Sposób na nietolerancję kofeiny? Kawa bezkofeinowa! Jak powstaje, jaką skrywa historię i czy czuć różnicę w smaku?

2018-01-14
Sposób na nietolerancję kofeiny? Kawa bezkofeinowa! Jak powstaje, jaką skrywa historię i czy czuć różnicę w smaku?

Zdecydowana większość ludzi prócz niepowtarzalnego, intensywnego smaku i głębi aromatów docenia w kawie również jej właściwości pobudzające. To dlatego parzenie kofeinowego naparu o poranku, ewentualnie popołudniu (ale nigdy później) stanowi dla nas niemalże rytuał. Mała filiżanka małej czarnej dostarcza nam energii, poprawia humor. Poza tym, pełni ważną funkcję społeczną - jest nieodłącznym elementem spotkań z przyjaciółmi, rodziną oraz partnerami biznesowymi. To przy kawie zwierzamy się i załatwiamy interesy. Wobec tego, osobom, które nie tolerują kofeiny, a wierzcie, że jest ich wśród nas sporo, może to sprawić niemałe kłopoty. Na szczęście, jest i na to rada. To przede wszystkim z myślą o nich powstała przecież kawa bezkofeinowa.

Historia

Historia kawy bezkofeinowej sięga początków XIX wieku. Wtedy to, słynny poeta Johann Wolfgang von Goethe, który cierpiał na jakże uciążliwą bezsenność, a przy tym był wielkim miłośnik kawy poprosił swego przyjaciela, chemika nazwiskiem Runge o zbadanie składu kawy. Runge odkrył, że powodem kłopotów Goethego jest znajdująca się w ziarnach kofeina. To właśnie na ten czas przypada otwarcie pierwszej, małej produkcji kawy bezkofeinowej. Po kilkudziesięciu latach rozpoczęto zaś produkcję na skalę przemysłową. Niestety, do usunięcia kofeiny z ziaren używano toksycznego benzenu, o czym początkowo nikt nie wiedział.

Proces dekofeinizacji

Współcześnie kompozycje bezkofeinowe sprzedaje każdy profesjonalny sklep z kawą. Proces dekofeinizacji kawy może odbywać się zaś na trzy różne sposoby: 1. Przy użyciu rozpuszczalników chemicznych – ziarna poddaje się działaniu pary wodnej pod ciśnieniem, na skutek czego pęcznieją i zwiększają swoją objętość. Za pomocą rozpuszczalnika z ziaren usuwa się kofeinę. Na koniec znów stosuje się parę wodną, aby wypłukać pozostałości po substancji. 2. Korzystając z gazów nadkrytycznych – kofeina usuwana jest pod wysokim ciśnieniem za pomocą dwutlenku węgla w temperaturze około 70°C. Metoda umożliwia zachowanie naturalnej powierzchni ziaren. 3. Za pomocą wody i ekstraktorów pozbawionych kofeiny – ziarna kawy moczy się w gorącej wodzie z węglem drzewnym. Niestety, przy okazji z ziaren wypłukują się substancje, które decydują o wyjątkowym smaku kawy.

Smak

Kawa pozbawiona kofeiny pod względem smaku niczym nie różni się od tradycyjnej wersji naparu. A to dlatego, że substancja pobudzająca jest usuwana z zielonych ziaren, tzn. przed ich wypalaniem. Oczywiście sposób dekofeinizacji ma znaczenie. Jeśli często sięgamy po filiżankę kawy bezkofeinowej, niektóre ze stosowanych rozpuszczalników mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel