Wybieramy ekspres do domu – ekspresy kolbowe

2017-03-18
Wybieramy ekspres do domu – ekspresy kolbowe

Coraz więcej Polaków decyduje się na kupno ekspresu do mieszkania. Wybór jest olbrzymi – ekspresy kolbowe, kapsułkowe, przelewowe. Jeśli zależy nam na wyjątkowym smaku oraz możemy poświęcić nieco czasu na przyrządzenie kawy idealnym wyborem będzie ekspres kolbowy. Co warto o nim wiedzieć?

Ekspresy kolbowe polecane są tym osobom, które cenią sobie aromatyczne espresso oraz wszelkie kawy wykonywane na jego bazie. Jeśli jednak naszą ulubioną kawą jest duże americano znacznie lepszym (i tańszym!) rozwiązaniem będzie zakup ekspresu przelewowego – od kilku lat są one coraz popularniejsze. Drugą istotna informacją jest fakt, że przy ekspresach kolbowych samodzielnie będziemy musieli zadbać o zmielenie kawy i jej odpowiednie umieszczenie w kolbie. Niezbędne okażą się więc: młynek… i odrobina czasu i dobrej woli.

Kawa z ekspresu kolbowego – jak powstaje?

Zaparzenie espresso w ekspresie kolbowym możliwe jest poprzez przepuszczenie wody przez zmieloną kawę, umieszczoną właśnie w kolbie. Ważne są tu detale: temperatura wody (88-92 stopnie Celsjusza), grubość zmielenia kawy (nie może być ani zbyt drobno mielona, ani zbyt gruba), czas parzenia (ok. 25 sekund), jak i to, by ekspres wytworzył odpowiednie ciśnienie. Ekspresy kolbowe wytwarzają zazwyczaj ciśnienie 9 bar – to odpowiednia wartość do tego, aby uzyskać odpowiednie espresso. Ważna jest także moc ekspresu – wysoka wartość pozwoli na szybkie zagrzanie wody.

Mielenie kawy do ekspresu kolbowego

W odróżnieniu od ekspresów automatycznych ekspresy kolbowe nie posiadają wewnątrz młynków, które zmielą kawę i od razu umieszczą ją w podajniku do parzenia. Mieleniem i doborem kawy musimy zająć się samodzielnie. Oczywiście możliwe jest wykorzystanie gotowej kawy mielonej, jednak bariści nie polecają tego rozwiązania. Mielona kawa paczkowana zazwyczaj mielona jest w sposób uniwersalny – aby była odpowiednia zarówno do ekspresów przelewowych, makinetek i do klasycznego zalewania. Drugim problemem może być jakość i data ważności. Znacznie lepszym pomysłem jest samodzielnie wybieranie interesujących nas kaw w palarniach i ich mielenie w domu. Młynki znajdziemy w sklepach internetowych, oferujących akcesoria do parzenia kawy.

Kawa z mlekiem?

Większość producentów ekspresów kolbowych dodaje do swoich produktów dusze spieniające mleko. Tu również będziemy musieli nauczyć się odpowiedniego spieniania – ważna jest odpowiednia ilość mleka, czas spieniania no i oczywiście jego temperatura.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel