Savoir vivre picia kawy

2018-10-28
Savoir vivre picia kawy

Picie kawy dla prawdziwych miłośników kawy to mały, codzienny rytuał. Cały proces, poczynając od mielenia świeżo palonych (maks. 3 miesiące temu) ziaren, poprzez parzenie z pomocą ekspresu lub jednej z metod alternatywnych, kończąc na delektowaniu się filiżanką małej czarnej to chwila wytchnienia, zapomnienia, relaksu. Doświadczeni kawosze poszczególne czynności zdążyli już oczywiście opanować do perfekcji. Przypomnijmy sobie jednak, jak to było na początku. Przecież każdy z nas kiedyś zaczynał swoją przygodę z kawą, był tzw. laikiem, w związku, z czym, każdy popełniał jakieś błędy zanim poznał podstawowe zasady savoir vivre picia kawy. A jakie to reguły składają się na kawową etykietę? Prezentujemy kilka najważniejszych.

Śmietany kremówki nie wchodzą w grę

Nie wiedzieć czemu wiele osób zwykło dodawać do kawy czarnej słodką śmietanę kremówkę, z jakiej zwykle ubija się puszystą piankę do tortów ciast i innych łakoci. Jest to absolutnie niezgodne z kawowym savoir vivre. 30% śmietanka jest zdecydowanie za ciężka i za tłusta do tak delikatnego naparu, jakim jest kawa, w związku z czym zabija jej naturalny smak i aromat. Nawet jeśli lubimy kawy w formie deserowej, takie jak cappuccino, latte itp. do ich przygotowania powinniśmy sięgnąć po mleko, najlepiej 3,2 %. Gwarantujemy, że po jego odpowiednim podgrzaniu i spienieniu, kremówka będzie absolutnie zbędna.

Kubek, szklanka czy filiżanka?

Bez wątpienia wielu osobom, szczególnie tym, które zwykły pijać kawę z mlekiem najbardziej smakuje ona w dużym kubku. Kawowy savoir vivre podaje jednak, że zarówno małą czarną, jak i cappuccino powinno serwować się w filiżankach, najlepiej z dość grubej porcelany lub ceramiki. Z kolei latte, czyli espresso z dużą ilością mlecznej pianki podaje się w wysokiej szklance z krótką nóżką i uchwytem na jeden palec.

Co z łyżeczką?

Przede wszystkim trzeba mieć na uwadze, że picie kawy, a także herbaty z łyżeczką w filiżance/szklance/kubku jest rzeczą absolutnie niedopuszczalną - zarówno nieelegancką, jak i niebezpieczną. Po zamieszaniu kofeinowego naparu łyżeczkę należy więc odłożyć na spodek, przy czym to, w jaki sposób to zrobimy również ma znaczenie. Otóż łyżeczkę zawsze kładziemy na małym talerzyku, tak, by w całości do niego przylegała, dnem do dołu. Wreszcie, zakazane jest jej oblizywanie i w ogóle wkładanie do ust.

Pokaż więcej wpisów z Październik 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel