Profesjonalny sklep z kawą i ekspresami

Profesjonalny sklep
z kawą i ekspresami

(32) 284 70 32 sklep@cafesilesia.pl

(32) 284 70 32sklep@cafesilesia.pl


Jak wybrać i gdzie kupić dobrą kawę?

Gatunek kawy: 100% Arabica czy mieszanka z Robustą?

Na świecie istnieje ponad 60 gatunków kawy, jednak w praktyce większość z nich stanowi zaledwie 1% całej produkcji. Najczęściej spotykana i zazwyczaj najwyżej ceniona jest Arabica. Szacuje się, że 70% wszystkich plantacji uprawia właśnie ten gatunek kawy. Napar zaparzony z takich ziaren będzie raczej łagodny z lekko wyczuwalną kwaskowatością i nutami czekoladowymi. Również zawartość kofeiny będzie tutaj mniejsza niż w Robuście. Zazwyczaj kształtuje się ona na poziomie 0,9 -1,7%.

Istnieje wiele odmian Arabiki, których smak znacząco się od siebie różni. Jedną z najpopularniejszych jest Bourbon, który posiada jeszcze szereg wariacji jak yellow, orange czy red. Smak tej odmiany jest delikatny i słodki. W Pacamarze odnajdziemy natomiast nuty cytrusów i kwiatów, a w SL28 wysoką kwasowość. Warto czytać profile sensoryczne, by lepiej ocenić, która z kaw będzie odpowiadała naszym gustom.

A jak prezentuje się Robusta? Tutaj możemy liczyć na wyrazisty, bardziej goryczkowy smak i znacznie większą zawartość kofeiny. Te kawę odkryto dopiero w XIX wieku, jednak jej uprawa stała się bardzo popularna ze względu na swoją wytrzymałość na warunki środowiska. Robusta występuje najczęściej jako element mieszanki w kawach przeznaczonych do espresso. Dzięki niej napar zyskuje na wyrazistości i mocy. Dodając Robustę można uzyskać także znacznie intensywniejszą piankę. Polecamy Wam spróbować nie tylko 100% Arabiki, ale również mieszanek z Robustą.

 

Jaki rodzaj palenia kawy wybrać?

Przed wyborem stopnia wypalenia powinniśmy sobie zadać podstawowe pytanie: jakim sposobem będziemy parzyć kawę? Jednym z podstawowych podziałów są oczywiście alternatywy, jak drip, chemex czy aeropress, do których wybieramy jasne lub średnie palenie. W przypadku metod ciśnieniowych będzie to średnie lub mocniejsze palenie. Jak jednak zmienia się smak i właściwości kawy w zależności od tego procesu?

Kawę wypalamy przede wszystkim po to, by wydobyć z niej odpowiedni smak. Surowe ziarna mają zaledwie kilka związków aromatycznych, podczas gdy wyprażone ponad 700. Lżej wypalone ziarna w smaku są bardziej owocowe i kwaskowate. Mocniejsze palenie sprawia, że na pierwszym plan wysuwają się nuty orzechowo-czekoladowe i pojawia się goryczka. Wraz z intensywnością wypalenia spada zawartość kofeiny w ziarnach, co dla wielu osób nie jest intuicyjne.

Należy pamiętać, że zbyt mocne wyprażenie kawy pozbawia ją  cukrów i tłuszczów. W smaku takiego naparu wyczuwalna jest spalenizna, popiół i wysoka goryczka. Stosuje się je często w przypadku kawy niskiej jakości, ponieważ ukrywane są w ten sposób ich wady.

Jeśli więc cenimy sobie smak cytrusów i kwiatów, wybierajmy jaśniejsze palenie i metody alternatywne. W takich kawach odnajdziemy też większą zawartość kofeiny. Jeśli szukamy klasycznych nut czekoladowo-orzechowych wybierzmy mocniejsze palenie i metody ciśnieniowe.

 

Jakość ziaren: czy warto wybierać kawy speciality?

W specjalistycznych sklepach z kawą jak Cafe Silesia można znaleźć również ziarna z segmentu speciality. Czym są takie kawy i czy warto je kupować?

Kawy są oceniane w skali od 1 do 100 quality graderów i tylko te, które osiągnęły notę powyżej 80 punktów mogą uzyskać miano speciality. W przypadku tych kaw nie spotyka się mocnego palenia, ponieważ ich twórcom zależy na wydobyciu przede wszystkim owocowych, naturalnych aromatów.

W śród kaw speciality bardzo często możemy spotkać mieszanki, składające się z wielu odmian Arabik, ale występują tu również kompozycje z Robustą. Niektóre palarnie wypuszczają również single, czyli kawy, które w całości pochodzą z konkretnej plantacji. Znawcy więc już po spojrzeniu na informacje o pochodzeniu ziaren, metodzie obróbki i stopniu palenia mogą szybko ocenić jak kawa będzie smakowała.

 

Kawa mielona czy ziarnista?

Najczęściej spotykamy się z przekonaniem, że najlepszym wyborem jest kupienie kawy ziarnistej. Kawa mielona zachowuje świeżość znacznie krócej, ponieważ szybko wietrzeje razem z wartościowymi aromatami. Musimy jednak zdać sobie sprawę, że jeśli chcemy kupować kawę ziarnistą musimy być wyposażani w odpowiedniej jakość młynek żarnowy. W przeciwnym wypadku możemy doprowadzić do tego, że nasze ziarna zostaną zmielone nierównomiernie. Pył kawowy pozostawi po sobie dużą gorycz, a większe drobinki kawy nie pozwolą na wydobycie jej prawdziwego aromatu. Jeśli więc nie posiadamy odpowiedniego młynka, to lepszym wyborem będzie kawa mielona.

 

Gdzie kupować kawę?

Kawę najlepiej kupować w sklepach specjalistycznych. Jeśli decydujemy się na zakup przez internet, to należy zwrócić uwagę na to, by kawy były odpowiednio opisane. Zawsze powinna pojawić się informacja o gatunku i odmianie ziaren. Niezbędne są również informacje o stopniu palenia i metodzie obróbki. Bardzo dobrze, gdy w ulotce wypisana jest również wielkość ziaren i wysokość na której znajduje się plantacja. Te wszystkie informacje razem z profilem sensorycznym kawy, jej przeznaczeniem i opiniami klientów znajdziecie w Cafe Silesia. Sprawdźcie ofertę naszych kaw!

Zapisz się do newslettera!

otrzymaj dodatkowe
20zł na dalsze zakupy

Jura Fiorenzato Etno cafe Doubleshot Coffeeproficiency Caffen Mokito La Brasiliana Agust Cafe Izzo Fantino Meseta Varesina Lavazza Bezzera Bialetti
do góry
{nocache:0e1d7c1d06d14f84cc034d1522c80e61#0}
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl