Syrop do kawy – słodki sposób na kawę smakową.
Miłośnicy kawy spędzają mnóstwo czasu na poszukiwaniu nowych wrażeń sensorycznych. Kawa speciality z dripa lub porządnie zaparzone espresso potrafią zaskoczyć smakiem, często bardzo nietypowym. Są jednak chwile, gdy mamy ochotę sięgnąć po kawę pełną znanych nam aromatów – wanilii, czekolady, cynamonu, karmelu. Taki smak kawy można osiągnąć w prosty sposób – sięgając po syrop do kawy. Który wybrać, by cieszyć się pyszną kawą?
Syrop do kawy zamiast aromatyzowanych ziaren
Kawa – speciality lub pod espresso – charakteryzuje się szeroką paletą nut smakowych. W zależności od rodzaju i jakości ziaren, stopnia wypalenia i sposobu zaparzania w uzyskanym naparze wyczuwać możemy subtelne i kwaskowo-owocowe nuty, aromaty orzechów, czekolady i karmelu, a nawet charakterystyczny smak słodu czy nieco ziemiste akcenty. Jednak nie każdy szuka takich połączeń w kubku kawy.
W okresie jesienno-zimowym szczególnie chętnie sięgamy po napoje słodkie, nieco bardziej kaloryczne, rozgrzewające i zwyczajnie poprawiające humor w te ponure dni. Jeżeli zależy nam na kawie o wyraźnym aromacie wanilii, czekolady, czy cynamonu, w żadnym wypadku nie kupujmy kawy aromatyzowanej. Dlaczego? Wykorzystywane do jej produkcji ziarna są przeważnie słabej jakości, a smak uzyskuje się przez dodanie sztucznych olejków aromatyzujących. Skład takiej kawy może więc pozostawiać wiele do życzenia. Nie ma również pewności co do tego, jak długo takie kawy leżą nim dojdzie do ich sprzedaży. Kupowanie takiego kota w worku nie ma więc najmniejszego sensu!
Co zatem zrobić, by móc rozkoszować się kawą o smaku korzennych przypraw lub karmelu? Alternatywą dla kawy aromatyzowanej jest syropy do kawy. W ten sposób możemy wykorzystać kawę dobrej jakości i wzbogacić ją ulubionym smakiem.
Czym się kierować przy zakupie?
W sklepach można natknąć się na wiele syropów do kawy o różnych smakach. Na co zwrócić uwagę podczas takich zakupów? Liczy się przede wszystkim skład, a im krótszy, tym lepszy. Dobrej jakości syropy wytwarzane są z zaledwie kilku składników. Podstawą powinien być skarmelizowany cukier, dzięki któremu uzyskuje się słodycz syropu. Unikajmy kiepskiej jakości produktów na bazie syropu glukozowo-fruktozowego, a także tych z dodatkiem sztucznych aromatów. Dobrej jakości syrop do kawy powinien zawierać, w zależności od wariantu smakowego: ekstrakt waniliowy, kakao, miód pszczeli, przyprawy, skórkę pomarańczową, czy siekane orzechy. Tylko tyle potrzeba, by otrzymać smaczną kawę o naturalnym aromacie.
Syrop do kawy – ile dodać, by było smacznie?
Ilość użytego syropu uzależniona jest wyłącznie od naszych osobistych preferencji. Jeżeli zależy nam na tym, by kawa miała delikatny aromat i nie była zbyt słodka, na filiżankę cappuccino wystarczy nawet jedna łyżeczka. Miłośnicy słodkiej kawy o intensywnym smaku mogą dodać do naparu około 2-3 łyżki syropu. Pamiętajmy jednak, by nie dodawać do takiej kawy cukru, w przeciwnym razie uzyskamy niesmaczny ulepek.
A może syrop do kawy własnej roboty?
Jeżeli w kuchni akurat zabrakło naszego ulubionego syropu do kawy, możemy spróbować przygotować taki według domowej receptury. Do jego przyrządzenia wystarczy cukier, woda i wybrany dodatek smakowy np. gorzkie kakao. Podstawą przepisu jest przygotowanie karmelu, zatem trzeba zachować szczególną ostrożność i bacznie obserwować ten proces, by się nie poparzyć, a karmelu nie przypalić.
Szklankę cukru i ¼ szklanki wody zagotowujemy w rondelku i gotujemy do uzyskania bursztynowego koloru. Następnie ściągamy garnek z kuchenki i stopniowo dodajemy wodę, energiczne mieszając. Syrop będzie mocno bulgotał, więc bądźmy bardzo ostrożni! Pod koniec dodajemy 3 łyżki gorzkiego kakao, a po wystudzeniu syrop przechowujemy w lodówce.
Rozumiemy jednak, że można nie mieć czasu lub ochoty na kulinarne eksperymenty. Zamiast ryzykować przypalenie garnka, łatwiej będzie sięgnąć po gotowy syrop o sprawdzonym składzie i naturalnym aromacie. Słony karmel, czekolada, miód, pomarańcza w czekoladzie – który smak dodacie dzisiaj do swojej kawy?