Słodki specjał, czyli czekolada na gorąco.
![Słodki specjał, czyli czekolada na gorąco.](/data/include/img/news/1580137281.jpg)
Zimą nic nie smakuje tak dobrze, jak filiżanka rozgrzewającej, gęstej i słodkiej czekolady na gorąco. Napój ten pozwala się odprężyć i choć na moment zapomnieć o niesprzyjającej i kapryśnej aurze pogodowej. Zasługą tego korzystnego efektu nie jest jednak zawartość cukru, a obecność w czekoladzie substancji, które wpływają na produkcję endorfin i poprawę samopoczucia. Wobec takich właściwości jeszcze trudniej odmówić sobie tego smacznego napoju!
Z Ameryki Południowej i Środkowej do Europy
Historia czekolady sięga czasów starożytnych. Pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z terenów Mezoameryki, gdzie była wykorzystywana przez jej rdzennych mieszkańców – Azteków, Majów, Olmeków. Przygotowywany z ziaren kakaowca napój miał zastosowanie w medycynie oraz ceremoniach religijnych i w żaden sposób nie przypominał znanej nam dzisiaj pitnej czekolady – był gorzki, zimny i uznawany za niesmaczny. Postrzeganie czekolady zmieniło się, gdy ziarna kakaowca przybyły do Europy. Wówczas zaczęto łączyć ją z mlekiem i cukrem oraz przyprawami, takimi jak cynamon, kardamon i wanilia, dzięki czemu trafiła w podniebienia wielbicieli słodkości.
Czekolada na gorąco – tajemnica tkwi w kakao
Tym, co stanowi o smaku i prozdrowotnych właściwościach czekolady na gorąco, jest wysoka zawartość kakao, czyli proszku otrzymywanego w procesie mielenia i przesiewania kuchu kakaowego. Możemy być pewni, że im więcej proszku kakaowego w danych produkcie, tym zdrowsza i smaczniejsza będzie przygotowana z niego czekolada.
Co dobrego znajdziemy w kakao? Przede wszystkim sporo wartościowych kwasów tłuszczowych, białka, węglowodanów, a także błonnika. W proszku kakaowym nie brakuje witamin z grupy B, związków mineralnych (m.in. fosforu, magnezu, potasu, wapnia, żelaza) oraz flawonoidów i kwasów fenolowych, które działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i hipotensyjnie. Kakao wyróżnia także wysoka zawartość teobrominy i kofeiny, czyli związków zmniejszających uczucie zmęczenia i poprawiających koncentrację. Wreszcie warto wspomnieć o substancjach, takich jak dopamina, serotonina i tryptofan, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu i produkcję endorfin, nazywanych potocznie „hormonami szczęścia”. Jeśli więc chcemy poczuć się lepiej, czekolada na gorąco, oczywiście spożywana w rozsądnych ilościach, może okazać się remedium na nasze pogorszone samopoczucie.
Domowy sposób na czekoladę na gorąco
![czekolada na gorąco czekolada na gorąco](/data/include/cms/blog/czekolada-na-goraco/1s.jpg)
Dzisiaj nie musimy już samodzielnie mielić ziaren kakaowca, by przygotować pyszną czekoladę na gorąco. Wystarczy dobrej jakości czekolada w na bazie kakao oraz kilka dodatków, by móc rozkoszować się słodkim i rozgrzewającym napojem, idealnym na chłodne, zimowe wieczory.
Do przygotowania czekolady na gorąco potrzebować będziemy:
- 25 g proszku czekoladowego
- 100-125 ml mleka krowiego (lub roślinnego)
Proszek czekoladowy dodajemy do mleka i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Całość zagotowujemy, a następnie przelewamy do filiżanki. Smak napoju warto podkręcić dodatkiem cynamonu, sproszkowanego chili, odrobiną ciemnego rumu lub ulubionego likieru. Na koniec gotową czekoladę możemy udekorować czapą bitej śmietany i oprószyć gorzkim kakao.
Jeżeli po tej lekturze naszła Was ochota na gorącą czekoladę, a nie macie w domu potrzebnych do jej przygotowania produktów, serdecznie zapraszamy do naszej kawiarni w Tarnowskich Górach przy Rynku 3. Na miejscu możecie napić się wyśmienitej czekolady na gorąco, o idealnej konsystencji i wyjątkowym smaku, która zadowoli każdego łasucha i miłośnika czekoladowych słodkości!