JAKIE SĄ RODZAJE KAWY

2016-09-30
JAKIE SĄ RODZAJE KAWY

Moda na dobrą kawę pojawiła się już kilka lat temu w Polsce. Klienci coraz chętniej próbują nowych smaków czarnego naparu z różnych stron świata. Wiele osób poszukuje także wiedzy na temat ziaren i rodzajów kawy, by móc w pełni się nią delektować. Dla wszystkich tych, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę w tym zakresie przygotowaliśmy ten krótki poradnik.

Arabika niejedno ma imię

Jeśli spytamy kogoś o dobrą kawę, to z dużym prawdopodobieństwem odpowie, że musi to być arabika. Również znawcy chętniej wybierają ten rodzaj ziaren kawy. W rzeczywistości jednak arabika z różnych regionów świata znacząco różni się od siebie. Wpływ na to ma sposób uprawy, klimat i gleba.

Etiopskie kawy, np. Yirgacheffe, charakteryzują się cytrusowymi winnymi nutami. Napar z tych ziaren pozbawiony jest goryczki i nie drażni naszego podniebienia.

Kawy z Brazylii są natomiast znacznie bardziej zbliżone do tradycyjnej kawy, którą pija się w Polsce. Znakomitym reprezentem kawy z Ameryki Południowej może być Santos. Ten rodzaj kawy odznacza się zbalansowanym smakiem i nutami orzechowo-czekoladowymi.

Indonezyjskie rodzaje kawy mogą nas zaskoczyć natomiast wyczuwalnym aromatem jagód i owoców leśnych. Jedną z bardziej cenionych odmian z tamtego regionu jest Mena Gold.

Jeśli szukamy czegoś pomiędzy, to dobrym rozwiązaniem może się dla nas okazać kawa z Indii, np. Mysore Nugget, która posiada lekko kwasowe nuty owocowe charakterystyczne dla afrykańskich odmian, jak orzechowo-czekoladowe.

Rodzaje palenia kawy

Same ziarna to oczywiście nie wszystko i przekonał się o tym każdy, kto choć raz w życiu spróbował zielonej kawy. Jej smak nie zachwyca, więc przejdźmy do wypalenia ziaren. To właśnie ten proces pozwala wydobyć z ziaren wyśmienity smak. Jeśli kochamy espresso, wybierzmy rodzaje kawy mocno lub nawet bardzo mocno palone. W przypadku tego włoskiego specjału właśnie takie sprawdzają się najbardziej, ponieważ pozwalają na podkreślenie czekoladowych i orzechowych nut.

Jeśli natomiast cenimy sobie delikatny smak lub jesteśmy koneserami kaw afrykańskich, to z całą pewnością powinniśmy poprzestać na paleniu średnim lub słabym. W przypadku takiego prażenia ziarna zawierają ponadto więcej kofeiny, a sam napar jest lekko kwaskowaty.

Tradycyjne rodzaje kawy w kawiarniach

W kawiarniach menu z kawami zazwyczaj jest bardzo tradycyjne, choć w ostatnich latach pojawiają się w nich alternatywne sposoby parzenia w takich urządzeniach jak syfon, aeropres czy chemex. A jakie rodzaje kawy dostaniemy z ekspresu?

Przede wszystkim espresso, choć z całą pewnością nie wszędzie będzie przygotowane w typowo włoski sposób. To intensywny napar przygotowywany w ekspresie ciśnieniowym. Podaje się go w filiżance wielkości naparstka. Wypij najpierw wodę, którą poda Ci kelner, by poczuć wszystkie nuty smakowe.

Jeśli chcesz napić się zwykłej kawy, to najprawdopodobniej chodzi Ci americanę. To po prostu espresso z dużo większą ilością wody. W sieciówkach to nawet 0,5 litra.

Możemy spotkać również sporo wariacji z mlekiem. Najbardziej znane jest oczywiście cappuccino. Do filiżanki z espresso dodaje się ciepłe, spienione mleko, a całość posypywana jest kakao lub czekoladą. Popularne jest również caffe latte, które przygotowywane jest w następujący sposób. Do dużej szklanki wlewana jest najpierw spora ilość mleka. W środkowej części znajduje się espresso, a na samej górze spienione mleko.

Polecamy kliknąć Kawa ziarnista na Cafesilesia.pl

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2016
Polecane
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel