ZIMNA KAWA NIECO INACZEJ - COLD BREW!

2016-10-26
ZIMNA KAWA NIECO INACZEJ - COLD BREW!

Lato jest już tylko wspomnieniem, warto jednak opisać zjawisko, które stopniowo opanowało wszystkie cenione kawiarnie i restauracje. Pragnąc zaproponować klientom coś nowego w ofercie tych lokali pojawiło się tajemniczo brzmiące cold brew. Co to takiego? Czy warto się na nie skusić?

Z pewnością każdy z nas zetknął się i niejednokrotnie pił kawę mrożoną. Proces jej tworzenia jest prosty, jednak zawsze w jej przypadku konieczne było przygotowanie gorącego espresso. W przypadku cold brew sprawa jest całkowicie inna – jest to bowiem kawa mrożona, jednak parzona... na zimno! Brzmi dziwnie? Nie do końca!

Klasyczna kawa parzona zalewana jest wrzątkiem, przez co po kilku minutach otrzymywany jest gęsty i aromatyczny napar. Procesy zachodzące w tym czasie pozwalają na wydobycie wielu nut smakowych ze zmielonych ziaren. Cold brew bazuje na wykorzystaniu czasu. Otóż aby móc uzyskać ten wyjątkowy napój potrzeba jest przede wszystkim... cierpliwość. Zmielona kawa jest bowiem zalewana zimną wodą i odstawia na ok. 12 godzin. Po tym czasie zostaje ona odfiltrowana i podawana, najczęściej z dodatkowymi kostkami lodu, dodatkiem mleka.

ZIMNA KAWA NIECO INACZEJ - COLD BREW!

W czasie „parzenia” cold brew zachodzą całkowicie inne procesy niż w przypadku zalewania kawy wrzątkiem. Wielogodzinne nasączanie kawy powoduje wydobywanie jej smaku, który z pewnością zaskoczy każdego kawosza. Profil kawowy jest zupełnie inny, pozbawiony naturalnej kwasowości kawy. Warunkiem uzyskania wysokiej jakości cold brew jest wykorzystanie ziaren mielonych grubo lub średnio. W przypadku wykorzystania kawy drobno mielonej proces może być niepełny.

Czy cold brew możemy wykonać w domu?

Zdecydowanie tak – warto jednak odpowiednio przygotować się do tego procesu. Konieczne jest posiadanie kawy dobrej jakości – najlepsze oczywiście będą kawy typu arabika, średnio palone. Na litr wody będziemy potrzebować ok. 200 gramów kawy. Kawę wsypujemy do wysokiego naczynia, zalewamy wodą w temperaturze pokojowej, mieszamy... i już! Pozostaje nam czekać. W czasie 12 godzin warto również kilka razy przemieszać butelkę. Po odczekaniu 12 godzin kawę musimy przefiltrować – pomoże nam w tym klasyczny filtr do ekspresów przelewowych. I gotowe! Kawę podajemy w szklankach z kostkami lodu, opcjonalnie z dodatkowym mlekiem, cukrem.

ZIMNA KAWA NIECO INACZEJ - COLD BREW!

Pokaż więcej wpisów z Październik 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel