Włoskie espresso idealne

2017-07-30
Włoskie espresso idealne

Kawa espresso to symbol słonecznej Italii i kawa dla prawdziwych koneserów kofeinowych naparów. Wyrazista w smaku, aromatyczna i pobudzająca potrafi postawić na nogi nawet najbardziej sennych i zmęczonych. Przygotowanie espresso doskonałego to jednak nie lada wyzwanie. Konieczne są oczywiście najwyższej jakości, wyselekcjonowane ziarna, odpowiedni sprzęt, ale także ogromne doświadczenie. Przede wszystkim espresso powinno mieć 25 ml objętości i być podawane w podgrzanych filiżankach wykonanych z grubej porcelany. Wierzch zwieńczać ma crema - gęsta orzechowo-brązowa pianka, pośrodku znajdować się ciemnobrązowe body (ciało), zaś na samym dnie tzw. serce, czyli esencja espresso.

Narodziny espresso

Wynalezienie espresso przypisuje się Luigi’emu Bazzera. Słynny po dziś dzień włoski producent ekspresów do kawy, w 1901 roku stworzył pierwsze urządzenie oparte na ciśnieniowym przepływie wody. Wówczas borykał się z problemem obecności pary, która negatywnie wpływała na smak małej czarnej. Z ekspresem Bazzerry postanowił zmierzyć się Desidero Pavoni. Niestety, bezskutecznie. Dopiero w 1947 roku Achille Gaggia stworzył nowy system podgrzewania wody, uporał się z nadmiernym parowaniem i tym samym ustanowił obecne standardy dotyczące smaku espresso.

Popularyzacja

Do wzrostu popularności espresso we Włoszech przyczyniła się postępująca urbanizacja. Wtedy to powstawać zaczęły specjalne bary serwujące wyłącznie espresso. Goście kawiarni wypijali małą czarną na stojąco, zazwyczaj o poranku. Ekspansję poza granice europejskiego państwa, espresso zawdzięcza trzem faktom. Po pierwsze, emigracji do Stanów Zjednoczonych w latach 50. XX wieku dużej części włoskiego społeczeństwa. Po drugie, alianckim żołnierzom stacjonującym na terenie Italii w trakcie II wojny światowej. Po trzecie gwiazdom Hollywood, które w latach 50. i 60. grały w takich filmach jak „Kleopatra”, „Quo Vadis” czy „Ben Hur”.

Rytuał parzenia

Przygotowanie espresso nie jest trudne, lecz, by smak napoju był idealny wymaga dużego doświadczenia i stosowania się do kilku zasad. Przede wszystkim kawa musi być świeżo zmielona. Espresso stanowi jej esencję, więc ma oddawać głębie smaku i aromatu. Objętość małej czarnej powinna wynosić nie więcej niż 25 ml, a na jej wierzchu znajdować się crema. Jeśli nie pokrywa ona całej powierzchni napoju to znak, że ziarna są raczej nieświeże lub zostały źle zmielone.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel