Gorąco? Poznaj nasz przepis tonic espresso!
![Gorąco? Poznaj nasz przepis tonic espresso!](/data/include/img/news/1587559590.jpg)
![Gorąco? Poznaj nasz przepis tonic espresso! Gorąco? Poznaj nasz przepis tonic espresso!](/data/include/cms/blog/Goraco--Poznaj-nasz-przepis-tonic-espresso-/aw.jpg)
Powoli zbliżają się cieplejsze dni, a wraz z nimi nieodparta chęć na chłodzące napoje, także te na bazie kawy. Najbardziej oczywistym wyborem jest ice coffee, czyli połączenie kawy i mleka z kostkami lodu, często z dodatkiem słodkiego syropu. Miłośnicy metod alternatywnych mogą przyrządzić dripa na lodzie lub popularne cold brew - kawę “parzoną” na zimno. Jeśli jednak macie ochotę na nietuzinkowe połączenie smaków, które w upalny dzień schłodzi, orzeźwi i doda energetycznego kopa, spróbujcie tonic espresso! Jak przygotować takiego drinka?
Tonik – popularny składnik drinków
![tonik tonik](/data/include/cms/blog/Goraco--Poznaj-nasz-przepis-tonic-espresso-/3s.jpg)
Gin z tonikiem – to drink, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Sztandarowa pozycja w menu wielu barów i klubów, często wykorzystywana w popkulturze. W tym koktajlu tonik gra pierwsze skrzypce. To bezalkoholowy napój gazowany, w skład którego wchodzi woda, soki owocowe (częściej aromaty i słodkie syropy) oraz chinina. Ma charakterystyczny, cytrusowo-gorzki smak, który wykorzystywany jest do przełamywania słodyczy owocowych syropów.
Goryczka toniku jest przyczyną wielu sporów i kulinarnych podziałów. Jedni ją uwielbiają i dodają tonik do wszystkiego, zaś inni wręcz nie znoszą i każdy napój z tonikiem uważają za zrujnowany. Prawdopodobnie ta pierwsza grupa jest odpowiedzialna za niezwykłą popularność kawowego drinka z jego dodatkiem, czyli tonic espresso.
Tonic espresso – świeży trend wśród kawowych drinków
Połączenie słodko-gorzkiego toniku, cytrusów i kawy? Mogłoby się zdawać, że ten abstrakcyjny mariaż smaków nie ma prawa się udać. Tymczasem tonic espresso szturmem zdobyło serca kawoszy i znalazło się w niekwestionowanej czołówce najchętniej fotografowanych drinków.
Tonic espresso to nic innego, jak espresso (lub espresso doppio) połączone z tonikiem, podane z kostkami lodu oraz plasterkiem cytryny, limonki bądź pomarańczy. Drinka podaje się tak, by warstwa kawy wyraźnie oddzielała się od toniku, co daje interesujący efekt wizualny.
Jak przygotować tonic espresso?
![tonic espresso jak przygotować tonic espresso jak przygotować](/data/include/cms/blog/Goraco--Poznaj-nasz-przepis-tonic-espresso-/2s.jpg)
Tonic espresso jest banalnie proste w przygotowaniu, dlatego warto postawić na składniki dobrej jakości, by móc cieszyć się jego orzeźwiającym i zaskakującym smakiem. Zwróćmy uwagę na skład toniku – im krótsza lista składników, tym lepiej dla nas. Unikajmy napojów z dodatkiem konserwantów oraz syropu glukozowo-fruktozowego.
Istotne są także ziarna kawy, z których planujemy przygotować espresso. Bariści rekomendują, by do tonic espresso wybierać kawy o kwaskowatych i owocowych nutach, które będą współgrały ze smakiem toniku. Najlepszym wyborem będą ziarna pochodzące Etiopii i Kenii, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować espresso na bazie ziaren z Brazylii, Kostaryki czy Gwatemali.
Sprawdzą się także mieszanki arabiki oraz arabiki z domieszką robusty, charakterystyczne dla kaw typowo włoskich. Choć utarło się, że włoskie kawy są mocno wypalane i odznaczają się ciężkimi i goryczkowymi nutami smakowymi, wiele palarni, zwłaszcza z północnej części kraju, produkuje ziarna średnio palone, które prócz nut orzechowych i czekoladowych mają do zaoferowania także kwiatowe i owocowe aromaty. Warto eksperymentować z ziarnami i znaleźć połączenie, które najbardziej przypadnie nam gustu.
Przepis na tonic espresso
Do przygotowania tonic espresso potrzebować będziemy:
- 30 ml lub 60 ml espresso
- 150 ml toniku
- 2-3 plasterki cytryny lub limonki
- kostki lodu
![tonic espresso przygotowanie tonic espresso przygotowanie](/data/include/cms/blog/Goraco--Poznaj-nasz-przepis-tonic-espresso-/1s.jpg)
Wysoką szklankę (350 ml) wypełniamy niemal po brzegi kostkami lodu. Dodajemy tonik i czekamy, aż przestanie się pienić i schłodzi się pod wpływem kostek lodu. Na wierzchu układamy plasterki cytryny lub limonki, następnie delikatnie wlewamy świeżo zaparzone espresso, by nie połączyło się od razu z tonikiem. Tonic espresso jest gotowe!
Niektórzy zamiast plasterków cytrusów do tonic espresso dodają sok cytrynowy lub pomarańczowy, który dodatkowo podkręca owocowy smak tego drinka. Istnieje też alkoholowe wydanie tego koktajlu z dodatkiem ginu, nazywane Turbo Gin&Tonic.