RODZAJE ESPRESSO, KTÓRYCH WARTO SPRÓBOWAĆ

2016-07-08
RODZAJE ESPRESSO, KTÓRYCH WARTO SPRÓBOWAĆ

Co warto wiedzieć o kawie, której można się napić niemal w każdym miejscu na świecie? Jakiego espresso nie pić i jakie są jego rodzaje? Poniższy tekst przybliży Państwa do tego, by zostać prawdziwym koneserem kawy, która cieszy się już ponad stuletnią tradycją.

1. Historia espresso.

2. Czym jest tradycyjne espresso?

3. Jakie są rodzaje espresso?

4. Jakiego espresso nie pić?

Historia espresso.

RODZAJE ESPRESSO, KTÓRYCH WARTO SPRÓBOWAĆ

Historia espresso nierozerwalnie wiąże się z powstaniem ekspresu ciśnieniowego. Wszystko zaczęło się na początku poprzedniego stulecia, kiedy Luigi Bezzera stworzył swój pierwszy ekspres, jeszcze nie tak doskonały jak obecnie. Patent ten był kupiony i unowocześniany również przez Achille Gaggia. Firmy obu Włochów do dziś produkują wysokiej jakości ekspresy do kawy.

Espresso zaczęło zyskiwać światowy rozgłos już w latach 50 XX wieku, ponieważ to wtedy Włosi zaczęli emigrować w poszukiwaniu lepszego życia do Stanów Zjednoczonych. To tam otwierano małe kawiarnie, które aromatem swojej kawy przyciągały Amerykanów, którzy do tej pory nie słyszeli o mocnym i intensywnym napoju z Półwyspu Apenińskiego.

RODZAJE ESPRESSO, KTÓRYCH WARTO SPRÓBOWAĆ

Espresso to tak ważny symbol dla Włochów, że powołali Narodowy Instytut Włoskiego Espresso, który precyzyjnie określił proporcje składników i sposób przygotowanie tej najsłynniejszej kawy.

Czym jest tradycyjne espresso?

Wiele osób uważa, że espresso to po prostu mała, intensywna kawa i jest w tym sporo racji, jednak sposób jej przygotowania wymaga od baristy odpowiedniej wprawy i wiedzy. Espresso to napój przygotowany z bardzo drobno zmielonych ziaren, przez które przepuszcza się 25 do 35 ml gorącej wody pod ciśnieniem. Ta druga wartość jest raczej charakterystyczna dla Polski. Włosi preferują bardziej esencjonalną kawę.

Kawę podaje się w niewielkiej filiżance. Na jej wierzchu znajduje się crema, czyli brązowa pianka o słodkim smaku. W środkowej części jest natomiast ciało (body) o ciemnobrązowym kolorze. Na samym dnie leży serce espresso, które nadaje mu intensywny smak.

Do espresso podaje się zwykle szklankę z wodą. W przypadku wyjątkowo źle przygotowanej kawy może ona oczywiście służyć do pozbycia się nieprzyjemnego posmaku z ust. Jeśli jednak jesteśmy w dobrej kawiarni, to warto oczyścić kubki smakowe przed jej wypiciem, by lepiej poczuć wszystkie smakowe niuanse.

Jakie są rodzaje espresso?

RODZAJE ESPRESSO, KTÓRYCH WARTO SPRÓBOWAĆ

Odmiany espresso wymagają tego, by sam napar został wykonany w perfekcyjny sposób. Z tego powodu wyjaśniliśmy cały proces przygotowywania tego napoju. Polecamy przeczytać poniżej, o jakich rodzajach espresso mogliście nie wiedzieć oraz o kawach przygotowywanych na bazie espresso:

  • Espresso doppio – to po prostu podwójne espresso. Do jego przygotowania użyto dwa razy więcej kawy i dwa razy więcej wody.
  • Lungo – w przeciwieństwie do doppio, w tym przypadku zwiększona jest tylko ilość wody. Ten rodzaj jest także nazywany espresso przedłużonym.
  • Americana – pogardzany przez Włochów rodzaj espresso. Z 25 ml klasycznej esencji przyrządza się całą filiżanką, a czasami nawet kubek XXL.
  • Espresso ristretto – w tym wypadku wody jest dwa razy mniej niż w klasycznym espresso. Ta kawa jest bardzo mocno, bardzo intensywna i bardzo gorzka.
  • Espresso con panna – to deserowy rodzaj espresso, do którego przygotowania wykorzystuje się oryginalną esencję, a drugą połowę filiżanki wypełnia się po brzegi bitą śmietaną. Dla podkreślenia smaku wierzch posypywany jest kakao lub cynamonem.
  • Espresso macchiato – po włosku oznacza splamiony lub nakrapiany. W tym rodzaju espresso dodawana jest niewielka ilość mleka. W zależności od preferencji klienta, może być ono ciepłe lub zimne.
  • Cappuccino – swoją nazwę wzięło od orzechowego koloru habitów kapucynów. Choć wersję w proszku można kupić w każdym polskim sklepie, to jednak znacznie więcej wrażeń dostarczy nam dobrze przygotowany napój, który będzie się składał w 1/3 z espresso, 1/3 z mleka i 1/3 z puszystej, mlecznej pianki. Włosi piją je na śniadanie, jednak w Polsce nikt nie zarzuci Wam faus pax, jeśli zamówicie je na deser.
  • Caffè latte – podaje się ją w wysokiej, przezroczystej szklance. Na jej dnie znajduje się duża ilość mleka, następnie po ściance wlewane jest espresso. Na samej górze znajdziemy gęstą, mleczną piankę. Kawa często traktowana jest jako deser, więc może wystąpić również z różnego rodzaju syropami.
  • Espresso romano – wbrew nazwie, na pewno nie napijemy się jej w rzymskich kawiarniach. Warto tego rodzaju espresso spróbować zwłaszcza w lecie, ponieważ jest niezwykle orzeźwiające. Do naparu wystarczy wrzucić plasterek cytryny lub pomarańczy.

Jakiego espresso nie pić?

Kiedy wybieramy się do kawiarni, dobrze jest zwrócić uwagę na to, w jaki sposób przygotowywane jest nasze espresso. Najważniejszą kwestią jest to, by barista przy Was zmielił kawę. Idealne espresso musi być przygotowane z ziaren, które zostały drobno zmielone zaraz przed zaparzeniem.

Nie bez znaczenia jest ilośc wody. Klasyczne espresso ma 25 ml. W Polsce często spotykamy się z wielkością 35 ml i jest to jeszcze wielkość do zaakceptowania, choć właściwie byłoby to już lungo. Niekiedy jednak otrzymać można espresso, które zajmuje połowę standardowej filiżanki.

Ostatnią kwestią, na którą warto zwrócić uwagę, jest crema. Jeśli jej brakuje lub jest jej bardzo mało, to z całą pewnością coś poszło nie tak. Być może ziarna były zmielone już dawno temu lub w niewłaściwy sposób.

Powyższe porady na pewno pomogą Wam w wyborze swojego ulubionego rodzaj.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Polecamy kliknąć Kawa ziarnista na Cafesilesia.pl

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel