Daj kawie wycisk - Aeropress

2017-05-28
Daj kawie wycisk - Aeropress

Na rynku pojawia się coraz więcej alternatywnych urządzeń do parzenia kawy. Dzięki nim za niewielkie pieniądze w domowym zaciszu możemy przygotować ulubioną małą czarną, której smak absolutnie nie odstaje od kofeinowych napojów, podawanych nawet w najlepszych kawiarniach. I tak z Aeropressem, młynkiem oraz dobrą kawą drogie ekspresy elektryczne stają się niemal zbędne!

Co to jest Aeropress?

Jest to bardzo prosty w budowie zaparzacz tłokowy do kawy, który wyglądem przypomina raczej dużą strzykawkę. Jego wynalezienie w 2005 roku przypisuje się Amerykaninowi Alanowi Adlerowi, założycielowi firmy Aerobie i – ku zdziwieniu całego świata - producentowi zabawek latających. Jednak Adler za cel obrał sobie stworzenie urządzenia, które pozwoliłoby zwykłym ludziom, bez inwestowania w drogi sprzęt przygotowywać w domu swoją ulubioną kawę. Aeropress składa się z tłoka i komory z filtrem, przez który przeciska się gotowy napar. Tym sposobem uzyskiwany napój jest klarowny, pozbawiony zanieczyszczeń. Prostota, możliwość eksperymentowania oraz wyśmienity smak kawy z Aeropressu sprawiają, że urządzenie zyskuje coraz większą sławę nie tylko wśród miłośników domowej kawy, ale również profesjonalnych baristów.

Jak przygotować kawę w Aeropressie?

Przede wszystkim należy zaopatrzyć się w wysokiej jakości, świeżo mieloną kawę (najlepiej zainwestować w chociażby najprostszy, ręczny młynek i mielić ziarna samodzielnie tuż przed parzeniem). Jeśli przygotowaliśmy już nasz ulubiony produkt przechodzimy do samego Aeropressu. Po pierwsze umieszczamy tłoczek ze zwilżoną wodą gumową uszczelką w cylindrze (dzięki temu będzie lepiej się przesuwać), tak aby utworzyć z jednej strony zamknięte naczynie. Kolejno wsypujemy do niego zmieloną kawę, zalewamy ją zagotowaną wodą o temperaturze około 80 stopni Celsjusza i mieszamy. Następnie cylinder zalewamy do pełna, ponownie mieszamy oraz odstawiamy na czas około 1 minuty do zaparzenia (według uznania oraz stopnia zmielenia ziaren napój możemy zaparzać krócej lub dłużej). W tym czasie umieszczamy w sitku papierowy filtr i w celu pozbycia się specyficznego posmaku, przelewamy go wrzątkiem. Wreszcie po raz ostatni mieszamy napar, zakręcamy sitko z filtrem i odwracamy naczynie o 180 stopni. Cylinder opieramy na brzegach filiżanki lub kubka i powoli naciskamy tłok, aż do momentu kiedy usłyszymy charakterystyczne syknięcie. Pyszna, aromatyczna kawa jest gotowa!

Pokaż więcej wpisów z Maj 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel