KAWA SPECIALITY
( ilość produktów: 151 )
susz z owoców kawowca COFFEE PLANT CASCARA 180g
Suszone owoce kawowca
Opakowanie: 180
g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Kostaryka
Obróbka: natural
Profil sensoryczny: Melon, śliwka, mirabelka, miód, jaśmin
Odmiany botaniczne: Bourbon, Jackson, Mbirizi
Cascara to wysuszona skórka owoców kawowca, z której można zaparzyć pyszny, orzeźwiający napar. W smaku cascara cieszy herbatowatymi nutami z przyjemną, owocową słodyczą melona, śliwek i kwiatowymi nutami jaśminu. Napar można zaparzyć jak herbatę; ma bardzo niewielką ilość kofeiny.
Sposób przygotowania:
- Na każde 100ml wody wsyp 7g suszu;
- Susz zalej wrzątkiem;
- Przykryj i odstaw na 4-5min;
- Przelej do filiżanki odcedzając fusy;

kawa ziarnista HAYB Guatemala La Bolsa 250g
HAYB Guatemala La Bolsa 250g
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Gwatemala
Region: La Libertad, Huehuetenango
Odmiana botaniczna: Caturra, Bourbon
Wysokość upraw: 1300 - 1600 m n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Profil sensoryczny: Czekolada, karmel,orzech laskowy
Przeznaczenie: metody alternatywne
Plantacja La Bolsa została założona przez Jorge Vides w 1958 roku, obecnie czuwa nad nią już trzecie pokolenie rodu. Same uprawy prowadzone są w stabilnym, wygodnym mikroklimacie; lezą pomiędzy dwoma górami zachodniej Gwatemali. Kawa posiada lepkie body, wyraźną orzechowość i kwasowość czerwonych owoców.

kawa ziarnista KAFAR KOSTARYKA La Guaca 250g
KOSTARYKA La Guaca
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Kostaryka |
---|---|
Region: | Chirippo, brunca region, prowincja San Jose |
Farma: | La Guaca |
Odmiana botaniczna: | Catuai |
Obróbka: | Honey-controlled fermentation |
Profil: | Rum, toffi, truskawki |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Głęboka, słodka i gęsta!
Kostaryka La Guaca cieszy bardzo złożonym smakiem. Na pierwszy plan wybijają się truskawki, syrop klonowy i toffi. W posmaku czekolada, orzechy laskowe i rum.

kawa Hard Beans BRAZYLIA CAMPO 500g | PRZELEW
BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 500g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Region: | Campo das Vertentes |
Wysokość upraw: | 900 - 1300 m n.p.m |
Odmiana botaniczna: | Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai |
Obróbka: | natural |
Nuty smakowe: | Nugat, czekolada, suszona figa |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Zielone ziarno zostało zakupione zgodnie z zasadami Direct Trade. Oznacza to przede wszystkim zakup surowca pozyskanego w zrównoważony sposób bezpośrednio od plantatora. Przekłada się to nie tylko na najwyższą jakość kawy, ale również pełną transparentość samej kawy oraz jej uprawy. Ziarna z plantacji to palarni transportowane są w specjalnych workach Specialty Coffee Bags zaprojektowanych przez Universidade Federal De Lavras oraz BSCA Cafes Especiais Do Brasil. Bezpośrednio przekłada się to na jeszcze wyższą jakość produktu finalnego - czyli lepszą filiżankę kawę.
Jest to klasyczna brazylijska kawa. Znakomicie zrównoważona, czysta, rześka, delikatnie owocowa. W filiżance możemy oczekiwać nut nugatu, czekolady oraz suszonych fig.

kawa ziarnista Hard Beans BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES 500g Espresso
BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 500g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Region: | Campo das Vertentes |
Wysokość upraw: | 900 - 1300 m n.p.m |
Odmiana botaniczna: | Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai |
Obróbka: | natural |
Nuty smakowe: | Nugat, czekolada, suszona figa |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe: espresso, kawiarka |
Zielone ziarno zostało zakupione zgodnie z zasadami Direct Trade. Oznacza to przede wszystkim zakup surowca pozyskanego w zrównoważony sposób bezpośrednio od plantatora. Przekłada się to nie tylko na najwyższą jakość kawy, ale również pełną transparentość samej kawy oraz jej uprawy. Ziarna z plantacji to palarni transportowane są w specjalnych workach Specialty Coffee Bags zaprojektowanych przez Universidade Federal De Lavras oraz BSCA Cafes Especiais Do Brasil. Bezpośrednio przekłada się to na jeszcze wyższą jakość produktu finalnego - czyli lepszą filiżankę kawę.
Jest to klasyczna brazylijska kawa. Znakomicie zrównoważona, czysta, rześka, delikatnie owocowa. W filiżance możemy oczekiwać nut nugatu, czekolady oraz suszonych fig.

kawa ziarnista KAFAR | INDONEZJA Bersama 250g
INDONEZJA Bersama
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Indonezja
Region:Sumatra, Kerinci
Odmiana botaniczna:Adung Sari, Sigar Utang
Metoda obróbki:Anaerobic Honey
Profil sensoryczny: ananas, miód, przyprawy
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Złożona,, słodka, wyraziście kwaskowata
Kawa o bardzo złożonym aromacie. Na pierwszym planie wyczuwalne fermentowane kakao, tropikalne owoce i przyprawy, całość uzupełniona lekko miodowym charakterem.

Coffee Pro GWATEMALA RIO AZUL 250g | PRZELEW
GWATEMALA RIO AZUL
Skład: 100% arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem
chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Producent: Rio Azul EP
Wysokość upraw: 1500-1800m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Bourbon, Catuai, Caturra
Obróbka: Washed
Przeznaczenie: metody alternatywne
Profil sensoryczny: żurawina, czekolada, orzechy

kawa COFFEE PLANT Kolumbia La Reserva 250g
Kolumbia La Reserva
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kolumbia
Odmiana botaniczna: Caturra, Chiroso
Wysokość upraw: 1950-2000 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic natural
Profil sensoryczny: Miód wielokwiatowy, figa, truskawka
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa specialty z kolumbijskiej Finca La Reserva przeszła proces fermentacji beztlenowej (anaerobic natural), dzięki czemu zyskała intensywną słodycz, owocowy charakter i miodową głębię.
W jej smaku dominują wyraźne nuty miodu, harmonijnie przeplatające się z kwiatowymi akcentami i aromatem czerwonych owoców. Figowy posmak dodaje zbalansowanej głębi, a pełna, gęsta struktura sprawia, że każdy łyk pozostawia przyjemne, lekko lepkie odczucie.

Coffee Pro KOSTARYKA La Guaca 250g | PRZELEW
KOSTARYKA La Guaca
Skład: 100% arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem
chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: Kostaryka
Region: Chirripo
Producent: Urena Rojas Family
Wysokość upraw: 1700m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Catuai
Obróbka: Sealed fermentation, Black Honey
Przeznaczenie: metody alternatywne
Profil sensoryczny: Mango, banan, rum

Coffee Pro Gwatemala Rio Azul 250g | ESPRESSO
GWATEMALA RIO AZUL
Skład: 100% arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem
chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Producent: Rio Azul EP
Wysokość upraw: 1500-1800m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Bourbon, Catuai, Caturra
Obróbka: Washed
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny: żurawina, czekolada, orzechy

Coffee Pro BRAZYLIA Cocarive 250g | PRZELEW
BRAZYLIA Cocarive
Skład: 100% arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem
chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: Brazylia
Region: Cocarive
Producent: Jose Wagner Ribeiro Junqueira
Wysokość upraw: 1200 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Yellow Catuai
Obróbka: Pulped Natural
Przeznaczenie: metody alternatywne
Profil sensoryczny: ciemna czekolada, orzechy, żółte owoce

kawa ziarnista KAFAR | BURUNDI Yandaro 250g
BURUNDI Yandaro
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Burundi |
---|---|
Region: | Kayanza |
Odmiana botaniczna: | Red Bourbon |
Obróbka: | Fully Washed |
Profil: | Miód, brzoskwinia, limonka |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Jedwabista, herbaciana.
W charakterze przypomina przede wszystkim herbatę z miodem i cukrem, całość uzupełniona nutami owoców takich jak brzoskwinie i czerwone owoce. Rześka o owocowym charakterze.

kawa COFFEE PLANT Kolumbia Narino Decaf 250g
Kolumbia Narino Decaf
Skład: 100% Arabica
Brak kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kolumbia
Region: Nariño
Odmiana botaniczna: Caturra, Castillo, Colombia
Wysokość upraw: 1700-2300 m n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Profil sensoryczny: Śliwka węgierka, czekolada, kwiaty
Przeznaczenie: metody alternatywne
Bezkofeinowa propozycja, którą bez obaw można się delektować niezależnie od pory dnia. Kofeina została wyciągnięta z ziaren metodą "sugarcane (EA) decaf" - pomocą octanu etylu (EA) naturalnie pozyskiwanego z cukru trzcinowego.

kawa ziarnista KAFAR | KOLUMBIA El Recreo 250g
KOLUMBIA El Recreo
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Region:La Estrella, Acevedo
Odmiana botaniczna:Caturron (Caturra Mutation)
Metoda obróbki:Natural
Profil sensoryczny: Rodzynki, wiśnia, czekolada deserowa
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Zaskakująca, musująca, soczysta.
Kawa w swoim charakterze bardziej afrykańska niż amerykańska, choć kolumbijska... W profilu dużo kwasowych, rześkich nut rodzynek, żurawiny i wiśni, w tle pojawiają się też nuty przypraw.

kawa ziarnista KAFAR | INDONEZJA Java Ijen 250g
INDONEZJA Java Ijen
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Indonezja |
---|---|
Region: | East Java |
Odmiana botaniczna: | Typica, S795, Andungsari |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Czarna herbata, owoce leśne, agrest |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Lepka, herbaciana.
W charakterze przypomina przede wszystkim czarną herbatę z toffi, z nutami mocno dojrzałego agrestu.

Coffee Pro KOSTARYKA El Mango 250g | PRZELEW
KOSTARYKA El Mango
Skład: 100% arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem
chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: Kostaryka
Region: Brunca
Producent: Cafe Rivense Del Chirripó
Wysokość upraw: 1550 m n.p.m.
Odmiana botaniczna:Caturra, Catuai
Obróbka: Anaerobic
Przeznaczenie: metody alternatywne
Profil sensoryczny: Szampan, żółte śliwki, kokos

BeMyBean Brazylia Patrocinio 1kg | ESPRESSO
Brazylia Patrocinio
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma: Monte Carmelo, Chapadao de Ferro
Odmiana botaniczna: Paraiso MG, Mundo Novo
Wysokość upraw: 800-1300 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Brazylia Petrocinio to połączenie wysiłków dwóch plantatorów, Acacio Jose Dianin i Cesara Jordao. Kawa uprawiana we wschodniej Brazylii, w klimacie z gorącym, wilgotnym latem i bardzo łagodną zimą, dzięki czemu owoce mają optymalne warunki do wzrostu (i przechowywania).
W naparze bardzo prosta, czysta, słodka. Dominują nuty kakao, czereśni i nerkowców.

BeMyBean Funky Bean 250g | ESPRESSO
Funky Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Funky Bean to mieszanka, która zmienia się sezonowo. Podstawą blendu zawsze jest ziarno obrabiane metodą natural dające delikatną słodycz suszonych owoców oraz nuty funky.
Dedykowana metodom ciśnieniowym, ale świetnie się sprawdzi również w ekspresach przelewowych typu Moccamaster, gdzie wyciągniemy z niej bardzo wysoką słodycz, lekką kwasowość i odrobinę goryczki.

BeMyBean Heavy Bean 250g | ESPRESSO
Heavy Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma:Minas Gerais
Odmiana botaniczna:
Mundo Novo, Bourbon, Catuai
Wysokość upraw: 1100 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Pulped natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa palona pod espresso, z myślą o fanach nieco intensywniejszej smakowo kawy. Dzięki nieco ciemniejszemu stopniu palenia kawa zyskuje uniwersalność i gwarantuje brak nudy. W zależności od wybranej metody parzenia, a nawet specjału kawowego, jest kwasowość może się zmieniać, czasem jest bardziej owocowa, czasem po prostu słodsza, zawsze jednak dominują nuty czekolady, nugatu i cukru trzcinowego.
W naparze bardzo prosta, czysta, słodka. Dominują nuty kakao, czereśni i nerkowców.

BeMyBean Funky Brew 250g | PRZELEW
Funky Brew
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia, Burundi
Region: Chapadao de Ferro / Kayanza
Odmiana botaniczna: Bourbon, Mundo Novo, Catuai
Wysokość upraw:1350-1550 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural / Natural
Profil sensoryczny: Papaja, kaki, granola
Przeznaczenie: metody alternatywne
Funky Bean to mieszanka, która zmienia się sezonowo. Podstawą blendu zawsze jest Brazylia 50% obrabiana metodą natural . Czuć w niej lekko kwaskową papaję i dojrzałe kaki, drugi rodzaj ziaren ma wzbogacić napar o słodycz suszonych owoców i granoli.
Dedykowana alternatywnym metodom zaparzania, w zależności od wybranego zaparzacza, smak kawy może być mniej lub bardziej kwasowy, dlatego warto spróbować różnych metod.

BeMyBean Bass Brew 250g | PRZELEW
Bass Brew
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia, ?
Region: Chapadao de Ferro / ?
Odmiana botaniczna: Paraiso MG, Mundo Nuovo, ?
Wysokość upraw:800 - 1300 / ?? m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural, Washed
Profil sensoryczny: kakao, orzech laskowy, nektarynki.
Przeznaczenie: metody alternatywne
Wyjątkowy blend, w którym 85% stanowi ziarno brazylijskie, pozostałe 15% zaś - to zależy. Kawa jest komponowana z ziaren, które obecnie używane są do sezonowych i czasowych kaw palarni, tak aby nic się nie zmarnowało, ale żeby stale uzyskiwać napar o konkretnym charakterze. W smaku ma być dużo ciężkich, ale słodkich nut i bardzo niewiele kwasowości.

BeMyBean Sunny Brew 250g | PRZELEW
Sunny Brew
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Burundi, Etiopia
Region:Yirgacheffe, Kayanza
Odmiana botaniczna: red bourbon, heirloom
Wysokość upraw:1850 m n.p.m.
Metoda obróbki: sok malinowy, czerwona porzeczka, agrest, kompot truskawkowy
Profil sensoryczny: herbata malinowa, kumkwat, jogurt pitny
Przeznaczenie: metody alternatywne
Świetnie sprawdzi się jako kawa codzienna.Przed ziarnami pozostawiono jedno kryterium: ma być przyjemnie jak ciepły, lipcowy wieczór. W efekcie uzyskujemy kawę rześką, a jednocześnie intensywnie słodką, z delikatnymi fermentowanymi nutami.

kawa Hard Beans KENIA Rungeto Kiangoi AA 250g
KENIA Rungeto Kiangoi AA
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kenia
Region: Kirinyaga
Wysokość upraw:1600 - 1800 m n.p.m
Odmiana botaniczna:SL 28, SL 34, Batian
Metoda obróbki: Fully washed
Profil sensoryczny: rabarbar, cytrusy, mleczna czekolada
Przeznaczenie: Metody przelewowe
Ziarna rosną na obficie żyznej ziemi. Po zbiorze wiśnie obrabiane są metodą washed, w smaku zyskujemy więc typowo kenijską, klarowną kawę. W naparze wyczuwalne nuty cytrusów, rabarbaru z subtelną mleczną czekoladą.

