SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA KAWY - METODY TRADYCYJNE I ALTERNATYWNE

2016-06-27
SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA KAWY - METODY TRADYCYJNE I ALTERNATYWNE

Pierwsi odkrywcy kawy przyrządzali ten wyjątkowy napar tylko na specjalne okazje, jakimi były na przykład wyprawy wojenne. Dzisiaj małą czarną pijemy każdego dnia i ciężko wyobrazić sobie nam poranek bez jej wyjątkowego smaku. Dla Włochów jej palenie i przyrządzanie stało się prawdziwym rytuałem. Jednak nie tylko oni mają swój wkład w to, jakiej kawy możemy się dziś napić w najlepszych kawiarniach.

1. Espresso.

2. Cappuccino.

3. Kawa po turecku.

4. Dripper, czyli alternatywny sposób przyrządzenia kawy.

Espresso.

Parzone espresso, SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA KAWY - METODY TRADYCYJNE I ALTERNATYWNE

Dla wielu to właśnie esspresso jest synonimem kawy. Wyrazisty i mocny napar z orzechową pianką, czyli cremą, na wierzchu podbił kubki smakowe ludzi na całym świecie. Ten sposób parzenia przyczynił się również do wielkiego sukcesu ekspresów ciśnieniowych. Każda dobra kawiarnia musiała bowiem taki mieć, jeśli chciała przygotowywać dla swoich gości wyśmienitą i popularną kawę.

Espresso to drobno zmielona kawa, która zaparzana jest pod ciśnieniem. Podaje się je zwykle w niewielkiej filiżance zaraz po posiłku. Sama nazwa wywodzi się od włoskiego przymiotnika espressivo, co znaczy wyrazisty. Doskonale oddaje to charakter tego popularnego napoju.

Cappuccino.

Cappuccino - latte art, SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA KAWY - METODY TRADYCYJNE I ALTERNATYWNE

To również sposób parzenia kawy, który zyskał popularność na całym świecie. Historia cappuccino sięga jednak dalej niż mogłoby się nam wydawać. Na samym początku raczyli się nim mnisi z zakonu kapucynów i to właśnie od nich pochodzi nazwa tego napoju.

Cappuccino to espresso ze spienionym mlekiem. Na jego powierzchni powstaje pianka, która może być posypana cynamonem, kakao lub startą czekoladą. Taki sposób przyrządzenia kawy sprawia, że jest to napój łagodny w smaku i idealnie pasujący do deserów lub słodkich przekąsek. Włosi piją go przede wszystkim rano i przedpołudniem.

Kawa po turecku.

Kawa po turecku, SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA KAWY - METODY TRADYCYJNE I ALTERNATYWNE

Kawa w tym regionie ma ogromne znaczenie i wiąże się nierozerwalnie z kulturą. W konserwatywnych środowiskach tureckich przyszła panna młoda musi przygotować dla swoich teściów kawę, co jednocześnie jest dla niej ostatecznym testem. Jeśli napój nie będzie przygotowany perfekcyjnie, do ślubu może nie dojść.

Na czym polega ten sposób przyrządzenia? Mieszamy drobno zmielone ziarno kawy z cukrem w specjalnym tygielku. W dalszej kolejności dolewamy zimnej wody i podgrzewamy kilka razy, nie dopuszczając jednak do zagotowania. Przed przelaniem kawy do filiżanki dodajemy kilka kropel zimnej wody, by wszystkie fusy opadły na dno. Tak przygotowany napar jest bardzo słodki i bardzo intensywny. Często dodaje się do niego jeszcze kardamonu lub cynamonu.

Dripper, czyli alternatywny sposób przyrządzenia kawy.

Chemex, SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA KAWY - METODY TRADYCYJNE I ALTERNATYWNE

Dripper, SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA KAWY - METODY TRADYCYJNE I ALTERNATYWNE

Coraz częściej w kawiarniach możemy w zakładce kawy spotkać takie nazwy jak dripper, chemex czy aeropress. To alternatywne sposoby przyrządzania kawy, które pozwalają wydobyć z niej zupełnie nowe nuty smakowe. Jedną z prostszych metod, którą można zastosować również w domu, jest dripper.

Urządzenie przypomina filiżankę, w której brakuje dna. Może być wykonane ze szkła, porcelany lub plastiku. Kawa, która została w nim przygotowana zawiera sporo kofeiny, jednak jej smak jest delikatny i charakteryzuje się nutami owocowym, orzechowymi lub karmelowymi. Jak przygotować taką kawę?

Do drippera wkładamy filtr do kawy – najlepsze są te wybielone. Przelewamy całość wrzątkiem, żeby pozbyć się papierowego posmaku. Następnie wsypujemy do środku średnio zmieloną kawę. Dobrze sprawdzą się odmiany, które nie są zbyt mocno palone.

W pierwszej kolejności wlewamy tylko niewielką ilość wody, by namoczyć ziarna – to tak zwany proces pre-infuzji, który pomaga wydobywać smak z ziarna. Kiedy cała woda opadnie na dno dzbanka, dolewamy jej pozostałą część. Tak przygotowana kawa na pewno postawi Was na nogi i wprowadzi w alternatywne metody przyrządzania tego niezwykłego napoju.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Polecamy kliknąć Kawa ziarnista na Cafesilesia.pl

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel