Ręczny młynek, ceramiczny dripper i kawa speciality, czyli najprostszy sposób na małą czarną doskonałą

2018-02-04
Ręczny młynek, ceramiczny dripper i kawa speciality, czyli najprostszy sposób na małą czarną doskonałą

Któż z nas nie marzy, by w zaciszu własnego domu poczuć smak idealnie wyważonej, pełnej aromatu i bogactwa nut smakowych kawy? Na szczęście, w dzisiejszych czasach wszystko jest możliwe! Wcale nie musimy każdego dnia odwiedzać kawiarni, w których małą czarną serwuje barista z wieloletnim doświadczeniem. Co więcej, nie jest konieczne wydanie fortuny na profesjonalny sprzęt w postaci kolbowego bądź też automatycznego ekspresu z wbudowanym młynkiem. Wystarczy zainwestować w kawę segmentu speciality, ręczny młynek żarnowy oraz ceramiczny dripper.

Kawa speciality

Każdy znawca kawy z pewnością zgodzi się ze stwierdzeniem, że jeśli ktoś nie pił w swoim życiu kawy segmentu speciality, tak naprawdę nie pił kawy w ogóle. Na produkty określane tym mianem składają się bowiem ziarna najwyższej jakości, które podczas specjalistycznej oceny otrzymały ponad 80 na 100 możliwych punktów. Ocenie takiej poddaje się zarówno zielone, jak i wypalone ziarna. Najważniejszy jest jednak smak i aromat gotowego naparu. A trzeba nam wiedzieć, że jest on idealnie zbilansowany. Delikatna gorycz stanowi tu tło dla słodyczy i orzeźwiającej kwasowości wyczuwalnej jako cytrusy, owoce leśne lub owoce tropikalne. Wszystko to sprawia, że spróbowawszy raz takiej wersji małej czarnej już nigdy nie będziemy chcieli wrócić do kawy, jaką piliśmy dotychczas. Tym bardziej, że najwyższa półka jakościowa, wbrew pozorom absolutnie nie pociąga za sobą nieracjonalnych cen.

Młynek ręczny

Być może powtarzamy się do znudzenia, jednak mimo to, nie sposób w tym miejscu nie wspomnieć o tym, jak ważne jest mielenie kawy na kilka chwil przed jej zaparzeniem. Stąd też, w parze z zakupem kawy speciality musi iść ręczny młynek żarnowy. Zdecydowanie najlepsze urządzenia, dzięki którym w równym stopniu zmiażdżymy każde aromatyczne ziarenko oferuje japońska firma Hario. Dlatego też w tym przypadku szukanie jakiejkolwiek alternatywy nie ma sensu.

Dripper

Prócz doskonałych młynków marka Hario ma nam do zaproponowania jeszcze ceramiczne drippery - prawdopodobnie najprostszy przedmiot służący alternatywnym metodom parzenia kofeinowego napoju. Stożkowate naczynie wystarczy bowiem umieścić na filiżance, włożyć papierowy filtr, nasypać do niego świeżo zmieloną kawę, a następnie zalać ją gorącą wodą. I już, kawa doskonała gotowa!

Pokaż więcej wpisów z Luty 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel