Blog

Warto pić zieloną herbatę, by zadbać o swoje zdrowie

Warto pić zieloną herbatę, by zadbać o swoje zdrowieZielona herbata, obok herbaty czarnej, jest jednym z najczęściej wybieranych napojów na świecie. W krajach azjatyckich pija się ją najczęściej, gdyż stanowi jeden z fundamentów tamtejszej kultury i tradycji. Ceniona jest nie tylko za swój wyjątkowy i delikatny smak, ale także za prozdrowotne właściwości, na temat których powstały liczne badania. Czy warto pić zieloną herbatę „ku zdrowotności”? By poznać odpowiedź na to pytanie, czytajcie dalej.
Przeczytaj więcej

Oto czemu espresso doppio to podwójna dawka szczęścia.

Oto czemu espresso doppio to podwójna dawka szczęścia.Pewnie każdy z nas ma swój ulubiony typ kawy, który raz za razem zamawia w pobliskiej kawiarni lub przygotowuje własnym sumptem w domowym ekspresie. Dla jednych będzie to duża i mocna czarna kawa, dla innych lekkie jak chmurka cappuccino, znajdą się też amatorzy latte z hojną porcją słodkiego syropu. Jednak nie każdy dobrze orientuje się w tym gąszczu obcobrzmiących nazw. Jeżeli w menu kawiarni zauważyliście espresso doppio i zastanawiacie się, co to za kawa i jak ją przygotować, spieszymy z wyjaśnieniem.
Przeczytaj więcej

Odkryj białą czekoladę do picia – najsłodszą wśród czekolad

Odkryj białą czekoladę do picia – najsłodszą wśród czekoladNiższe temperatury za oknem to niechybny znak, że najwyższy czas sięgnąć po ciepłe i rozgrzewające napoje. Idealnym przykładem napoju, który często pijamy w okresie jesienno-zimowym jest gorąca czekolada. Występuje w licznych odmianach smakowych, lecz najczęściej wybieramy czekoladę mleczną lub deserową. Mniej popularna, choć nie mniej smaczna jest biała czekolada do picia. Niektórzy odmawiają jej statusu czekolady, lecz niesłusznie. Zastanawiacie się, jak przygotować naprawdę smaczną białą czekoladę do picia? Czytajcie dalej!
Przeczytaj więcej

Dlaczego tamper to niezbędnik każdego baristy?

Dlaczego tamper to niezbędnik każdego baristy?Osoby bywające w kawiarni i przyglądające się pracy baristy wiedzą, że przygotowanie kawy wymaga nie tylko wiedzy i doświadczenia, ale również kilku akcesoriów. Podstawą jest oczywiście młynek i ekspres ciśnieniowy, jednak istnieje jeszcze jeden gadżet, bez którego przygotowanie espresso nie jest możliwe - tamper. Ten niewielki i niepozorny przedmiot ma niebagatelny wpływ na długość ekstrakcji kawy i jej ostateczny smak. Jak temper do kawy będzie najlepszy i dlaczego domowi bariści również powinni mieć go na wyposażeniu kuchni?
Przeczytaj więcej

Który ekspres Jura do domu wybrać, by najlepiej pasował do Ciebie?

Który ekspres Jura do domu wybrać, by najlepiej pasował do Ciebie?Szukając ekspresu ciśnieniowego do użytku domowego, większość osób decyduje się na zakup ekspresu automatycznego. Dlaczego? Urządzenie to jest zazwyczaj proste w obsłudze, odpowiednio konserwowane posłuży przez wiele lat i potrafi zaparzyć naprawdę dobrą kawę. Już od dekad niekwestionowanym pionierem w segmencie automatycznych ekspresów ciśnieniowych jest szwajcarska marka Jura. Jeżeli zastanawiacie się, jaki domowy ekspres Jura sprawdzi się w Waszej kuchni, to spieszymy z krótkim poradnikiem na temat najchętniej wybieranych modeli.
Przeczytaj więcej

Jak profesjonalny młynek do kawy z wagą może usprawnić Twoją kawiarnię?

Jak profesjonalny młynek do kawy z wagą może usprawnić Twoją kawiarnię?Młynek do kawy stanowi podstawowe wyposażenie każdej porządnej kawiarni. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się mniej istotny od ekspresu do kawy, to właśnie parametry młynka i zastosowane w nim rozwiązania techniczne decydują o jakości przygotowywanej kawy i sprawnej obsłudze klientów w lokalu. Jeżeli szukacie do swojej kawiarni odpowiedniego sprzętu, dobrym wyborem może być młynek do kawy z wagą. Jak działa taki sprzęt i które jego parametry są istotne z punktu widzenia baristy?
Przeczytaj więcej

Herbata jaśminowa i jej bogactwo kwiatowych aromatów.

Herbata jaśminowa i jej bogactwo kwiatowych aromatów.Aromatyzowanie herbaty to nie wymysł nowoczesności, a wielowiekowa tradycja, której korzeni należy szukać w Chinach. Już nawet kilkaset lat temu producenci herbaty łączyli szlachetne liście Camellia sinensis ze świeżymi ziołami lub kwiatami, by uzyskać nowy i niepowtarzalny smak. Jedną z najchętniej wybieranych herbat tego typu jest herbata jaśminowa, którą aromatyzuje się kwiatami jaśminu. Jak smakuje jaśminowa herbata i dlaczego warto wybierać tę aromatyzowaną naturalnie?
Przeczytaj więcej

Ristretto, czyli mała wielka kawa.

Ristretto, czyli mała wielka kawa.Espresso, cappuccino, macchiato – to nazwy, z którymi bywalcy kawiarni są doskonale zaznajomieni. Są to w końcu najczęściej zamawiane kawy, które przygotowuje się przy pomocy ekspresu ciśnieniowego. To jednak zaledwie niewielka część kawowych specjałów, które może zaparzyć dla nas barista. Jeżeli do tej pory nie słyszeliście o caffè ristretto, małej siostrze kultowego espresso, czym prędzej zasiądźcie do dalszej lektury. Jaki napój kryje się pod tą egzotyczną nazwą? Czy ristretto można przygotować w zaciszu własnej kuchni?
Przeczytaj więcej

Jakie cechy wyróżniają najlepsze ekspresy do kawy?

Jakie cechy wyróżniają najlepsze ekspresy do kawy?Wybór ekspresu ciśnieniowego do domowego użytku to nie lada wyzwanie. Zazwyczaj jest to spora inwestycja, dlatego zakup takiego sprzętu powinien być poprzedzony pewnym rozeznaniem na rynku ekspresów, a także wnikliwą lekturą specyfikacji technicznej urządzenia. Niejednokrotnie pomocne bywają opinie innych użytkowników oraz recenzje, które mogą wpłynąć na ostateczną decyzję o zakupie. Jeżeli właśnie przymierzacie się do zakupu ekspresu do kawy, sprawdźcie, naszym zdaniem, najlepsze ekspresy do kawy, które mogą zagościć w Waszej kuchni, by cieszyć oko i kubki smakowe.
Przeczytaj więcej

Tabletki do czyszczenia ekspresu. Dlaczego warto ich używać?

Tabletki do czyszczenia ekspresu. Dlaczego warto ich używać?Regularne i skrupulatne czyszczenie ekspresu do kawy leży w naszym najlepszym interesie. Gromadzący się kamień oraz odkładające się na komponentach ekspresu tłuszcz i resztki kawy odciskają niesmaczne piętno na smaku i jakości przygotowywanego naparu, a także skracają żywotność urządzenia. Nie oznacza to jednak, że każdorazowo musimy rozkładać nasz ekspres na czynniki pierwsze i czyścić każdy element z osobna. Generalne czyszczenie ekspresu warto przeprowadzać co kilka miesięcy, a na co dzień wykonywać pomniejsze zabiegi, wykorzystując np. tabletki do czyszczenia ekspresu, które pomogą utrzymać urządzenie w dobrej kondycji.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel