WŁAŚCIWOŚCI KAWY, O KTÓRYCH WARTO WIEDZIEĆ

2016-06-20
WŁAŚCIWOŚCI KAWY, O KTÓRYCH WARTO WIEDZIEĆ

Po raz pierwszy pobudzające właściwości kawy poznał etiopski pasterz kóz w IX wieku. Zauważył on, że zwierzęta po spożyciu czerwonych jagód nie mogą zasnąć w nocy. Od tamtego czasu kawa stała się jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a większe od niej zyski przynosi tylko ropa naftowa. Każdego dnia na świecie wypijamy ponad 3 miliardy filiżanek tego czarnego płynu. Warto więc zastanowić się, jaki jest jego wpływ na nasze zdrowie.

1. Pobudzenie i koncentracja z samego rana.

2. Pij kawę, będziesz szczęśliwy.

3. Sprawność umysłowa do późnego wieku.

4. Szczupła sylwetka.

5. Właściwości kawy – nie tylko kofeina.

6. Kto nie powinien pić kawy.

Pobudzenie i koncentracja z samego rana.

Kiedy Arabowie zaczynali upowszechniać kawę w XI wieku, nikt prawdopodobnie nie spodziewał się, że tysiąc lat później większość dorosłych osób będzie właśnie od niej zaczynała swój dzień. Poza oczywistymi walorami smakowymi, cenimy ją przede wszystkim dlatego, że pozwala nam stanąć na nogi i być gotowymi do działania. Dlaczego tak się dzieje?

Przyczyną jest oczywiście kofeina, która poprawia aktywność kory mózgowej, a tym samym podnosi poziom naszej koncentracji. Dzięki spożywaniu tego napoju jesteśmy w stanie szybciej zapamiętywać informacje.

Właściwością kawy jest również zmniejszenie odczucia zmęczenia. Dzieje się tak dlatego, że kofeina zajmuje miejsce receptorów adenozyny, dzięki podobnej do nich budowie. W ten sposób sygnał o potrzebie odpoczynku nie jest wysyłany do naszego mózgu.

Pij kawę, będziesz szczęśliwy.

Nie bez powodu kawę uznaje się za najpopularniejszą substancję psychoaktywną na świecie. Jej regularne picie przyczynia się do produkcji dopaminy, serotoniny i adrenaliny, czyli tych wszystkich hormonów, które na poziomie biochemicznym odpowiadają za to, byśmy czuli się szczęśliwi.

Ponadto kawa palona obniża napięcie mięśni gładkich, dzięki czemu jesteśmy odprężeni i zrelaksowani.

Sprawność umysłowa do późnego wieku.

Aromatyczny napój, który pijemy codziennie rano, może okazać się dla nas również skuteczną inwestycją w zdrowie na stare lata. Źródłem pozytywnych właściwości kawy w tym przypadku jest po raz kolejny kofeina, która obniża poziom enzymów odpowiadających za produkcję beta-amyloidu. Co oznacza to w praktyce?

Kofeina znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia starczej demencji, poprawia działanie pamięci długotrwałej, a ponadto opóźniania postępowanie takich chorób jak Alzheimer czy Parkinson. Pijąc kilka filiżanek dziennie, jesteśmy w stanie zwiększyć swoje szanse na to, że w dojrzałym wieku będziemy sprawni umysłowo.

Szczupła sylwetka.

Po kawę sięgają też osoby, które planują zrzucić parę kilogramów, a także sportowcy, którzy chcą zwiększyć wydolność własnych organizmów. O jakich właściwościach kawy należy wiedzieć w kontekście dbania o własną sylwetkę?

Przede wszystkim przyspiesza ona metabolizm i proces spalania tłuszczów. Warto również wspomnieć o wysokiej zawartości błonnika, który ma wpływ na regulowanie pracy jelit.

Sportowcy cenią sobie napar z dużą ilością kofeiny, ponieważ pomaga ona chronić białka mięśniowe i przyspiesza pracę układu krwionośnego. Zwiększa również produkcję adrenaliny, dzięki czemu zawodnicy są bardziej zmobilizowani do większego wysiłku.

Właściwości kawy – nie tylko kofeina.

W kawie znajduje się znacznie więcej pozytywnych substancji niż sama kofeina. Napar z ziaren kawowca jest źródłem antyoksydantów, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników. Dzięki temu degradacja zdrowych komórek ulega spowolnieniu. Oznacza to, że proces starzenia się zostanie spowolniony.

Antyoksydanty zmniejszają ponadto odkładanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, a także pomagają w walce z cukrzycą i niektórymi chorobami nowotworowymi.

Kto nie powinien pić kawy.

Choć napój rozpowszechniony przez Arabów w XI wieku ma wiele właściwości zdrowotnych, to należy zachować zdrowy rozsądek przy jego spożywaniu. Przede wszystkim powinny go unikać dzieci i kobiety w ciąży, ponieważ w tej grupie metabolizm kofeiny jest znacznie spowolniony. Jej spożycie powinny również ograniczyć osoby cierpiące na choroby układu krążenia.

Większość z nas może jednak cieszyć się faktem, że filiżanka ich ulubionej kawy nie tylko smakuje znakomicie, lecz ma również pozytywny wpływ na ich zdrowie.

Polecamy kliknąć Kawa ziarnista na Cafesilesia.pl

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2016

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel