Prosty przepis na świąteczną kawę z syropem glögg
![Prosty przepis na świąteczną kawę z syropem glögg](/data/include/img/news/1574235267.jpg)
Nie jest to typowy zimowy przepis na kawę, ale przepis na kawę prawdziwie świąteczną, która nie tylko nas rozgrzeje, ale po jednym łyku przywoła wszystkie skojarzenia, jakie mamy, jeśli chodzi o charakterystyczne smaki i zapachy świąt, spędzanych w domu wśród rodziny i przyjaciół. A wszystko to głównie za sprawą jednego składnika rodem… ze Szwecji. Chociaż, mówiąc precyzyjniej nie tyle chodzi konkretnie o składnik tudzież napój, którym tak powszechnie raczą się podczas świąt Szwedzi, czyli tamtejsze grzane wino, ale raczej o jego fenomenalny smak, ujęty w zupełnie nowy sposób. W jaki? Nim na to odpowiemy, dodajmy jeszcze, że ten szwedzki przysmak – w wersji oryginalnej, rzecz jasna, niepozbawiony alkoholu – może być również podawany w odsłonie bezalkoholowej. Zdradźmy więc wreszcie nazwę tego szlachetnego napoju. To nic innego jak glögg, którego smak stanie nam się bliższy dzięki syropowi MOUNT CARAMEL DOBRY SYROP GLÖGG. Syrop - jak zresztą wszystkie znakomite wyroby Mount Caramel – jest przygotowany wyłącznie na bazie naturalnych składników. Gęsty i przepyszny idealnie wpisywać się będzie w świąteczny nastrój, gdy dodamy go do naszej ulubionej kawy.
Słowem, nie tylko sam składnik, ale jego nietuzinkowe połączenie z kawą i innymi dodatkami w przepisie, który proponujemy podziała na każdego krzepiąco i rozluźniająco zarazem. Idealny smak grzanego wina bez grama alkoholu razem z kawą stanowią niezwykły eliksir, który oczywiście można pić przez cały rok, ale najlepiej smakuje pod choinką i wśród prezentów.
Do przyrządzenia naszej wyjątkowej świątecznej kawy potrzebować będziemy:
- 20 ml syropu glögg
- 80 ml czekolady w proszku (do picia)
- podwójne espresso przygotowane na bazie jednej z proponowanych kaw do espresso. Te w promocji znajdziecie poniżej.
- 150 ml spienionego mleka
- Opcjonalnie trochę bitej śmietany na górę
- Całość posypujemy odrobiną czekolady w proszku.
Po to, by świąteczna kawa nie tylko doskonale smakowała, ale również cieszyła oko, proponujemy, by kawę przygotować w wysokiej szklance, do której najpierw wlejemy syrop, potem rozpuszczoną w mleku czekoladę (nie może być zbyt gęsta, najlepiej by miała konsystencję syropu). Do szklanki wlewamy przygotowane espresso oraz spienione mleko. Wszystkie składniki mieszamy łyżeczką, a całość możemy udekorować bitą śmietaną, posypaną czekoladą w proszku.
Chociaż na pierwszy rzut oka może wydawać się niezwykłym, by mieszać ze sobą czekoladę ze syropem glögg o smaku grzanego wina, które przecież charakteryzuje się aromatem goździków, cynamonu i korzennych przypraw. Jednak właśnie dzięki kawie smaki te połączą się fenomenalnie. Smacznego!