Hard Beans KOSTARYKA Los Duran H17 Full Honey 250g | PRZELEW
KOSTARYKA Los Duran H17 Full Honey
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Kostaryka |
---|---|
Region: | West Valley |
Wysokość upraw: | 1650 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | H17 |
Obróbka: | Full Honey |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Kawa z rodzinnej plantacji będącej w rękach rodziny Duran. Do paczki trafiła odmiany H17 (hybryda etiopskiej odmiany Landrace i lokalngo Sarchimora). Ziarna zostały obrobione metodą miodową (w zasadzie full honey). W naparze wyczuwalne nibsy kakaowe, mandarynka., wiśnie.

kawa ziarnista HAYB Rwanda Mahembe Anaerobic 72h 250g
HAYB Rwanda Mahembe
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Rwanda
Region: Western Province
Odmiana botaniczna: Red Bourbon
Wysokość upraw: 1700-1900 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic 72h
Profil sensoryczny: Jeżyna, whisky, toffi
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
Ziarno fermentowane w beztlenowej atmosferze przez 72 godziny, dzięki czemu napar charakteryzuje się wysoką słodyczą. Kawa czysta, elegancka, z bardzo długim, przyjemnym, grejpfrutowym jeżyn.

kawa ziarnista KAFAR | KENIA Mwira Fully Washed 250g
KENIA Mwira
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kenia
Region:Embu
Odmiana botaniczna:SL 28, SL34, Ruiru 11, Batiyan
Metoda obróbki:Fully Washed
Profil sensoryczny: Porzeczka, kwiaty, migdały
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Rześka, łagodna, pełna.
W naparze dominują świeże nuty czerwonych owoców i kwiatowa łagodność. Napar kompletny, niezłożony, typowo afrykańska kawa.

Hard Beans GWATEMALA La Maravilla H1 250g
GWATEMALA La Maravilla H1
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Gwatemala |
---|---|
Region: | Hueheuetenango |
Wysokość upraw: | 1500-1850 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | H1 |
Obróbka: | Washed |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
„La Maravilla” oznacza po hiszpańsku „cud” i to słowo doskonale oddaje charakter tej kawy. Jej słodki, zbalansowany, owocowy profil, wzbogacony nutami dżemu jeżynowego, borówki i śliwki, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Ta wyjątkowa kawa pochodzi z malowniczej, trudno dostępnej farmy w regionie Huehuetenango w Gwatemali – to prawdziwy skarb, który koniecznie trzeba odkryć!

kawa COFFEE PLANT Etiopia Gera 250g
Etiopia Gera
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kenia
Region: Kiambu
Odmiana botaniczna: 74100 , HEIRLOOM, WUSH WUSH
Metoda obróbki: Myta
Profil sensoryczny: Dojrzała wiśnia, morela, dżem pomarańczowy, kwiaty
Przeznaczenie: metody alternatywne
Etiopia Gera to kawa z górzystego regionu zachodniej Etiopii, gdzie żyzne i wilgotne gleby tworzą idealne warunki dla jej uprawy. Dzięki obróbce washed ziarno zyskało wyjątkową czystość i soczystość. Charakteryzuje się intensywnym, owocowym profilem – dominuje w niej dojrzała wiśnia, słodycz pomarańczy oraz subtelne nuty moreli, uzupełnione delikatnym, kwiatowym aromatem. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią bogate, owocowe smaki i aromaty, które pozostawiają niezapomniane wrażenia.

kawa COFFEE PLANT Kenia Ragati 250g
Kenia Ragati
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kenia
Odmiana botaniczna: SL28, SL34, Ruiru 11
Metoda obróbki: Washed
Profil sensoryczny: Cytrusy, agrest, pomidor malinowy
Przeznaczenie: metody alternatywne
Ziarna kawy ze stacji Ragati w Kenii zostały poddane obróbce washed, co nadało im czysty i jasny profil smakowy. Choć metoda obróbki jest klasyczna, kawa zaskakuje nietuzinkowym aromatem – obok cytrusów i nut agrestu pojawia się delikatny, przyjemny zapach pomidora malinowego.
Smak jest soczysty, słodki i jednocześnie kwaskowy, harmonijnie łącząc cytrusowe i agrestowe akcenty. To Kenia w swojej najlepszej formie – przyjemna, a zarazem pełna intrygujących i nieoczywistych doznań smakowych.

kawa COFFEE PLANT Kenia Nyeri Decaf 250g
Kenia Nyeri Decaf
Skład: 100% Arabica
Brak kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kenia
Odmiana botaniczna: SL28, SL34
Metoda obróbki: Washed
Profil sensoryczny: Grejpfrut, ciemne winogrono, słodkie kakao
Przeznaczenie: metody alternatywne
Bezkofeinowe ziarno może zaskoczyć swoją głębią i bogactwem smaku. Kenia Nyeri to doskonały przykład, jak afrykańskie kawy zachowują swój niepowtarzalny charakter nawet po dekofeinizacji.
Ziarno zostało poddane naturalnemu procesowi dekofeinizacji przy użyciu dwutlenku węgla, a następnie klasycznej obróbce na mokro (washed). W efekcie kawa zachowuje pełnię smaku – dominuje w niej słodkie kakao, soczyste nuty ciemnego winogrona i subtelny aromat grejpfruta.
To dowód na to, że starannie poprowadzony proces produkcji i wyjątkowe pochodzenie ziaren decydują o bogatym profilu smakowym, który wyróżnia bezkofeinową Kenię Nyeri w każdej filiżance przelewu.

kawa ziarnista HAYB Gwatemala Santa Barbara 250g
Gwatemala Santa Barbara
Skład 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Gwatemala |
---|---|
Region: | Huehuetenango |
Wysokość upraw: | 1600-1850 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Caturra, Typica, Sarchimor |
Obróbka: | Washed |
Profil sensoryczny: | Gorzka czekolada, prażone migdały, suszone figi |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Profil tej kawy to bogactwo nut czekolady i prażonych orzechów, z delikatnym akcentem suszonych owoców. Wyraźna słodycz i niska kwasowość czynią ją doskonałym przykładem klasycznej, mytej kawy z Gwatemali – idealnie zrównoważonej i pełnej smaku.

kawa ziarnista HAYB SALWADOR Los Pirineos 250g
SALWADOR Los Pirineos
Skład 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Salwador |
---|---|
Region: | Usulatan |
Wysokość upraw: | 1400 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Pink Bourbon |
Obróbka: | Washed |
Profil sensoryczny: | BIały grejpfrut, maliny, praliny czekoladowe |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Kawa pochodzi z plantacji Los Pirineos, położonej na szczycie wulkanu Tecapa, w regionie Tepaca Chinameca w Usulután. Właścicielem farmy jest Gilberto Barona, którego rodzina prowadzi tę plantację od ponad 120 lat. Gilberto jest znany ze swojego zaangażowania w eksperymenty z różnymi odmianami kawowca, a także nowatorskimi metodami uprawy i obróbki. Jego pasja i innowacyjność przynoszą doskonałe rezultaty, które znajdują odzwierciedlenie w jakości kawy z tej wyjątkowej plantacji.

kawa ziarnista KAFAR | INDONEZJA Trenggeling wet-hulled 250g
INDONEZJA Trenggeling
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Indonezja
Odmiana botaniczna:andung sari, ateng, jember, timtim, typica
Metoda obróbki:Wet hulled
Profil sensoryczny: Czereśnia, cedr, kakao
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Ta kawa oferuje intensywne nuty kakao, które subtelnie przeplatają się z soczystymi czereśniami, tworząc bogaty i zbalansowany profil smakowy. Wyczuwalny jest także charakterystyczny dla kaw z Azji aromat cedru, nadający jej wyrafinowanego, drzewnego akcentu.
W smaku dominuje soczysta, owocowa kwasowość, która długo utrzymuje się na podniebieniu, pozostawiając przyjemne, świeże wrażenie. Całość dopełnia jedwabiste body, które nadaje naparowi aksamitnej struktury i harmonii.

kawa ziarnista KAFAR | ETIOPIA Bekele Anaerobic honey 250g
ETIOPIA Bekele
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Etiopia
Region: Sidamo
Odmiana botaniczna:74158, wollega
Metoda obróbki:Anaerobic honey
Profil sensoryczny: Brzoskwinia, kwiaty, cukier trzcinowy
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Kawa zachwyca słodkim aromatem białych kwiatów, który doskonale współgra z soczystymi nutami brzoskwiń otulonych mleczną czekoladą. Ten złożony profil smakowy urzeka swoją delikatnością i harmonią.
Wyjątkowo gęste i pełne body dodatkowo wzmacnia wrażenie słodyczy, dostarczając intensywnego, niemal fizycznego odczucia bogactwa smaku. Długi posmak, przypominający cukier trzcinowy, pozostaje na podniebieniu, zapewniając przyjemne zakończenie każdej filiżanki.

BeMyBean Sumatra Kerinci 250g | PRZELEW
Sumatra Kerinci
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Indonezja
Region: Aceh Province
Odmiana botaniczna: Andung Sari, Sigarar Utang
Wysokość upraw:1600 m. n.p.m.
Metoda obróbki: anaerobic natural
Profil sensoryczny: jagoda kamczacka, jeżyna, cascara, czarny bez
Przeznaczenie: metody alternatywne
U podnóża majestatycznej góry Kerinci – wulkanu leżącego na wyspie Sumatra, w sercu Pacyficznego Pierścienia Ognia – znajduje się plantacja, z której pochodzą te ziarna. Dawne erupcje wulkaniczne wzbogaciły tutejszą ziemię, czyniąc ją idealną do uprawy kawowców.
Za uprawę kawy odpowiada kooperatywa Koerintji Barokah Bersama. Większość członków to właściciele niewielkich, rodzinnych plantacji, które jednak korzystają z nowoczesnych udogodnień kooperatywy. Do produkcji tej wyjątkowej kawy zastosowano metodę anaerobic natural. Starannie wyselekcjonowane owoce zostały ręcznie zebrane, opłukane i zamknięte w szczelnych 20-kilogramowych workach, gdzie przez 7 dni fermentowały w beztlenowych warunkach w temperaturze 18-22°C. Po zakończeniu fermentacji ziarna suszono przez 20-23 dni na podniesionych stołach pod zadaszeniem, aby zachować ich jakość.
Sumatra Kerinci to kawa o intensywnym, wielowymiarowym profilu smakowym. W filiżance można wyczuć wyrazistą, owocową słodycz, akcenty ciemnych owoców i przypraw oraz delikatne nuty tropikalne, które przywołują bogactwo regionu, z którego pochodzi.

kawa ziarnista HAYB ETIOPIA Matyas Belekew 250g
HAYB ETIOPIA Matyas Belekew
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Etiopia
Region: Yirgacheffe, Gedeo
Odmiana botaniczna: Heirloom
Wysokość upraw: 1900-2100 m n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Profil sensoryczny: Biała herbata, melon, poziomka
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
Region Yirgacheffe to jedno z najbardziej renomowanych miejsc uprawy kawy w Etiopii, znane z produkcji czystych, aromatycznych kaw o wyraźnym profilu kwiatowym. W filiżance można odnaleźć klasyczne nuty melona, białej herbaty oraz subtelną owocową słodycz, co czyni ją wyjątkową propozycją dla miłośników delikatnych, eleganckich kaw.

kawa ziarnista HAYB RWANDA Muhondo Anaerobic Honey 250g
HAYB RWANDA Muhondo
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Rwanda
Region: Gakenke
Odmiana botaniczna: Bourbon
Wysokość upraw: 1800 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic Honey
Profil sensoryczny: Czerwona pomarańcza, jagody, karmel
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
Stacja Muhondo od lat buduje swoją renomę, dbając zarówno o jakość kawy, jak i dobrobyt lokalnej społeczności. Ziarna poddane obróbce honey oraz wcześniejszej fermentacji beztlenowej oferują niezwykle słodki, czysty profil smakowy.
W filiżance możesz spodziewać się gładkiej tekstury, zbalansowanej słodyczy i przyjemnego posmaku, który przywodzi na myśl batonik karmelowy oraz jagodowy jogurt. Obróbka wydobywa z ziaren pełnię smaku bez ciężkich nut fermentacji, zachowując świeżość i elegancję naparu.

kawa ziarnista HAYB Keyna Gakuyuini 250g
Keyna Gakuyuini
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Kenia
Region: Kirinyaga
Odmiana botaniczna: SL28, SL34
Wysokość upraw: 1600-1700 m n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Profil sensoryczny: Cukier muscovado, czerwone porzeczki, wiśnie
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress)
W Kenii dominuje obróbka myta, a double washed process to jej udoskonalona wersja, gwarantująca wyjątkową czystość i soczystość naparu. Najpierw wiśnie trafiają do wanny z wodą, gdzie spędzają od 12 do 24 godzin, co pozwala usunąć drobnoustroje i oddzielić przejrzałe, mniej wartościowe owoce, które unoszą się na powierzchni. Następnie wiśnie z dna wanny są rozcierane w młynie, gdzie specjalne dyski oddzielają miąższ od pestek przy użyciu intensywnego strumienia wody. Kolejnym etapem jest drugie mycie – pestki trafiają do kanalików z wodą, gdzie są dokładnie obmywane, aby usunąć resztki miąższu. Efektem tego procesu jest krystalicznie czysty, soczysty napar o intensywnym smaku i przejrzystym profilu.

kawa ziarnista KAFAR GWATELAMA El Llano 250g
GWATELAMA El Llano
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Gwatemala |
---|---|
Region: | Acatenango |
Farma: | El Lliano |
Odmiana botaniczna: | Catuai |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Wanilia, owoce leśne, kakao |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Jedwabista, rześka, gładki, lekki posmak.
W aromacie wyczuwalne nuty cukru trzcinowego, wanilii i owoców leśnych. W smaku wyczuwalna czarna herbata, nuty orzechów i mlecznej czekolady, delikatna nuta kwiatu hibiskusa.

kawa ziarnista Kafar BURUNDI Kayanza Espresso 250g ziarno
BURUNDI Kayanza
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Burundi |
---|---|
Region: | Kayanza |
Odmiana botaniczna: | Red bourbon |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Jagoda, grejpfrut, kakao |
Przeznaczenie: | espresso |
Jedwabista, rześka, gładki, lekki posmak.
W aromacie wyczuwalne nuty cukru trzcinowego, wanilii i owoców leśnych. W smaku wyczuwalna czarna herbata, nuty orzechów i mlecznej czekolady, delikatna nuta kwiatu hibiskusa.

kawa COFFEE PLANT Kostaryka San Diego 250g
Kostaryka San Diego
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Kostaryka
Region: Tarrazú
Odmiana botaniczna: Caturra, Catuai
Metoda obróbki: Lactic anaerobic
Profil sensoryczny: Kardamon, cynamonka, limonka
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kostaryka San Diego to wyjątkowa kawa specialty, doskonała do parzenia metodami przelewowymi. Pochodzi z regionu Tarrazú, cenionego za idealne warunki do uprawy kawowców. Dzięki innowacyjnej obróbce beztlenowej z udziałem bakterii kwasu mlekowego, ziarna nabrały jedwabiście kremowej tekstury.
W jej smaku dominują słodkie akcenty cynamonowych wypieków, uzupełnione orzeźwiającą kwasowością limonki, przywodzącą na myśl jej świeżo startą skórkę. Całość dopełnia delikatna nuta kardamonu, która doskonale komponuje się z cynamonowym charakterem kawy, tworząc harmonijną i złożoną kompozycję smakową.

BeMyBean Bold Bean 1kg | ESPRESSO
Bold Bean
Skład 75% Arabica, 25% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia, Gwatemala
Farma:Monte Carmelo / Santa Rosa
Odmiana botaniczna:
Paraiso MG, Mundo Novo / Robusta
Wysokość upraw: 1100 m.n.p.m.
Metoda obróbki: pulped natural / honey
Przeznaczenie: espresso
Mieszanka 75% brazylijskiej arabiki i 25% gwatemalskiej robusty specialty. Charakteryzuje się intensywną słodyczą, aksamitną teksturą i wyraźną, lecz przyjemną goryczką, która nadaje jej głębi i charakteru.

BeMyBean Salwador El Roble 250g | PRZELEW
Salwador El Roble
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Salwador
Region: Morazán
Odmiana botaniczna: Cuscatleco
Wysokość upraw:1100 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic 120h
Profil sensoryczny: wiśnie w rumie, dżem z czarnej porzeczki, żółte kiwi, praliny
Przeznaczenie: metody alternatywne
Plantację El Roble od 2003 roku prowadzi rodzina Joségo Evera, który tajniki uprawy kawy zgłębiał pod okiem ojca. Jego gospodarstwo leży w górzystym regionie Salwadoru, w paśmie Cacahuatique – znanym jako „wzgórza ogrodów kakaowych”. Od lat obszar ten słynie z plantacji kakaowców, owoców i kawy, która obecnie jest jednym z najważniejszych uprawianych tam surowców.
Kawowce Joségo dojrzewają w cieniu wiekowych drzew, będących pozostałością po dawnych plantacjach. Bliskość lasów sprzyja ich wzrostowi i chroni przed intensywnym nasłonecznieniem. Panuje tam tropikalny klimat, ze średnią temperaturą 25°C i rocznymi opadami na poziomie 1100 mm, a dominujące gleby gliniaste zapewniają roślinom doskonałe warunki do rozwoju. Kawa pochodząca z tego regionu wyróżnia się kremowym body, średnią kwasowością i karmelową słodyczą.
Salwador El Roble została poddana obróbce beztlenowej (anaerobic). Po oczyszczeniu w depulperze owoce trafiają do pojemników, do których dodawany jest odseparowany wcześniej miąższ. Następnie są one szczelnie zamykane próżniowo i pozostawiane na kilkadziesiąt godzin, by przejść proces fermentacji – w tym przypadku trwał on około 120 godzin. Po zakończeniu fermentacji ziarna są równomiernie suszone.
W smaku kawa zachwyca owocową kwasowością połączoną z intensywną, deserową słodyczą. Wyczuwalne są nuty wiśni w rumie, kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki i żółtego kiwi, które płynnie przechodzą w rozkosznie czekoladowe akcenty pralinek.

BeMyBean Kenia Kiamugumo 250g | PRZELEW
Kenia Kiamugumo
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kenia
Region: Kirinyaga
Odmiana botaniczna: Batian, Ruiru 11, SL28
Wysokość upraw:1700 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed
Profil sensoryczny: czerwona porzeczka, sok malinowy, ciasto z rabarbarem
Przeznaczenie: metody alternatywne
To prawdziwy klejnot z Ugandy – kraju, który rzadko kojarzy się z kawą specialty, ale dzięki staraniom lokalnych farmerów i wyjątkowym warunkom upraw powstał tutaj smakowy wyjątek. Ziarna pochodzą z mikroregionu Sipi Falls, położonego na zboczach góry Elgon. Wysokie położenie plantacji oraz kenijskie odmiany botaniczne nadają tej kawie niezwykły charakter.
Profil sensoryczny zachwyca soczystymi nutami shake’a truskawkowego, poziomki i kompotu porzeczkowego, które są podkreślone wysoką słodyczą i średnią kwasowością. Dzięki obróbce naturalnej – czyli suszeniu kawy w pełnym owocu – ziarna nabierają głębokiego, intensywnie owocowego smaku z subtelną nutą fermentacyjnej słodyczy.
Kawa pochodzi od rolników współpracujących z projektem Zukuka Bora, który nie tylko wspiera lokalnych farmerów, ale także finansuje ważne inicjatywy społeczne, takie jak dostęp do czystej wody, edukacja i rozwój rolnictwa. Wybierając tę kawę, odkrywasz nie tylko wyjątkowy smak, ale również wspierasz ugandyjskie społeczności.

BeMyBean Uganda Sipi Falls 250g | PRZELEW
Uganda Sipi Falls
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Uganda
Region: Mount Elgon
Odmiana botaniczna: SL28, SL34
Wysokość upraw:2000 m n.p.m.
Metoda obróbki: washed
Profil sensoryczny: shake truskawkowy, poziomka, kompot porzeczkowy
Przeznaczenie: metody alternatywne
To prawdziwy klejnot z Ugandy – kraju, który rzadko kojarzy się z kawą specialty, ale dzięki staraniom lokalnych farmerów i wyjątkowym warunkom upraw powstał tutaj smakowy wyjątek. Ziarna pochodzą z mikroregionu Sipi Falls, położonego na zboczach góry Elgon. Wysokie położenie plantacji oraz kenijskie odmiany botaniczne nadają tej kawie niezwykły charakter.
Profil sensoryczny zachwyca soczystymi nutami shake’a truskawkowego, poziomki i kompotu porzeczkowego, które są podkreślone wysoką słodyczą i średnią kwasowością. Dzięki obróbce naturalnej – czyli suszeniu kawy w pełnym owocu – ziarna nabierają głębokiego, intensywnie owocowego smaku z subtelną nutą fermentacyjnej słodyczy.
Kawa pochodzi od rolników współpracujących z projektem Zukuka Bora, który nie tylko wspiera lokalnych farmerów, ale także finansuje ważne inicjatywy społeczne, takie jak dostęp do czystej wody, edukacja i rozwój rolnictwa. Wybierając tę kawę, odkrywasz nie tylko wyjątkowy smak, ale również wspierasz ugandyjskie społeczności.

