CUPPING

2016-09-18
CUPPING

Jak sprawdzić jakość i smak kawy? Jak przekonać się, która z dziesiątek paczek na sklepowej półce (również wirtualnych półkach internetowych) będzie odpowiadała naszym gustom smakowym? Od wielu stosowany jest i propagowany cupping, czyli sprawdzanie smaku kawy. Metoda ta, wprowadzona przez prawdziwych znawców kawy, dedykowana jest przede wszystkim dla laików, którzy na podstawie ocen podczas cuppingu mogą dowiedzieć się znacznie więcej o czarnym napoju. Cupping służy obiektywnej ocenie kawy – nie ma tu zastosowania zasada, że smak jest kwestią gustu. W cenionych palarniach przeprowadza się cupping próbek zielonej kawy z tego samego regionu, aby móc porównać ich walory. Zdarza się również, że z jednego gatunku kawy przygotowuje się kilka próbek, aby jeszcze lepiej móc wychwycić ewentualne defekty! Szczegółowa ocena pracowników palarni pozwala na uniknięcie błędu, jakim jest kupienie ziarna niskiej jakości do wypalenia. Wydawać by się mogło, że cupping przeprowadzany jest wyłącznie przez producentów, palarnie i innych specjalistów – nic bardziej mylnego! Cupping coraz powszechniejszy jest w polskich domach, w grupie znajomych, w restauracjach. Dzięki takim spotkaniom uczestnicy nie tylko mogą skosztować wyjątkowych gatunków kaw, ale przede wszystkim spotkać się z innymi pasjonatami kawy. Oczywiście wymiernym efektem jest także rozszerzanie umiejętności w rozpoznawaniu dobrych kaw.

CUPPING

Cupping w domu!

Wykonanie prób cuppingowych w domu jest niezwykle proste, a przydaje się zawsze wtedy, kiedy do naszej kuchni trafia nowy gatunek kawy czy też kawa palona w nieznanej dotąd palarni. Czego potrzebujemy? Przede wszystkim są to: młynek, identyczne naczynia na kawę (ta sama pojemność), waga, stoper oraz łyżka, która nie będzie w naszych ustach pozostawiała metalowego posmaku. Tu ciekawostka: profesjonalne łyżki do cuppingu posiadają specjalny kształt, aby bez problemu móc „siorbać” kawę, dodatkowo wykonane są z wysokiej jakości stopów, aby metaliczny smak nie zepsuł doznań smakowych. Są one również dość płytkie i szerokie – dzięki temu zapach rozchodzi się równomiernie. Istotna jest również woda – bądźmy wyczuleni na wodę z kranu, gdyż jest ona zazwyczaj twarda, pełna kamienia oraz zmineralizowana. To zaburzy smak kawy. Niezbędne okażą się także: szklanka z gorącą wodą do płukania łyżki, nieprzezroczyste naczynie do wypluwania kosztowanej kawy, szklanka z wodą do płukania ust.

Cdn.

Polecamy kliknąć Kawa ziarnista na Cafesilesia.pl

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel