Do kawiarni chodzimy najczęściej w celach towarzyskich, popracować, coraz częściej również: aby w samotności poczytać książkę, przejrzeć najświeższą prasę. Czy jednak zastanawiamy się nad tym, jakie lokale wybieramy? Okazuje się, że większość z nas wybiera lokale sieciowe niż niewielkie, samodzielne kawiarnie, nawet kosztem znacznie droższych napojów. Dlaczego tak się dzieje?
Z okazji miesiąca z palarnią Etno już w ten piątek (24.02.2017r.) o godzinie 16.00 w naszej kawiarni Café Silesia - Gryfny Kafyj w Tarnowskich Górach odbędzie się spotkanie z Marcinem Rusnarczykiem, Mistrzem Polski Baristów oraz sędzią Mistrzostw Świata Baristów, a w tej chwili szkoleniowcem oraz Dyrektorem Sprzedaży w palarni Etno Cafe z Wrocławia.
Współcześnie wielu z nas przyjmuje każdego dnia specjalistyczne leki – mogą dotyczyć astmy, suplementacji diety, przeziębienia czy grypy. Kawosze powinni pamiętać o tym, że przyjmowanie określonych grup leków i spożywanie kawy jednocześnie może spowodować osłabienie działania farmaceutyków lub też być powodem tworzenia się reakcji alergicznych. Zasadniczo każdy lekarz powinien poinformować nas o takich możliwościach. W praktyce bywa z tym różnie…
Kawa to nie tylko niezbędny element spotkania ze znajomymi, lecz również doskonałe źródło energii. Dzięki niej szybciej zaczynamy dzień i poprawiamy swoją koncentrację. Działanie zawartej w małej czarnej kofeiny jest tak silne, że aż do 2002 roku znajdowała się ona na liście zakazanych substancji dopingujących dla sportowców. Dlaczego po kawie czujemy większy przypływ energii? Sprawdźcie!
Czas spędzony wspólnie z ukochaną osobą jest najcenniejszy. Dlaczego by więc nie urozmaicić go filiżanką doskonałej kawy z wyjątkowymi dodatkami? Wiele osób właśnie kawiarnie wybiera na miejsce walentynkowego spotkania z drugą połówką. Co zaoferują nam restauratorzy? Co my sami możemy przygotować, aby sprawić ukochanej czy ukochanemu kawową niespodziankę?
Kawa z gościnnością wiążę się w naszym kraju nierozerwalnie już od kilku wieków. Kiedyś była dobrem luksusowym, na które nie każdy mógł sobie pozwolić. Podanie więc takiego trunku było uznawane za szczególnie wyrafinowane ugoszczenie przybyłych osób. Obecnie kawa jest znacznie bardziej dostępna i coraz częściej po przywitaniu swoich gości pytamy wręcz odruchowo, czy ją podać. O czym warto wiedzieć i jak wyglądają zwyczaje związane z podawaniem kawy? Czytajcie!
Każdy ceniący się kawosz powie, że kawa zbożowa jest niczym marna namiastka ich ulubionego napoju. Faktem jest jednak, że kawa zbożowa wraca do łask. Dawniej podawana była wyłącznie dzieciom, jako substytut dorosłej kawy. Dzisiaj jest chętnie pita również przez osoby dorosłe. Dlaczego? Czy kawa zbożowa jest zdrowa? Jakie korzyści osiągniemy poprzez jej spożywanie?