BeMyBean Happy Bean 250g | PRZELEW
Happy Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: ???
Region: ???
Odmiana botaniczna: ???
Wysokość upraw:???
Metoda obróbki: ???
Profil sensoryczny: mandarynka, kwiat lipy, zielona herbata, miód
Przeznaczenie: metody alternatywne
W tej kawie wszystko jest zagadką - urodzinową! BeMyBean ma już 6 lat! Podobnie jak w zeszłym roku, w ramach świętowania palarnia zaprasza do wzięcia udziału w szalonym konkursie dla prawdziwych kawoszy. Tym razem w nieco innej odsłonie. Przyjmij wyzwanie i zgłębiaj tajemnice pochodzenia ziaren tej urodzinowej kawy. Wskaż miejsce pochodzenia tej kawy a może zgarniesz jedną z wyjątkowych nagród!
Organizatorem konkursu jest palarnia BeMyBean. Koniecznie zapoznaj się z Regulaminem konkursu: REGULAMIN KONKURSU. Po zapoznaniu się z Regulaminem, formularz konkursowy znajdziesz tutaj: FORMULARZ KONKURSOWY Zgłoszenie konkursowe należy przesłać do 14 marca 2025 roku do godziny 23:59 czasu polskiego.

kawa ziarnista HAYB MEKSYK Don Rafa Geisha 250g
HAYB MEKSYK Don Rafa Geisha
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Kraj: Meksyk
Region: Chiapas
Odmiana botaniczna: Geisha
Wysokość upraw: 1300-1600 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Profil sensoryczny: Winogrona, rumianek, biała porzeczka
Przeznaczenie: metody alternatywne
Uprawy prowadzone tuż przy granicy z Gwatemalą, w regionie niespokojnym, ale doskonałym do uprawy kawowca. Pomimo niepokojów przygranicznych, plantacja działa nieprzerwanie. Tym razem do paczki trafiła odmiana Geisha, uzyskany napar charakteryzuje kwiatowa słodycz - pojawiają się nuty winogron, rumianku i białej porzeczki. Słodko, soczyście, kwiatowo.

kawa ziarnista HAYB MEKSYK Otipan 250g
HAYB MEKSYK Otipan
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Kraj: Meksyk
Region: Achtotipan
Odmiana botaniczna: Marsellesa, Bourbon, Typica
Wysokość upraw: 1250 m n.p.m.
Metoda obróbki: Anaerobic natural 32h
Profil sensoryczny: karmel, pralina czekoladowa, morela
Przeznaczenie: metody alternatywne
Raul z farmy Otipan, od którego pochodzi to ziarno, podkreśla, że kawa na tej plantacji jest produkowana nieprzerwanie od 1892 roku. Istnieją jednak również wcześniejsze zapisy, sięgające początków XIX wieku, które dokumentują rodzinną, niewielką produkcję kawy. Jak zaznacza Raul, kluczowym elementem uprawy, przekazywanym z pokolenia na pokolenie, jest troska o dużą populację pszczół oraz tradycje pszczelarskie. Około tuzina gatunków melipon amerykańskich odżywia się pyłkiem i nektarem kwiatów rosnących na terenie farmy, a ta ścisła relacja między lokalną florą a endemicznymi pszczołami stanowi istotny aspekt zarządzania ekosystemem plantacji.

kawa ziarnista HAYB Costa Rica La Anona 250g
KOSTARYKA La Anona
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Kraj: Kostaryka
Region: Tarrazu
Odmiana botaniczna: Caturra
Wysokość upraw: 1700 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural
Profil sensoryczny: Marakuja, pieczony ananas, ciemny rum
Przeznaczenie: metody alternatywne
W tym przypadku mamy do czynienia z bardzo klasyczną odmianą, często spotykaną w Kostaryce – Caturra. Ziarno poddano obróbce naturalnej, co oznacza, że kawa po zbiorach suszona była w całości na podniesionych łóżkach przez 20 do 25 dni.

kawa ziarnista KAFAR | KENIA Nandi 250g
KENIA Nandi
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Kenia |
---|---|
Region: | Nandi Hills |
Odmiana botaniczna: | Ruiru, Batian |
Obróbka: | Sleeping bag anaerobic |
Profil: | Morela, truskawka, karmel |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Kawa z Kenii o unikalnej metodzie obróbki, która przekształca typowy cytrusowy profil w coś zupełnie innego – słodki, aromatyczny napar przypominający powidła. W aromacie dominują nuty moreli i truskawki, przełamane delikatnym, karmelowym akcentem. Kremowe, krągłe body oraz soczysta, średnia kwasowość doskonale równoważą słodycz, tworząc harmonijny i pełny profil smakowy.

BeMyBean Kolumbia Las Garzas 250g | PRZELEW
Kolumbia Las Garzas
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Region: Tolima
Odmiana botaniczna:
Castillo, Caturra, Colombia
Wysokość upraw: 1850 m n.p.m.
Metoda obróbki: natural
Profil sensoryczny:
granat, kiwi, smoczy owoc, ciemne winogrono, prosecco
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kolumbia Las Garzas to kawa o wyjątkowo intensywnym i złożonym profilu smakowym, pochodząca z regionu Tolima. Wysoko położone plantacje sprzyjają powolnemu dojrzewaniu owoców, co pozwala ziarnom rozwijać bogaty wachlarz aromatów. W profilu sensorycznym dominują wyraźne nuty granatu, kiwi, smoczego owocu oraz ciemnych winogron, uzupełnione subtelnymi, musującymi akcentami przypominającymi prosecco. Charakteryzuje się wysoką słodyczą i soczystą, żywą kwasowością.
Zastosowano metodę obróbki naturalnej, polegającą na suszeniu całych owoców kawowca bez wcześniejszego oddzielania miąższu. Proces ten umożliwia przenikanie cukrów z miąższu do ziaren, co przekłada się na bogate body, wyraźnie owocowy charakter oraz głęboką słodycz naparu.
Kolumbia Las Garzas to propozycja dla poszukujących niebanalnych wrażeń smakowych – każdy łyk to podróż przez tropikalne owoce i eleganckie, winne nuty.
- 1
- 2