MLEKO DO KAWY - JAK SPIENIAĆ PRAWIDŁOWO?

2016-12-31
MLEKO DO KAWY - JAK SPIENIAĆ PRAWIDŁOWO?

Kawy takie jak latte czy cappuccino nie mogą obejść się bez odpowiednio spienionego mleka. Okazuje się, że sprawa nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Konieczne jest nie tylko wybranie odpowiedniego mleka, ale również umiejętność jego spieniania. Jak robić to prawidłowo mając do dyspozycji klasyczną dyszę w ekspresie? Oto nasze wskazówki!

Spienienie mleka do kawy jest problematyczne dla początkujących baristów. Na szczęście szybko możemy nauczyć się tej czynności i wykonywać ją w sposób prawidłowy. Konieczne jest jednak posiadanie odpowiedniego mleka (najlepsze okażą się mleka pełnotłuste, o zawartości 3,2% tłuszczu). W przypadku spieniania dyszą powinno być ono również delikatnie schłodzone. Niezbędny okaże się także dzbanek ze stali nierdzewnej!

… przy pomocy dyszy spieniającej

Dysze spieniające są nieodłącznym elementem ekspresów kolbowych, stosowanych w profesjonalnych kawiarniach. Dysza taka wydziela parę wodną, która nie tylko podgrzewa mleko, ale także je napowietrza. Dzięki temu staje się ono puszyste, posiada wspaniałą piankę i idealne nadaje się do tworzenia art latte.

Mleko wlewamy do dzbanka – pamiętajmy o tym, aby jego ilość nie przekroczyła połowy objętości naczynia. Podczas spieniania mleko zwiększa swoją objętość. Dyszę zanurzamy w mleku, a sam dzbanuszek pochylamy, aby podczas spieniania wytworzył się delikatny wir. Podczas spieniania dysza powinna cały czas znajdować się pod powierzchnią mleka.

Bardzo ważne jest pilnowanie temperatury podgrzewanego mleka. Idealna temperatura oscyluje pomiędzy 65-70 stopniami Celsjusza. Powoduje ona rozpuszczanie się zawartej w mleku laktozy, przez co mleko staje się przyjemnie słodkie. Jeśli jednak przegrzejemy mleko i doprowadzimy do jego zagotowania stanie się ono nieprzyjemnie gorzkie i zniszczy smak kawy. Bariści często stosują specjalne termometry nakładane na dzbanek. Doświadczeni potrafią wyczuć ręką odpowiednią temperaturę dzbanka i przerwać podgrzewanie.

Po zakończeniu pienienia koniecznie stuknijmy delikatnie dzbankiem o blat kuchenny – w ten sposób pozbędziemy się banieczek z powietrzem i sprawimy, że powierzchnia mleka będzie delikatna i kremowa. Takie mleko będzie idealne do tworzenia pięknych wzorów na powierzchni kawy!

Czas podgrzewania mleka przy pomocy dyszy wynosi ok 10-15 sekund – warto pamiętać o tym parametrze. Po zakończeniu spieniania mleka obowiązkowo wyczyśćmy dyszę przy pomocy nasączonej wodą ściereczki!

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel