Gatunki i szczepy kawy

2018-08-11
Gatunki i szczepy kawy

Arabika i robusta - z istnienia tych dwóch gatunków kawy zdaje sobie sprawę niemal każdy, kto pije kawę i to niekoniecznie tę najwyższej jakości. A nawet jeśli nie to przynajmniej kojarzy obie nazwy. Co więcej, arabikę identyfikujemy jako tę nieco lepszą - a to za sprawą oznaczeń (np. 100% arabica), jakie producenci zamieszczają na opakowaniach kaw, również tych ogólnodostępnych, tzn. dystrybuowanych przez popularne markety i sklepy spożywcze. Jednak czy jest jeszcze coś poza nimi? Naturalnie! Odkrywamy nieznane gatunki i szczepy kawowców.

Arabika, robusta (Coffea Canephora) i…

Kawa - gatunki i szczepy

… kawa liberyjska (Coffea Liberica) to kompletny zbiór wszystkich, jak dotąd odkrytych gatunków kawy. Liberica jest oczywiście najmniej znaną i najrzadziej wykorzystywaną kawą. I to do tego stopnia, że często nie kojarzą jej nawet osoby, które dopiero wdrażają się w fascynujący świat kawy. Liberica dzieli się jedynie na trzy odmiany, podczas, gdy w gatunku robusta swobodnie wymienić można przynajmniej kilkanaście, a w przypadku arabiki aż kilkadziesiąt rozmaitych szczepów.

Typica, jako pierwotny gatunek kawy

Prawdopodobnie najstarszym, tzn. odkrytym jako pierwszy szczepem arabiki jest Typica. Owoce tegoż krzewu są intensywnie czerwone, natomiast pozyskiwane ziarna wysokiej jakości. Niestety poza tym, Typica wyróżnia się raczej niską produktywnością. Mimo wszystko wciąż uprawiana jest w wielu regionach świata. Warto również zaznaczyć, że to od niej wywodzą się najbardziej cenione i pożądane współcześnie szczepy.

Bourbon - popularna odmiana wykorzystywana przez największych producentów

Bourbon to jeden z najpopularniejszych, komercyjnych szczepów gatunku Arabica. Największe uprawy tej odmiany zlokalizowane są na terenie Brazylii, Kolumbii, Kostaryki i Gwatemali. Najdorodniejsze wiśnie, a co za tym idzie ziarna zbierane są na wysokości 1100-2000 m n.p.m. Liście kawowca należącego do tego szczepu są dość duże, zaokrąglone, a szybko dojrzewające, opadające pod wpływem wiatru i deszczu owoce koloru czerwonego i żółtego.

Geisha/Gesha - etiopski szczep o kwiatowym aromacie

Kolejną spośród tych najbardziej znanych odmian arabiki jest Geisha czy też Gesha, która oryginalnie wywodzi się z Etopii. Stąd też pochodzi jej nazwa - od położonego w zachodniej części afrykańskiego kraju miasta Gesha. Tym, co odróżnia ten szczep od pozostałych jest przede wszystkim kwiatowy aromat.

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel