KOFEINA - CZY TYLKO W KAWIE?

2016-08-26
KOFEINA - CZY TYLKO W KAWIE?

Filiżanka kawy to dla wielu kwintesencja idealnego napoju – aksamitna, pobudzająca i aromatyczna. Kofeina pozwala na pobudzenie z samego rana, podniesienie ciśnienia tętniczego, przyspieszenie pracy serca. Okazuje się jednak, że nie tylko smaczna kawa posiada ten wyjątkowy związek. Jakie produkty warto pić, aby zwiększyć naszą koncentrację? Wybór jest naprawdę szeroki! Kofeina to związek chemiczny z grupy alkaloidów, którego działanie polega na pobudzaniu i zwiększaniu czujności. W zależności od konkretnego organizmu kofeina może działać subtelnie lub też powodować wpadanie w stan euforii czy w stany lękowe. Kofeina znajduje się nie tylko w owocach drzewa kawowego, ale również w herbacie oraz w niewielkich ilościach: w kakao. Źródłem kofeiny są również liście ostrokrzewu paragwajskiego oraz nasion guarany, są jednak one znacznie rzadziej wykorzystywane, opcjonalnie stanowią produkty dla tworzenia napojów innych niż kawa.

Yerba mate

Mówi się, że ten rodzaj napoju można kochać lub znienawidzić już po pierwszym łuku. Teoria ta spowodowana jest zapewne nietypowym smakiem, który dla wielu osób może okazać się nie do przyjęcia. Faktem jest jednak, że pochodząca z Ameryki Południowej yerba mate doskonale przyjęła się w naszym kraju, a ilość jej fanów stale rośnie. Co jest niezwykłego w tym napoju? Z pewnością jest to wysokie stężenie kofeiny, które w zależności od gatunku szacuje się na 0,7 do 2 procent. Yerba podawana jest obecnie w wielu herbaciarniach, a jej sposób picia urzekł tradycyjnych Europejczyków. Poza działaniem pobudzającym ten rodzaj napoju wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu.

Zielona herbata

Badania dowodzą, że zawartość kofeiny w suchych liściach zielonej herbaty jest dwukrotnie wyższa niż obecność tego związku w suszonych ziarnach kawowca. Oddawanie tego składnika zależy jednak w głównej mierze od odpowiedniego sposobu parzenia zielonej herbaty.

Napoje energetyczne

Wokół napojów energetycznych narosło wiele kontrowersji - w wielu krajach ich spożywanie dozwolone jest od konkretnego wieku. Faktem jest, że stężenie kofeiny w puszce o pojemności 250 ml jest znacznie wyższe niż w filiżance klasycznej kawy. Taka ilość tego alkaloidu sprawia, że napój jest niewskazany dla osób z chorobami układu krążenia oraz z zaburzeniami pracy serca. Dodatkowo warto wiedzieć, że napoje tego typu pobudzają metabolizm.

Polecamy kliknąć Kawa ziarnista na Cafesilesia.pl

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel