Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

JAKIE SĄ RODZAJE ZIAREN KAWY
Smak naszej porannej kawy zależy nie tylko od sposobu jej palenia i przygotowania, lecz również od tego, jakiego rodzaju ziaren używamy. Teoretycznie na świecie istnieje ponad 60 gatunków kawowca. W rzeczywistości liczy się tylko Arabika i Robusta. Przeczytaj, czym różnią się te odmiany, by bardziej świadomie wybierać ziarna do swojego espresso.
Czytaj więcej
KAWY Z KAPSUŁKI SĄ SMACZNE?
Współcześnie mamy wiele możliwości przygotowywania kawy w domu. Kawa rozpuszczalna i parzona jest stopniowo zastępowana wykorzystaniem prostych ekspresów ciśnieniowych oraz kawiarek.
Czytaj więcej
PRZYGOTOWANIE ESPRESSO TO NIE LADA SZTUKA! - Błażej Walczykiewicz
Zaparzenie tej kawy wymaga sporej dawki wiedzy i doświadczenia. Sztuka ta nie polega tylko na dobrym ustawieniu młynka i przygotowaniu kawy z wykorzystaniem ekspresu znanej marki. Istnieją dziesiątki czynników, które mogą mieć wpływ na jego smak, aromat, konsystencję czy teksturę, a co za tym idzie - na jego jakość. Jednym z ważniejszych jest prawidłowe ustawienie młynka. Bazując na kilku schematach, które przedstawię poniżej będziemy mogli w miarę szybko ustawić dobrze nasz młynek, a co za tym idzie uzyskać bardzo dobry smak espresso.
Czytaj więcej
RODZAJE KAW W KAWIARNIACH
Poproszę kawę - w wielu miejscach to jedyne słowa, których potrzebujemy, by zamówić pobudzający napój z kofeiną. W dobrej kawiarni pod hasłem kawa może kryć się kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt pozycji, w których możemy przebierać. Poniższy tekst to mapa drogowa dla wszystkich tych, którzy chcą się odnaleźć w kawiarnianym menu i wybrać taką kawę, która najbardziej przypadnie im do gustu.
Czytaj więcej
JAKA JEST HISTORIA KAWY
Kawa towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat – obecnie możemy delektować się naparami z jej ziaren na dziesiątki sposobów. Jak jednak odkryto jej wyjątkowe właściwości? Jak przedostała się ona do Europy?
Czytaj więcej
RODZAJE PALENIA KAWY
Niektórzy twierdzą, że to sama natura nauczyła nas, w jaki sposób obchodzić się z ziarnami kawy, kiedy podczas pożaru drzew kawowca etiopscy pasterze poczuli przyjemny zapach unoszący się w powietrzu. Pewne jednak jest to, że aż do XIV wieku mała czarna miała ziemisty, nudny smak. Jak zmienia się smak kawy przez jej wypalanie i czy można ją wypalać w domu? Dowiesz się wszystkiego z poniższego tekstu.
Czytaj więcej
KAWY JAKO KOSMETYK
Kawa jest produktem cenionym od wieków – przede wszystkim za jej walory smakowe i możliwość wykorzystywania jej do tworzenia aromatycznego napoju. Faktycznie – najczęściej właśnie wykorzystujemy ją w ten sposób. Nierzadko jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, że kawa może okazać się doskonałym środkiem kosmetycznym, przydatnym w zachowaniu młodości i jędrności naszej skóry.
Czytaj więcej
RODZAJE ESPRESSO, KTÓRYCH WARTO SPRÓBOWAĆ
Co warto wiedzieć o kawie, której można się napić niemal w każdym miejscu na świecie? Jakiego espresso nie pić i jakie są jego rodzaje? Poniższy tekst przybliży wszystkich do tego, by zostać prawdziwym koneserem kawy, która cieszy się już ponad stuletnią tradycją
Czytaj więcej
pixel