Miesiąc z Etno Cafe: spotkanie z Mistrzem Polski Baristów!
Marcin opowie nam o pochodzeniu kawy, jej uprawie, obróbce, o świecie smaków i aromatów gotowych do odkrycia. A jest w czym szukać. Najlepsi sensorycy rozpoznają w naparze około 1200 aromatów, począwszy od kwiatowych poprzez owocowe, korzenne, na ziemistych i drzewnych kończąc. Dowiemy się czym żyje palarnia, w jaki sposób wypalane są kawy, dlaczego jedno ziarno jest jaśniejsze od drugiego i jak to wpływa na profil smakowy napoju.
Kawa jednak nie kończy się na dobrym ziarnie, tu dopiero cała przygoda się zaczyna. Nie zabraknie więc też sporej dawki wiedzy o sposobach parzenia, tych tradycyjnych i alternatywnych, a także o tajnikach przygotowania naparu w zależności od metody i efektu jaki chcemy uzyskać.
--------------------------
Marcin Rusnarczyk - Autor książki „Sekrety kawy”, trener i szef działu szkoleń Strauss Group, właściciela marki „MK Cafe” (8 lat), Mistrz Polski Baristów, wielokrotny sędzia Mistrzostw Polski Baristów oraz sędzia Mistrzostw Świata Baristów. Obecnie Dyrektor Sprzedaży we wrocławskim Etno Café, palarni kawy i rozlewni Cold Brew Coffee. Prywatnie – miłośnik kawy, szczęśliwy ojciec Franka i Tymona.