Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak wygląda uprawa kawy?

2017-07-03
Jak wygląda uprawa kawy?

Kiedy pijemy filiżankę małej czarnej w domu lub kawiarni nie zastanawiamy się zazwyczaj, w jakich warunkach rosną kawowce i kiedy zbiera się ich owoce, które po odpowiedniej obróbce zamieniają się aromatyczny i pobudzający napój. Jeśli jesteście ciekawi, skąd bierze się kawa, to koniecznie przeczytajcie nasz kolejny wpis!

Gdzie rosną kawowce?

Kawowiec to około dwumetrowe drzewo. Idealnego warunki do uprawy tej rośliny znajdują się w tak zwanym pasie kawowym, który rozciąga się między Zwrotnikiem Raka i Koziorożca. W jakich krajach znajdziemy więc plantacje kawy? Oczywiście, na myśli od razu przyjdzie nam Etiopia, Kenia i Uganda, a także Brazylia, Kolumbia, Meksyk, Gwatemala czy Kostaryka. Kawę uprawia się jednak również w Azji. Kawowce świetnie “czują się” w Indiach, Indonezji czy Wietnamie.

Jakie warunki są potrzebne do uprawy kawy?

Łatwo wywnioskować, że w przypadku uprawy kawy najlepiej sprawdza się klimat subtropikalny, ponieważ kawowce nie znoszą niskich temperatur i wahań poziomu opadów. Brak zimniejszych miesięcy umożliwia zbierania owoców kilka razy w ciągu roku. Odpowiednia strefa klimatyczna to jednak nie jedyny warunek, jaki plantatorzy muszą spełnić, byśmy mogli cieszyć się idealnym aromatem pobudzającego napoju.

Jeśli chcielibyście zająć się uprawą kawy na poważnie, to musicie pomyśleć o tym, by Wasza plantacja znajdowała się odpowiednio wysoko. Absolutnym minimum jest tu wysokość 900 metrów w przypadku Arabiki. Bardziej wymagające kawy, takie jak Blue Mountain uprawiane są na wysokości 1500 - 2000 m.n.p.m.

Co się stanie, jeśli zaczniemy uprawiać kawę na niższych wysokościach? Drzewa kawowca z dużą pewnością zostaną zaatakowane przez chorobą zwaną „rdzą kawową”.

Kawowiec jest również rośliną, która nie znosi ostrego słońca. Z tego powodu sadzi się w jego pobliżu wyższe drzewa, które zapewnić mają mu cień, w którym ma możliwość odpowiedniego rozwoju.

Kiedy kawowiec wydaje owoce?

Swoje życie kawowiec najczęściej zaczyna w szkółce w idealnej temperaturze 24 stopni Celsjusza. Po 10 miesiącach osiąga już pół metra wysokości i trafia na plantację. Drzewko zaczyna owocować po około 4 latach. W tym czasie jest też przycinane na wysokości 2 metrów, by zbieranie owoców było łatwiejsze. Najpierw na kawowcu pojawiają się białe kwiaty podobne do jaśminu, które później zmieniają się w owoce przypominające wiśnie znane z polskich sadów. Na to by były jednak w pełni dojrzały trzeba poczekać około 9 miesięcy. Ich kolor zmienia się wtedy na ciemnoczerwony, a w ich wnętrzu znajdują się dwa ziarenka okryte dwiema osłonkami. Zewnętrzna nazywana jest pergaminem, a wewnętrzna srebrną skórką.

Mimo że owoce mogę pojawić się już po 4 latach, to pierwsze zbiory zazwyczaj odbywają się dopiero po 5-7 latach od sadzenia. Drzewko, które rośnie w odpowiednich warunkach może wydawać owoce przez kolejne 60 lat. Ile jest kawowców na całym świecie? Szacuje się, że jest ich nawet 15 miliardów i pokrywają 100 000 km2 – to niewiele mniej niż powierzchnia Gwatemali.

Jak zbiera się kawę?

Na drzewku mogą znajdować się zarówno dojrzałe, jak i niedojrzałe owoce. Istnieje kilka metod ich zbierania. W najlepszych plantacjach stosuje się picking, czyli ręczne, pojedyncze zbieranie każdego owocu. W takich wypadkach zbiory odbywają się nawet 7 razy w ciągu roku.

Gorszą metodą jest stripping, czyli strącanie owoców z drzewa. Na ziemi znajdują się wtedy zarówno owoce niedojrzałe, dojrzałe i przejrzałe. Kawa wypalana z takich ziaren jest znacznie bardziej cierpka, a tym samym tańsza.

Najszybszą metodą jest wykorzystanie maszyn, czyli specjalnych kombajnów, które strącają i zbierają owoce szybciej niż ludzie. Jest to dominująca metoda w Brazylii, która jest kawowym potentatem. W tym kraju jednak rzeczywiście większość owoców dojrzewa w podobnym czasie, więc mimo tej mechanicznej metody, kawa z brazylijskich plantacji zazwyczaj charakteryzuje się wysoką jakością.

Polecane

kawa ziarnista Mokito BIANCO 1000g

kawa ziarnista Mokito BIANCO 1000g

104,00 zł brutto2080 pkt.
pixel