Cafe – Wrocław

Etno Cafe

Etno Cafe to polsko-etiopska spółka, która zajmuje się importem zielonych ziaren kawy do Polski, gdzie poddane są one odpowiedniemu paleniu. Wspólnikiem w Etno Cafe jest Natnael Hamdy, którego rodzina uprawia kawowce od kilkudziesięciu lat. Jego przybycie do Polski zaowocowało założeniem firmy we Wrocławiu. Etno Cafe wykorzystuje również ziarna z Rwandy, Kenii, Salwadoru, Papui Nowej Gwinei, Kolumbii i z Brazylii.

Sprawdźcie koniecznie Etno Cafe Yirgacheffe z Etiopii. W jej skład wchodzą ziarna arabiki odmiany Heirloom, które rosną na wysokości 1750 - 2200 metrów. Mokra obróbka i średnie palenie sprawiają, że w aromacie kawy wyczujemy czekoladę, wiśnię i jagody.
Jeśli wolicie bardziej klasyczny smak, skosztujcie Olhos D'Agua z Brazylii. To stuprocentowa arabica z wyczuwalnym, orzechowym aromatem i maślanym body.

Zachęcamy Was do sprawdzenia kaw z polskich palarni, które dostępne są w Cafe Silesia.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel